Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A húsvéti ünnepek elképzelhetetlenek tojás és tojással készült ételek nélkül – ebben egyetértés mutatkozik világnézettől, vallásgyakorlástól függetlenül.

A tojás a tökéletesség, termékenység megtestesítőjeként számos eredetmítoszban szerephez jut – a húsvéti tojás akár jelképes fészekben, festetlenül is része az ünnepi étkezéseknek!
A tojás a tökéletesség, termékenység megtestesítőjeként számos eredetmítoszban szerephez jut – a húsvéti tojás akár jelképes fészekben, festetlenül is része az ünnepi étkezéseknek!

Minden bizonnyal a főtt tojás a legkorábbi szimbolikus étel a zsidó-keresztény kultúrkörben – egyben a legismertebb is. A különféle hagyományokban mára igen gazdag jelentéstartalommal bővült húsvéti tojás nagy valószínűséggel az ókori Közel-Keletről származik, ahol egykor a tavasz kezdetének szimbólumaként fogyasztották. Később az élet, a teljesség, újjászületés jelképeként került a húsvéti asztalra, megőrizve és kibővítve az ősi szimbolikát.

A kalács, sonka, torma és talán mindenek előtt a tojás (főtt, piros, hímes vagy festetlen) – szinte mindenütt hozzátartozik a szokásosnál gazdagabb húsvéti reggelikhez, de ha a teljességet tartjuk szem előtt, akár a kiadós ebéd zárásaként vagy délutáni nassoláshoz, húsvéthétfői vendégjáráshoz is kerülhet a desszertes tányérokra olyan ínyencség, amiben főszerephez jut a tojás – akár többszörösen is.

A tojáslikőrkrémmel töltött virágok nem csupán azért érdekesek, mert már rájuk pillantva is tavaszi hangulat költözik az asztalra, de a leheletnyi porcukorral hintett fehér aprósütemények ragyogó napszínű tölteléke szinte megismétli a tojások szerkezetét. Alkoholtartalma miatt elsősorban felnőtteknek ajánlott!

Tojáslikőrkrémmel töltött virágok

Tojáslikőrkrémmel töltött virágok – frissen összeillesztve
Tojáslikőrkrémmel töltött virágok – frissen összeillesztve

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
18 dkg rétesliszt
7 dkg kukoricakeményítő
10 dkg hámozott, darált mandula
12 dkg hideg vaj
1 egész tojás
10 dkg porcukor
½ citrom reszelt héja és leve
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
1 csipet só

A töltelékhez:
3 evőkanál minőségű, sűrű tojáslikőr
3 evőkanál porcukor
1/2 rúd vanília kikapart belseje

A tetejére:
porcukor

A tészta hozzávalói már együtt vannak…
A tészta hozzávalói már együtt vannak…

Elkészítés: A lisztet és kukoricakeményítőt tálba szitálom, hozzáadom a darált mandulát, porcukrot, csipetnyi sót. Apró forgácsokban hozzáreszelem a hideg vajat, a citrom héját. Gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa-állagúra dolgozom az összetevőket. A tojást a vaníliával és a citrom levével enyhén felverem, majd a lisztes morzsához adom. Tésztává gyúrom, amit 1 órára frissen tartó fóliába csomagolva hűtőszekrénybe teszek.

Közben elkészítem a krémet: a tojáslikőrt a porcukorral alaposan elkeverem úgy, hogy a cukor tökéletesen feloldódjon, hozzáadom a vaníliamagokat. Sűrű krém lesz a végeredmény, melyet felhasználásig hűvös helyen tartok.

A krém elkészült!
A krém elkészült!

A tésztát kb. ½ cm vastag téglalappá nyújtom két frissen tartó fólialap között. 3,5 cm átmérőjű linzerformával kis virágokat szúrok ki a tésztából. Minden második virág közepét újabb apró virágformával szaggatom ki.

Egy üres, egy teljes…
Egy üres, egy teljes…

Sütőpapírral borított tepsire helyezem a tésztákat. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütöm. Még melegen minden kiszúrt közepű virágot meghintek porcukorral, majd illatos tojáslikőrkrémet kanalazok minden egész virágra – nagyjából egy szűk teáskanálnyit. Összeillesztem a süteményeket.

A középről kiszúrt apró virágformák is összeilleszthetők, tölthetők!
A középről kiszúrt apró virágformák is összeilleszthetők, tölthetők!

Szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni a tölteléket, majd legalább egy órára hűtőszekrénybe teszem. Ha a tálalás előtti napon készülnek, másnapra a tészta enyhén megpuhulnak, a töltelék veszít valamennyit alkoholtartalmából – talán még ízletesebbek is lesznek.

A töltelék is megszilárdult, a virágok is omlósak
A töltelék is megszilárdult, a virágok is omlósak

Húsvétvasárnapra, húsvéthétfőre, de természetesen ünneptől függetlenül bármely alkalomra elkészíthetők, hűtőszekrényben napokig tárolhatók.

Érdemes néha úgy is változtatni a szokásokon, hogy az alapok híven őrzik a hagyományt, mégis új, a megszokottól eltérő felfogásban kerülnek tálalásra.

Fehér és sárga – húsvéti tojásvarázslat?
Fehér és sárga – húsvéti tojásvarázslat?

Szép húsvétot kívánok mindenkinek!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.