Bár a közelmúltban elhunyt Erzsébet királynő nem állt kifejezett gourmand hírében - nem is nagyon ehetett meg akármit - két édesség volt, aminek ő sem tudott ellenállni: az egyik a sütés nélküli kekszes csokoládétorta, a másik pedig a palacsinta. Persze, nem akármilyen palacsintáról van szó: ez a drop scones, azaz a skót palacsinta. Ez készült reggelire akkor is, amikor 1960-ban Dwight Eisenhower amerikai elnök és a felesége, Mamie az Egyesült Királyságba látogatva, a királynő családi rezidenciáján, Balmoralban töltöttek egy hétvégét.
A first ladynek és férjének annyira ízlett a reggelire késztett fogás, hogy elkérték a receptet, amit Erzsébet a következő levél kíséretében küldött el a Fehér Házba:
„Kedves Elnök úr, látva a fotót az újságban, amin egy barbecue grill mellett áll, eszembe jutott, hogy nem küldtem el a drop scones receptjét, amit Balmoralban megígértem. Remélem, beválik!”
A hozzávalók mellett pár jó tanáccsal is szolgált: „Tizenhat emberre elég, de ha kevesebben vannak, csökkentem a liszt és a tej mennyiségét, de a többi összetevőn nem változtatok.”
4 teáscsésze liszt
4 evőkanál porcukor
2 teáscsésze tej
2 tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
3 teáskanál borkő
2 evőkanál olvasztott vaj
A tojást, a cukrot és a tej felét összedolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet és annyi tejet, amennyit állagában megkíván. Az olvasztott vajjal, szódabikarbónával és borkővel alaposan összekeverjük.
Bár a recept arról nem szól, hogyan kell kisütni a "scone"-okat, amelyek a borkőnek köszönhetően még magasabbra kúsznak, mint az amerikai palacsinták, sejthető, hogy zsiradékkal - valószínűleg vajjal - vékonyan kikent serpenyőben, kanalanként porciózva készül ez a király(nő)i reggeli.
Ha esetleg elakadnánk az elkészítésben, íme a know-how:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.