A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

Gondoltad volna? Ezzel az egyszerű módszerrel tökéletesen tiszta lesz a fakanál!

A TikTok rengeteg trükköt mutat a konyha tisztán tartására: van, amit imádunk, és van, amitől égnek áll a hajunk. Most egy olyan videót mutatunk, ahol a fakanál tisztítására kapunk ötletet.

A videó készítője, Nicole Jaques szerint a fakanalat legegyszerűbben úgy tudjuk megszabadítani a rárakódott szennyeződésektől, ha 20 percen át forró vízben főzzük. A videón jól látszik, hogy a végén a maradék víz zavaros, sötét színű. Nicole azt javasolja, hogy havonta egyszer végezzük el a műveletet.

@itsnicolejaques BOIL your wooden spoons and utensils at the beginning of every month. Even if you are hand cleaning them or putting them in the dishwasher, they need a deep soak. To note I hand clean mine usually as dishwasher is typically not recommended. I did this for demonstration purposes. #cleaninghacks #cleaningtips #deepcleaning #kitchencleaning #kitchenhacks #kitchenware ♬ original sound - Nicole Jaques

De mi lesz a fával?

Az biztos, hogy a kanál így valóban tiszta lesz, de van egy apró probléma: a főzés során nemcsak a maradék ételszennyeződéseket távolítjuk el, hanem minden olyan bevonatot, amely megvédte a fát a kiszáradástól. A fa, amikor felszívja a vizet, kitágul, majd amikor kiszárad, összezsugorodik. Megfelelő kezeléssel (olajozás, gyantázás) a gyártók védik a fából készült kanalakat, edényeket, de a forralás során arra „kényszerítjük” fát, hogy minél több vizet szívjon fel és az olajréteg is sérül, lejön – így száradás után repedések keletkezhetnek rajta. Pont ezért mosogatógépben sem ajánlott tisztítani a fából készült konyhai eszközöket.

Hosszú élettartam

A módszer tehát jó, de nem biztos, hogy érdemes követni Nicole példáját – legalábbis havonta egészen biztosan nincs szükség rá, hogy kifőzzük a fakanalakat. Míg gondos ápolással hosszú ideig használható egy fakanál (vagy fából készült edény), a forró vízben áztatás jelentősen megrövidíti az élettartamát. A legjobb, ha mosogatószres szivaccsal (a durvább felével) áttöröljük minden használat után a fakanalat, majd bő vízzel leöblítjük – ezzel a módszerrel is eltávolítjuk a szennyeződéseket, baktériumokat, ráadásul még biztosan hosszú-hosszú évekig használhatjuk kedvenc kanalunkat.

(Borítókép: Shutterstock)


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.