Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Ma egy éve halt meg II. Erzsébet - a kedvenc süteményével emlékezünk a királynőre

Erzsébet királynő
2022. szeptember 8-án hunyt el II. Erzsébet angol királynő. Kedvenc süteményével, imádott és gyűlölt ételeinek felidézésével emlékezünk rá. Vajon milyen ételekért rajongott és mi volt az, amit száműzött a konyhából?

2022. szeptember 8-án hunyt el II. Erzsébet. A királynő halálával elment a világ második leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója. Személyével megújult a Windsor-ház: a királyi család évszázadokon át hermetikusan elzárt élete nyitott könyvvé vált a nagyvilág számára. Neki köszönhetjük, hogy a palota szóba állt a sajtóval, és megtudhattuk, hogy milyenek a hétköznapok a Buckingham palotában, és azt is, milyenek az ünnepek. Beengedett bennünket a konyhájába, az étkezőjébe, megtudhattuk, hogyan zajlik egy karácsonyi vacsora, milyen a királyi karácsonyfa, mi Erzsébet kedvenc étele, és mi az, aminek még a szagától rosszul van.

A mindmegettén sem múlt el hét úgy, hogy valamit ne írtuk volna róla - ha mást nem, akkor azt, hogy éppen szakácsot vagy házvezetőt keres, itt és itt lehet jelentkezni az állásra; vagy, hogy hogyan jelzi, szavak nélkül a személyzetnek, mit szeretne enni.

II. Erzsébet 1952-ben lépett trónra, és 70 évig volt az Egyesült Királység és az anglikán egyház feje (Fotó: Northfoto)
II. Erzsébet 1952-ben lépett trónra, és 70 évig volt az Egyesült Királység és az anglikán egyház feje (Fotó: Northfoto)

A királynő nem volt egy kifejezett gourmet - de talán épp ez tartotta fitten ilyensokáig -: több olyan étel is van, amit nem evett meg, például a krumplit, a tésztát és a rizst sem, a napi menüje halból, csirkéből és kétféle zöldségből összeállított köretből állt. Nem ette meg a kenyér héját, de imádta a tonhalas szendvicset, a lekváros kenyeret és az idénygyümölcsöket is.

Desszertek terén is az egyszerűség volt nála a nyerő: a kedvence ez a végtelenül egyszerű csokis sütemény volt, aminek a receptjét most megosztjuk veletek. Ezt személyesen Darren McGrady királyi szakács, a királynő egykori személyes séfje tette közkinccsé, a következő kommenttel: "Talán ez az egyetlen olyan étel, amiből addig kell újra és újra felküldenem a étkezőbe, amíg el nem fogy".

HOZZÁVALÓK II. ERZSÉBET KEDVENC SÜTÉS NÉLKÜLI CSOKIS SÜTEMÉNYÉHEZ:

12 dkg étcsoki
12 dkg cukor
12 dkg vaj
1 db tojás
25 dkg vajas keksz
1/2 teáskanál vaj a tortaforma kikenéshez
A mázhoz:
25 dkg étcsoki

ELKÉSZÍTÉS:

Egy 15 centi átmérőjű sütőformát kivajazunk, és sütőpapírral kibéleljük. A kekszet nagyibb darabokra törjük. A cukrot és a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 115 gramm olvasztott fekete csokit. Belekeverjük bele a tojást, majd a kekszdarabokat. A masszát a tortaformába nyomkodjuk, és egyenletesen eloszlatjuk, majd legalább 3 órát hűtőben tároljuk. A mázhoz a többi csokit felolvasztjuk, a tortát kivesszük a formából, megfordítjuk, majd egyenletesen leönjük a megolvasztott csokival. Megvárjuk amíg szobahőmérsékletűre hűl, és tálaljuk. Ízlés szerint turbózható pirított dióval, mandulával, meggyel.

Készítsétek el minél többen, így emlékezve az elmúlt száz év egyik kivételesen nagytudású és nagyhatású uralkodójára, II. Erzsébetre.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.