Az ünnepek annál bensőségesebben telnek, minél jobban készülünk rá. Otthonunkat már hetekkel korábban is díszbe öltöztethetjük: az apró mécsesek, zöldellő fenyőágak, illatos narancsok karácsonyi hangulatot teremtenek. És ilyenkr természetesen elmaradhatatlan a sok adventi sütemény... no és a gyümölcskenyér. Nevezhetjük püspökkenyérnek, stollennek, drezdai kenyérnek... alényeg az édes és illatos tészta, telis-tele finom aszalt gyümölccsel, dióval és mandulával, netán csokidarabokkal.
Ne gondoljuk, hogy bonyolult vagy időigényes receptekről van szó. A különféle ízesítésű gyümölcskenyerek egyszerűen elkészíthetők, rendkívül ízletesek, mutatósak, és fém- vagy műanyag dobozokban sokáig elállnak.
1. Mérjük ki a hozzávalókat. A vajat célszerű kicsit korábban kivenni a hűtőszekrényből, mert ha túl kemény, nehezen lehet eldolgozni a tésztában. Az élesztőt langyos tejjel és kevés cukorral futtassuk fel, majd gyúrjuk bele a tésztába.
2. Mindenekelőtt mossuk meg bő vízben a mazsolaszemeket, majd áztassuk rumba. Ha nincs otthon rumunk, megteszi egy bögre teába csepegetetett rumaroma is.
3. Ízlés szerint szórjuk meg a tésztát mindenféle földi jóval: dióval, mogyoróval, fekete és fehér szemű mazsolával, aszalt szilvával, ananásszal, papayával, almakarikákkal - amit csak megkívánunk.
4. Nagyon alaposan mossunk meg egy citromot, majd töröljük szárazra, és sárga héját reszeljük bele a tésztába. Vigyázat, a sárga réteg alatti fehér héj keserű!
5. Még egyszer gondosan gyúrjuk át a tésztát, hogy az összes hozzávaló egyenletesen el tudjon oszlani a kenyérben. Nem érdemes az aszalt gyümölcsökkel túlzsúfolni a tésztát, mert nagyon nehezen fog megsülni.
6. Keressünk egy műanyag tálat, és az előre megformázott gyümölcskenyeret helyezzük bele, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és legalább egy órán keresztül meleg helyen kelesszük.
7. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben, közepes fokozaton kb. 45 percig süssük a kenyeret. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje nem ragad-e. Ha a teteje nagyon megpirulna, fóliával fedjük le.
8. Ha a tészta megsült, még forrón kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg vastagon porcukorral.
Nagy püspök- és gyümölcskenyér válogatás >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.