A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A húsvéti ünnepek elképzelhetetlenek tojás és tojással készült ételek nélkül – ebben egyetértés mutatkozik világnézettől, vallásgyakorlástól függetlenül.

A tojás a tökéletesség, termékenység megtestesítőjeként számos eredetmítoszban szerephez jut – a húsvéti tojás akár jelképes fészekben, festetlenül is része az ünnepi étkezéseknek!
A tojás a tökéletesség, termékenység megtestesítőjeként számos eredetmítoszban szerephez jut – a húsvéti tojás akár jelképes fészekben, festetlenül is része az ünnepi étkezéseknek!

Minden bizonnyal a főtt tojás a legkorábbi szimbolikus étel a zsidó-keresztény kultúrkörben – egyben a legismertebb is. A különféle hagyományokban mára igen gazdag jelentéstartalommal bővült húsvéti tojás nagy valószínűséggel az ókori Közel-Keletről származik, ahol egykor a tavasz kezdetének szimbólumaként fogyasztották. Később az élet, a teljesség, újjászületés jelképeként került a húsvéti asztalra, megőrizve és kibővítve az ősi szimbolikát.

A kalács, sonka, torma és talán mindenek előtt a tojás (főtt, piros, hímes vagy festetlen) – szinte mindenütt hozzátartozik a szokásosnál gazdagabb húsvéti reggelikhez, de ha a teljességet tartjuk szem előtt, akár a kiadós ebéd zárásaként vagy délutáni nassoláshoz, húsvéthétfői vendégjáráshoz is kerülhet a desszertes tányérokra olyan ínyencség, amiben főszerephez jut a tojás – akár többszörösen is.

A tojáslikőrkrémmel töltött virágok nem csupán azért érdekesek, mert már rájuk pillantva is tavaszi hangulat költözik az asztalra, de a leheletnyi porcukorral hintett fehér aprósütemények ragyogó napszínű tölteléke szinte megismétli a tojások szerkezetét. Alkoholtartalma miatt elsősorban felnőtteknek ajánlott!

Tojáslikőrkrémmel töltött virágok

Tojáslikőrkrémmel töltött virágok – frissen összeillesztve
Tojáslikőrkrémmel töltött virágok – frissen összeillesztve

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
18 dkg rétesliszt
7 dkg kukoricakeményítő
10 dkg hámozott, darált mandula
12 dkg hideg vaj
1 egész tojás
10 dkg porcukor
½ citrom reszelt héja és leve
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
1 csipet só

A töltelékhez:
3 evőkanál minőségű, sűrű tojáslikőr
3 evőkanál porcukor
1/2 rúd vanília kikapart belseje

A tetejére:
porcukor

A tészta hozzávalói már együtt vannak…
A tészta hozzávalói már együtt vannak…

Elkészítés: A lisztet és kukoricakeményítőt tálba szitálom, hozzáadom a darált mandulát, porcukrot, csipetnyi sót. Apró forgácsokban hozzáreszelem a hideg vajat, a citrom héját. Gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa-állagúra dolgozom az összetevőket. A tojást a vaníliával és a citrom levével enyhén felverem, majd a lisztes morzsához adom. Tésztává gyúrom, amit 1 órára frissen tartó fóliába csomagolva hűtőszekrénybe teszek.

Közben elkészítem a krémet: a tojáslikőrt a porcukorral alaposan elkeverem úgy, hogy a cukor tökéletesen feloldódjon, hozzáadom a vaníliamagokat. Sűrű krém lesz a végeredmény, melyet felhasználásig hűvös helyen tartok.

A krém elkészült!
A krém elkészült!

A tésztát kb. ½ cm vastag téglalappá nyújtom két frissen tartó fólialap között. 3,5 cm átmérőjű linzerformával kis virágokat szúrok ki a tésztából. Minden második virág közepét újabb apró virágformával szaggatom ki.

Egy üres, egy teljes…
Egy üres, egy teljes…

Sütőpapírral borított tepsire helyezem a tésztákat. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütöm. Még melegen minden kiszúrt közepű virágot meghintek porcukorral, majd illatos tojáslikőrkrémet kanalazok minden egész virágra – nagyjából egy szűk teáskanálnyit. Összeillesztem a süteményeket.

A középről kiszúrt apró virágformák is összeilleszthetők, tölthetők!
A középről kiszúrt apró virágformák is összeilleszthetők, tölthetők!

Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni a tölteléket, majd legalább egy órára hűtőszekrénybe teszem. Ha a tálalás előtti napon készülnek, másnapra a tészta enyhén megpuhulnak, a töltelék veszít valamennyit alkoholtartalmából – talán még ízletesebbek is lesznek.

A töltelék is megszilárdult, a virágok is omlósak
A töltelék is megszilárdult, a virágok is omlósak

Húsvétvasárnapra, húsvéthétfőre, de természetesen ünneptől függetlenül bármely alkalomra elkészíthetők, hűtőszekrényben napokig tárolhatók.

Érdemes néha úgy is változtatni a szokásokon, hogy az alapok híven őrzik a hagyományt, mégis új, a megszokottól eltérő felfogásban kerülnek tálalásra.

Fehér és sárga – húsvéti tojásvarázslat?
Fehér és sárga – húsvéti tojásvarázslat?

Szép húsvétot kívánok mindenkinek!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.