A videó készítője, Nicole Jaques szerint a fakanalat legegyszerűbben úgy tudjuk megszabadítani a rárakódott szennyeződésektől, ha 20 percen át forró vízben főzzük. A videón jól látszik, hogy a végén a maradék víz zavaros, sötét színű. Nicole azt javasolja, hogy havonta egyszer végezzük el a műveletet.
Az biztos, hogy a kanál így valóban tiszta lesz, de van egy apró probléma: a főzés során nemcsak a maradék ételszennyeződéseket távolítjuk el, hanem minden olyan bevonatot, amely megvédte a fát a kiszáradástól. A fa, amikor felszívja a vizet, kitágul, majd amikor kiszárad, összezsugorodik. Megfelelő kezeléssel (olajozás, gyantázás) a gyártók védik a fából készült kanalakat, edényeket, de a forralás során arra „kényszerítjük” fát, hogy minél több vizet szívjon fel és az olajréteg is sérül, lejön – így száradás után repedések keletkezhetnek rajta. Pont ezért mosogatógépben sem ajánlott tisztítani a fából készült konyhai eszközöket.
A módszer tehát jó, de nem biztos, hogy érdemes követni Nicole példáját – legalábbis havonta egészen biztosan nincs szükség rá, hogy kifőzzük a fakanalakat. Míg gondos ápolással hosszú ideig használható egy fakanál (vagy fából készült edény), a forró vízben áztatás jelentősen megrövidíti az élettartamát. A legjobb, ha mosogatószres szivaccsal (a durvább felével) áttöröljük minden használat után a fakanalat, majd bő vízzel leöblítjük – ezzel a módszerrel is eltávolítjuk a szennyeződéseket, baktériumokat, ráadásul még biztosan hosszú-hosszú évekig használhatjuk kedvenc kanalunkat.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.