Puncstorta  recept
Puncstorta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Húsok, halak

Racka, mangalica, szürke marha - avagy a magyar biohúsokról

A magyar húsra büszkék is lehetnénk, ha tudnánk, hogy van ilyen. Pedig van. A racka, a mangalica és a szürke marha igazán különleges, itt őshonos fajta. Ismerkedjünk meg velük!

Nem is tudjuk, milyen kincseink vannak...
Nem is tudjuk, milyen kincseink vannak...

Hortobágyi racka

Ő a racka, a pörge szarvú, a subaszőrű
Ő a racka, a pörge szarvú, a subaszőrű

Ez a különleges fajtánk, amelyhez hasonlót sehol a világon nem tenyésztenek, elsősorban Debrecen környékén, a Hortobágyon és a Kiskunságban terjedt el. Nehéz elképzelni, de a racka is – mint minden háziasított juhfajta – a muflontól (Ovis ammon) származik. Egykor a pásztorok jellegzetes ruházkodásának (suba, guba, cifraszűr stb.) nélkülözhetetlen alapanyagait szolgáltatta.

Természetesen húsát, tejét mindenkor szívesen fogyasztották feldolgozva. Az időjárási viszontagságaival, a mostoha tartási körülményekkel szemben igen ellenálló, élénk vérmérsékletű, büszke járású fajta. Különlegessége a pörge szarv, amelyet úgy az anyajuhok, mint a kosok viselnek. Kétféle színben, fekete és fehér változatban létezik.

Mangalica sertés

Kialakulása a 19. század elejére-közepére tehető, amikor is a hazai zsírsertéseinket a Szerbiából származó sumadia fajtával keresztezték, így alakult ki néhány évtized alatt a mangalicafajta, amelyet több színváltozatban is tenyésztettek. Így volt fekete, fecske hasú, szőke és ordas-vadas változata. Általában a szőke volt a legelterjedtebb, amely nem csak magángazdaságokban, hanem uradalmakban, majd később iparszerű körülmények között is megállta a helyét.

A mangalica a legjobb zsírsertés
A mangalica a legjobb zsírsertés

A külterjes tartási viszonyokat jól tűrő, jó kondakészségű sertések. A mangalicák nem nagytestűek, viszont hizlalva könnyen elérik a 200 kg-os súlyt. Ilyenkor a vágósúly csaknem 75 %-a fehéráru (szalonna, háj, bélzsír). Méltán említik tehát a mangalicát a világ egyik legjobb zsírsertésének.

A két világháború időközében zömmel mangalica képezte az ország sertésállományát, azonban a megváltozott fogyasztói igények miatt a ’70-es évekre csaknem kipusztult. Ma szőke, fecske hasú és vörös színváltozatokban tenyésztik. Míg a szőke mangalicafajtát ma több ezer törzskönyvezett koca képviseli, a fecske hasú és a vörös színváltozatok még mindig a veszélyeztetettnek minősülnek.

A mangalica húsa semmilyen más sertéshússal össze nem hasonlítható, márványozott, ízanyagokban és egészséges telítetlen zsírsavakban gazdag, a gyógyfüves legelők és hagyományos háztáji takarmányozás eredményeként érett, magas tápértékű.

Magyar szürke marha

Kétségkívül legimpozánsabb hazai háziállatfajtánk, melynek őse az azóta már kipusztult őstulok (Bos primigenius). Eredete a múlt homályába vész, de tény, hogy a középkortól kezdve a magyar agrárgazdaságban döntő szerepet játszott egészen századunk elejéig. Ez a fajta alkalmas arra, hogy szinte egész éven át a legelőt járja, és csak a borjadzás idejére kerül viszonylag védettebb helyre. Ilyen körülmények között erőtakarmányok, hozamfokozók nélkül is képes igen jó minőségű húst produkálni.

A szürke marha ma is szabad levegőn legel
A szürke marha ma is szabad levegőn legel

Évszázadokon keresztül a magyar szürke szarvasmarha volt a nyugati világ húsforrása. Nem véletlen, hogy a történelmi Magyarország
és főuraink (pl. Thököly, Batthyány, Nádasdy, Zrínyi stb.) exportbevételének szinte teljes egésze marhakereskedelemből származott. Történeti források szerint évente 100-200 ezer vágóállat hagyta el lábon a magyarországi legelőket, és érkezett Auspitz, Velence, Bécs, Passau, Regensburg, Augsburg, Nürnberg, München, Strassbourg stb. vágóhídjaira. A környező hegyekben született jószágokat a magyar Alföldre hajtották és azok ott híztak vágósúlyúra, majd a dunántúli gyűjtőhelyek várták a tinókat, hogy Bécs vagy Velence irányába indulhassanak a folyók menti dús legelőkön.

A széles hajtó utak szinte az egész országot átszőtték, s szinte mind a mai napig megmaradtak. A jószágok és hajtóik pihentetésére csárdák, szekérállások, itató- és legelőhelyek láncolata alakult ki az utak mentén.

Tudj meg többet ezekről az állatokról, a hagyományos termelésről és terjesztésről! Kóstold meg a bio körülmények között nevelt állatok húsát, illetve a hagyományos magyar konyha remekeit a VII. Bioétel- és Borfesztiválon Hajdúszoboszlón!

További érdekességek a magyar biohúsokról >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.