Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Méteres sütemény, ahogy nagyi csinálta recept
Méteres sütemény, ahogy nagyi csinálta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Idén is a leghíresebb cukrászok és cukrászdák versengtek azért, hogy elkészítsék hazánk születésnapi tortáját. Az idei évben 15 torta pályázott a címre, amelyet 2007-ben a Madártej torta, 2008-ban a Szatmári szilvatorta nyert el, idén pedig a Pándi meggytorta.

Immár 3 éve hagyományosan augusztus 20-án az Ország Születésnapján mutatja be a nagyközönségnek a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programja keretében az Ország Tortáját. Az Ország Tortája választás célja, hogy az ország minden lakosa az alkalomhoz méltó különleges desszerttel ünnepelhessen, a családi ünnepek hangulatát idézve személyes élményként élhesse át az államalapítás évfordulóját.

Pándi meggytorta
Pándi meggytorta



Idén is a leghíresebb cukrászok és cukrászdák versengtek azért, hogy elkészítsék hazánk születésnapi tortáját. Az idei évben 15 torta pályázott a címre, amelyet 2007-ben a Madártej torta, 2008-ban a Szatmári szilvatorta nyert el. A szakmai zsűri az előválogatás során 3 tortát választott ki, így a tavalyi győztes Zilah kávéház Pándi meggytortája, a balassagyarmati Orchidea cukrászda Borkirály, valamint a Budakeszi Gina cukrászda Mákos guba tortája versenyezhetett a címért. A torta akció sikerét jelzi, hogy az előző évek Ország Tortáiból több tízezer szelet fogy évente, mivel több száz cukrászdában egész évben lehet kapni az ünnepi desszertkülönlegességet. A tavalyi győztes Szatmári szilvatortából augusztus 20-án csak a Kossuth téren néhány óra alatt 4500 szelet, míg országosan több mint 35 ezer szelet fogyott.

Pándi meggytorta

Hozzávalók:
A piskótához:
3 egész tojás
17 dkg kristálycukor
14 dkg friss meggy
3 evőkanál tej (2,8 %)
1 dl olaj
7 dkg vaj (olvasztott)
19 dkg liszt
1 csomag sütőpor
fél citrom reszelt héja és leve
2 csipet fahéj
Az alapkrémhez:
2 dl tej
8 dkg kristálycukor
10 dkg tojássárga
7 dkg fehércsokoládé (valódi)
15 dkg mascarpone
A meggytöltelékhez:
36 dkg fagyasztott meggy
2 dl meggylé
3,5 dkg pudingpor
7 dkg kristálycukor
fél citrom reszelt héja
negyed citrom leve
2 csipet fahéj
6 ml Cherry brandy
A betöltéshez:
40 dkg alapkrém
20 dkg tejszínhab
4 dkg főzött zselatin

Elkészítés: Az egész tojást a cukorral felmelegítjük, majd kemény habot készítünk belőle. Egy edénybe belemérjük a meggyet, enyhén darabos péppé törjük, majd hozzátesszük az olajat, a vajat, a tejet, a citromot, és jól elkeverjük. Ezután a felvert tojáshabot is hozzáadjuk, és lazán elkeverjük. Kimérjük a szárazanyagokat, és folyamatos keverés közben óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz. A bekevert piskótát három tortaformába töltjük, és 210 fokon 10-12 percig sütjük. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért sütésnél vigyázzunk, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

A tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, amivel besűrítjük. Végül, még forrón összeturmixoljuk.

A meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és citromlével elkeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet, és tovább kevergetjük, míg egyet rottyan.

A tortát tortaformába töltjük. A piskótákat megkenjük meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.

A tortát finomra darált pörkölt dióval vonjuk be, minden szeletre tejszínrózsát nyomunk, majd csokoládépasztillával, megygyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

További információ:

Honlap: www.magyarorszag.hu/augusztus20
Blog: www.augusztus20.freeblog.hu
Twitter: www.twitter.com/augusztus20
Facebook: www.facebook.com Ország tortája

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.