Biztos ti is emlékeztek még a mesére, melynek főhőse Popeye volt, aki tengerészként tengette életét, és krízishelyzetben a spenót elfogyasztása révén emberfeletti erőre tett szert. Ezek után nem meglepő, hogy a zöld leveleknek pozitív hatást tulajdonítanak, és a gyerekeket is sokszor az „ettől erős leszel” biztatással próbálják rávenni a spenót elfogyasztására. Mert hát felnőttként szeretjük, de a gyerekek körében még nem annyira népszerű a spenót, amit főképp főzelék formájában fogyasztunk. Lássuk, jól tesszük-e.
A rövid válasz az, hogy így is, úgy is. Nyersen azért érdemes fogyasztani, mert a főzéskor a hő hatására értékes tápanyagok veszhetnek el belőle. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a spenót nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz. Egy széntartalmú organikus savat, ami gátolja a kalcium, a magnézium és a vas felszívódását az emésztőrendszerben. Emellett az oxálsav kalciumsója vízben oldhatatlan, ezért felhalmozódva hozzájárulhat a vesekő kialakulásához, tehát vese- vagy epebetegségben szenvedőknek különösen oda kell figyelni a nyersen bevitt spenót mennyiségére.
A spenót ezenkívül nitrátot is tartalmaz, ami elsősorban a szárában koncentrálódik. A nitrát a szervezetben nitritté alakulhat, amiből daganatképző vegyületek, nitrózaminok keletkezhetnek. Jó hír, hogy az a növény, amelyik több fényt kap, kevesebb nitrátot tartalmaz, így a tavasszal, nyáron a szabadban termesztett zöldség jobb választás lehet. Figyelemre méltó tény, hogy a tárolás ideje alatt a nitrátszint növekszik a spenótban, ezért tartsuk hűtőszekrényben, és minél előbb fogyasszuk el – javasolja a Rizikometer egy friss Facebook-bejegyzésében.
A spenót esetleges veszélyei senkit ne rémisszenek meg, továbbra is érvényes, hogy érdemes belőle gyakran fogyasztani. Íme néhány érv a spenót mellett.
Ha főzve fogyasztjuk, az teljesen kockázatmentes, azzal viszont érdemes számolni, hogy a levelek összeesnek. Egy korábbi cikkünkben részletesen is írtunk már erről a folyamatról, de lényegében a zöldség rendkívül magas a víztartalma áll a háttérben. A spenótnak ugyanis több mint 90 százaléka víz. Mivel a hő hatására szinte az összes víz elpárolog a levelekből, ezért sokkal kevesebb spenót marad a végére, mint amikor elkezdtük az étel elkészítését. Nagyjából úgy érdemes számolni, hogy 10-12 bögrényi friss spenótból körülbelül egy bögre főtt zöldség lesz.
A Popeye név és a spenót kapcsolata nem korlátozódik zöldséget fogyasztó fent említett mesehősre, ez ugyanis az egyik spenótfajta elnevezése is egyben. A Popeye fajtájú spenót hosszú levelei középzöld színűek és kissé kemények, ez a fajta tökéletes frissen fogyasztva – persze csak mértékkel, mint megtanultuk.
Több nemzet gasztronómiájában is helyet kap a spenót, méghozzá igen változatos fogásokat gazdagítanak vele. Olaszországban például népszerű saláta-alapanyag, a rukkolával együtt, míg a görögök szívesen keverik túróval, és töltik a leginkább a rétesre hasonlító, roppanós filotésztába. Nálunk tésztával keverve kitűnő húsmentes fogás, de a legelterjedtebb formája mégiscsak a főzelék, amit tojással, bundás kenyérrel fogyasztunk. A klasszikus, már-már menzásnak mondható spenótfőzelék receptjét itt találjátok, de az elkészítéshez videós segítség is rendelkezésre áll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.