Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Érdekességek

Ma egy éve halt meg II. Erzsébet - a kedvenc süteményével emlékezünk a királynőre

Erzsébet királynő
2022. szeptember 8-án hunyt el II. Erzsébet angol királynő. Kedvenc süteményével, imádott és gyűlölt ételeinek felidézésével emlékezünk rá. Vajon milyen ételekért rajongott és mi volt az, amit száműzött a konyhából?

2022. szeptember 8-án hunyt el II. Erzsébet. A királynő halálával elment a világ második leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója. Személyével megújult a Windsor-ház: a királyi család évszázadokon át hermetikusan elzárt élete nyitott könyvvé vált a nagyvilág számára. Neki köszönhetjük, hogy a palota szóba állt a sajtóval, és megtudhattuk, hogy milyenek a hétköznapok a Buckingham palotában, és azt is, milyenek az ünnepek. Beengedett bennünket a konyhájába, az étkezőjébe, megtudhattuk, hogyan zajlik egy karácsonyi vacsora, milyen a királyi karácsonyfa, mi Erzsébet kedvenc étele, és mi az, aminek még a szagától rosszul van.

A mindmegettén sem múlt el hét úgy, hogy valamit ne írtuk volna róla - ha mást nem, akkor azt, hogy éppen szakácsot vagy házvezetőt keres, itt és itt lehet jelentkezni az állásra; vagy, hogy hogyan jelzi, szavak nélkül a személyzetnek, mit szeretne enni.

II. Erzsébet 1952-ben lépett trónra, és 70 évig volt az Egyesült Királység és az anglikán egyház feje (Fotó: Northfoto)
II. Erzsébet 1952-ben lépett trónra, és 70 évig volt az Egyesült Királység és az anglikán egyház feje (Fotó: Northfoto)

A királynő nem volt egy kifejezett gourmet - de talán épp ez tartotta fitten ilyensokáig -: több olyan étel is van, amit nem evett meg, például a krumplit, a tésztát és a rizst sem, a napi menüje halból, csirkéből és kétféle zöldségből összeállított köretből állt. Nem ette meg a kenyér héját, de imádta a tonhalas szendvicset, a lekváros kenyeret és az idénygyümölcsöket is.

Desszertek terén is az egyszerűség volt nála a nyerő: a kedvence ez a végtelenül egyszerű csokis sütemény volt, aminek a receptjét most megosztjuk veletek. Ezt személyesen Darren McGrady királyi szakács, a királynő egykori személyes séfje tette közkinccsé, a következő kommenttel: "Talán ez az egyetlen olyan étel, amiből addig kell újra és újra felküldenem a étkezőbe, amíg el nem fogy".

HOZZÁVALÓK II. ERZSÉBET KEDVENC SÜTÉS NÉLKÜLI CSOKIS SÜTEMÉNYÉHEZ:

12 dkg étcsoki
12 dkg cukor
12 dkg vaj
1 db tojás
25 dkg vajas keksz
1/2 teáskanál vaj a tortaforma kikenéshez
A mázhoz:
25 dkg étcsoki

ELKÉSZÍTÉS:

Egy 15 centi átmérőjű sütőformát kivajazunk, és sütőpapírral kibéleljük. A kekszet nagyibb darabokra törjük. A cukrot és a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 115 gramm olvasztott fekete csokit. Belekeverjük bele a tojást, majd a kekszdarabokat. A masszát a tortaformába nyomkodjuk, és egyenletesen eloszlatjuk, majd legalább 3 órát hűtőben tároljuk. A mázhoz a többi csokit felolvasztjuk, a tortát kivesszük a formából, megfordítjuk, majd egyenletesen leönjük a megolvasztott csokival. Megvárjuk amíg szobahőmérsékletűre hűl, és tálaljuk. Ízlés szerint turbózható pirított dióval, mandulával, meggyel.

Készítsétek el minél többen, így emlékezve az elmúlt száz év egyik kivételesen nagytudású és nagyhatású uralkodójára, II. Erzsébetre.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.