Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Karácsony

Gyümölcskenyér lépésről lépésre

A csillogó izzósorok és az ablakokban ácsorgó Mikulás csokik tévedhetetlenül jelzik: a karácsony bizony közeleg. Teremtsünk otthon is ünnepi hangulatot, és süssünk mennyei, édes gyümölcskenyeret.

Az ünnepek annál bensőségesebben telnek, minél jobban készülünk rá. Otthonunkat már hetekkel korábban is díszbe öltöztethetjük: az apró mécsesek, zöldellő fenyőágak, illatos narancsok karácsonyi hangulatot teremtenek. És ilyenkr természetesen elmaradhatatlan a sok adventi sütemény... no és a gyümölcskenyér. Nevezhetjük püspökkenyérnek, stollennek, drezdai kenyérnek... alényeg az édes és illatos tészta, telis-tele finom aszalt gyümölccsel, dióval és mandulával, netán csokidarabokkal.

Ne gondoljuk, hogy bonyolult vagy időigényes receptekről van szó. A különféle ízesítésű gyümölcskenyerek egyszerűen elkészíthetők, rendkívül ízletesek, mutatósak, és fém- vagy műanyag dobozokban sokáig elállnak.

Gyümölcskenyér sütés lépésről lépésre

Az előkészítés után hatékonyabban tudunk dolgozni!
Az előkészítés után hatékonyabban tudunk dolgozni!

1. Mérjük ki a hozzávalókat. A vajat célszerű kicsit korábban kivenni a hűtőszekrényből, mert ha túl kemény, nehezen lehet eldolgozni a tésztában. Az élesztőt langyos tejjel és kevés cukorral futtassuk fel, majd gyúrjuk bele a tésztába.

2. Mindenekelőtt mossuk meg bő vízben a mazsolaszemeket, majd áztassuk rumba. Ha nincs otthon rumunk, megteszi egy bögre teába csepegetetett rumaroma is.

A gyümölcsök mellett használhatunk fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget, vaníliát is
A gyümölcsök mellett használhatunk fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget, vaníliát is

3. Ízlés szerint szórjuk meg a tésztát mindenféle földi jóval: dióval, mogyoróval, fekete és fehér szemű mazsolával, aszalt szilvával, ananásszal, papayával, almakarikákkal - amit csak megkívánunk.

A citromhéj kötelező, de tehetünk bele narancshéjat is!
A citromhéj kötelező, de tehetünk bele narancshéjat is!

4. Nagyon alaposan mossunk meg egy citromot, majd töröljük szárazra, és sárga héját reszeljük bele a tésztába. Vigyázat, a sárga réteg alatti fehér héj keserű!

Ne tegyünk bele túl sok gyümölcsöt
Ne tegyünk bele túl sok gyümölcsöt

5. Még egyszer gondosan gyúrjuk át a tésztát, hogy az összes hozzávaló egyenletesen el tudjon oszlani a kenyérben. Nem érdemes az aszalt gyümölcsökkel túlzsúfolni a tésztát, mert nagyon nehezen fog megsülni.


Pihen a tészta...
Pihen a tészta...

6. Keressünk egy műanyag tálat, és az előre megformázott gyümölcskenyeret helyezzük bele, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és legalább egy órán keresztül meleg helyen kelesszük.


Vaníliás vagy fahéjas porcukrot is használhatunk
Vaníliás vagy fahéjas porcukrot is használhatunk

7. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben, közepes fokozaton kb. 45 percig süssük a kenyeret. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje nem ragad-e. Ha a teteje nagyon megpirulna, fóliával fedjük le.

Megérte...
Megérte...

8. Ha a tészta megsült, még forrón kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg vastagon porcukorral.

Nagy püspök- és gyümölcskenyér válogatás >>>


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.