A rendkívül jótékony zsírsavakban, vitaminokban (főként B- és E-vitaminokban) és ásványi anyagokban (többek között magnéziumban, kalciumban, káliumban, vasban) egyaránt gazdag mandula és mogyoró magas energiatartalma mellett is nagyon hasznos a szervezet számára. Mértékkel fogyasztva igen jótékony a téli fáradtság kellemetlensége ellen.
Szívesen készítek különlegesebb desszerteket, de megvan a helye a nagyszerűen variálható klasszikusoknak is a konyhában. Sőt, olykor másra sem vágyik az ember, mint egy-egy falatnyi ismerős, meghitt ízre – főként a meghűléssel, levertséggel járó betegségekből felépülve.
A pite a desszertek azon csoportjához tartozik, amiből soha nem lehet eleget sütni, és mindig igazi otthonosság lengi körül. Már a sütőből érezhető csodás illatok is mintha csak arra hívogatnának, hogy a hideg elől egy csésze forró teával üljünk az asztal köré, zárjuk ki a külvilágot, és pitézzünk!
Az osztrák-magyar konyha régi kulináris hagyományait idéző mandulás-mogyorós pite ropogós tésztája az egyszerűen kivitelezhető díszítésnek köszönhetően lesz egyszerre igazi házi sütemény, amiben benne van az a játékosság és szeretet is, ami pótolhatatlan.
Hozzávalók 15 darabhoz, 24x18 cm-es tepsiben sütve:
20 dkg süteményliszt
6 dkg porcukor + 10 dkg a töltelékhez
12½ dkg hideg vaj
1 db nagyméretű tojás szétválasztva
1 nagy csipet só
1 evőkanál főzőtejszín (20%-os zsírtartalommal) + 2 evőkanál a töltelékhez
20 dkg őrölt, pirított mogyoró
5 dkg szeletelt mandula
1 mokkáskanál őrölt kardamom
2 evőkanál tej
1 teáskanál rum
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
A tálaláshoz:
vaníliás porcukor
Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a 6 dkg porcukrot, csipet sót. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját 1 evőkanál tejszínnel alaposan elkeverem, a fehérjét félreteszem.
A hideg vajat apró kockákra vágva a lisztes keverékhez adom, gyors mozdulatokkal elmorzsolom. Ha már morzsára hasonlít a tészta, hozzáadom a tejszínnel elkevert tojássárgáját, tésztává dolgozom.
Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percet pihentetem a hűtőszekrényben.
A töltelékhez a mogyorót 10 dkg cukorral, a kardamommal és a citromhéjjal alaposan elkeverem. Hozzáadom a tejet, a tejszínt és a rumot. Sűrű krém lesz az eredmény.
A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tepsit sütőpapírral kibélelem.
A tésztát kettévágom. Az egyik tésztadarabot akkorára nyújtom, hogy kényelmesen kibélelhessem vele a tepsit a peremein is. Villával enyhén megszurkálom. Ráhalmozom, majd egyenletesen elosztom rajta a mogyorós tölteléket. A tetejét meghintem a szeletelt mandulával, amiből 15 szép szeletet félreteszek.
A másik tésztalevelet is kinyújtom, befedem vele a pitét. A lelógó részeket ismét összegyúrom, és 2 cm átmérőjű kiszúróformával 15 egyforma virágot szaggatok belőle.
A félretett tojásfehérjével megkenem a pite tetejét, villával ezt is néhány helyen megszurkálom, hogy a sütés közben keletkező gőzök könnyedén elillanhassanak, a tészta pedig ne púposodjon fel.
A 15 kiszúrt virágot egyenletesen elosztom a tészta tetején, ezeket is megkenem tojásfehérjével. Mindegyik közepére egy-egy mandulaszeletet biggyesztek.
Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütöm. Még melegen meghintem vaníliás porcukorral, de csak langyosan szeletelem.
Frissen ellenállhatatlanul finom, ha megéri a másnapot, nem szárad ki, és ugyanolyan finom – néhány falatnyi kényeztetés mindannyiunknak jár!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.