2022. szeptember 8-án hunyt el II. Erzsébet. A királynő halálával elment a világ második leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója. Személyével megújult a Windsor-ház: a királyi család évszázadokon át hermetikusan elzárt élete nyitott könyvvé vált a nagyvilág számára. Neki köszönhetjük, hogy a palota szóba állt a sajtóval, és megtudhattuk, hogy milyenek a hétköznapok a Buckingham palotában, és azt is, milyenek az ünnepek. Beengedett bennünket a konyhájába, az étkezőjébe, megtudhattuk, hogyan zajlik egy karácsonyi vacsora, milyen a királyi karácsonyfa, mi Erzsébet kedvenc étele, és mi az, aminek még a szagától rosszul van.
A mindmegettén sem múlt el hét úgy, hogy valamit ne írtuk volna róla - ha mást nem, akkor azt, hogy éppen szakácsot vagy házvezetőt keres, itt és itt lehet jelentkezni az állásra; vagy, hogy hogyan jelzi, szavak nélkül a személyzetnek, mit szeretne enni.
A királynő nem volt egy kifejezett gourmet - de talán épp ez tartotta fitten ilyensokáig -: több olyan étel is van, amit nem evett meg, például a krumplit, a tésztát és a rizst sem, a napi menüje halból, csirkéből és kétféle zöldségből összeállított köretből állt. Nem ette meg a kenyér héját, de imádta a tonhalas szendvicset, a lekváros kenyeret és az idénygyümölcsöket is.
Desszertek terén is az egyszerűség volt nála a nyerő: a kedvence ez a végtelenül egyszerű csokis sütemény volt, aminek a receptjét most megosztjuk veletek. Ezt személyesen Darren McGrady királyi szakács, a királynő egykori személyes séfje tette közkinccsé, a következő kommenttel: "Talán ez az egyetlen olyan étel, amiből addig kell újra és újra felküldenem a étkezőbe, amíg el nem fogy".
12 dkg étcsoki
12 dkg cukor
12 dkg vaj
1 db tojás
25 dkg vajas keksz
1/2 teáskanál vaj a tortaforma kikenéshez
A mázhoz:
25 dkg étcsoki
Egy 15 centi átmérőjű sütőformát kivajazunk, és sütőpapírral kibéleljük. A kekszet nagyibb darabokra törjük. A cukrot és a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 115 gramm olvasztott fekete csokit. Belekeverjük bele a tojást, majd a kekszdarabokat. A masszát a tortaformába nyomkodjuk, és egyenletesen eloszlatjuk, majd legalább 3 órát hűtőben tároljuk. A mázhoz a többi csokit felolvasztjuk, a tortát kivesszük a formából, megfordítjuk, majd egyenletesen leönjük a megolvasztott csokival. Megvárjuk amíg szobahőmérsékletűre hűl, és tálaljuk. Ízlés szerint turbózható pirított dióval, mandulával, meggyel.
Készítsétek el minél többen, így emlékezve az elmúlt száz év egyik kivételesen nagytudású és nagyhatású uralkodójára, II. Erzsébetre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.