Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csupazöldség menü vegetáriánusoknak, vagy azoknak, akik egyszerűen szeretik a zöldséget!
Bruscetta grillezett paradicsommal

Hozzávalók 12 szelethez:
12 szelet fehér kenyér (bagettből)
6 nagy paradicsom
1 teáskanál szárított majoránna
3 + 3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
1 teáskanál (barna) cukor
2 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál finomra vágott petrezselyem

Előkészítés: A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, a magjukat óvatosan kikaparjuk, és a fél paradicsomokat vágott felükkel lefelé lapos tűzálló tálba rakjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk. A (grill)sütőt előmelegítjük.

Elkészítés: A majoránnát, 3 evőkanál olajat, az ecetet és a cukrot ízlés szerinti sóval és őrölt borssal jól összekeverjük (jól záródó üvegben összerázzuk), a felét a paradicsomokra locsoljuk. A paradicsomokat 15 percig sütjük a (grill)sütőben, majd kivesszük, óvatosan megfordítjuk, meglocsoljuk a maradék páclével, és még 15 percig sütjük. A kenyérszeleteket megkenjük a maradék olívaolajjal, és egy serpenyőben aranysárgára pirítjuk. Bedörzsöljük a fokhagyma vágott felével, ráhalmozzuk a sült paradicsomot, meghintjük a petrezselyemmel, és frissen tálaljuk.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 35 perc múlva
1 adag (3 szelet): 303 kcal

Zöldségekből is készülhet karácsonyi menü
Zöldségekből is készülhet karácsonyi menü


Tejszínes gombakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg friss gomba
1 evőkanál vágott mogyoró
2 evőkanál olaj
3 dkg vaj
3,5 dkg liszt
7,5 dl zöldségleves, kockából
1 dl tejszín
1 csipet cukor
2 kávéskanál vágott petrezselyem

Előkészítés: A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A mogyorót zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, és kb. 10 percig pirítjuk benne a gombát. Közben többször megkeverjük. A vajat felforrósítjuk egy lábosban, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük a húslevessel. Belekeverjük a gombát, a tejszínt, sóval, borssal, és egy csipet cukorral ízesítjük. A levest felforraljuk, és kb. 5 percig forraljuk. A levest tányérokba szedjük, megszórjuk a pirított mogyoróval, a vágott petrezselyemmel, és tálaljuk.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
1 adag: 195 kcal



Vajastészta alatt párolt zöldségek
Vajastészta alatt párolt zöldségek
Vajastészta alatt párolt zöldségek

Hozzávalók 6 személyre:
1 csomag leveles tészta
15 dkg paradicsom
10 dkg sárgarépa
10 dkg burgonya
20 dkg cukkini
10 dkg póréhagyma
15 dkg gomba
20 dkg főtt fehérbab (vagy babkonzerv)
3 evőkanál olaj
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 evőkanál vágott bazsalikom
6 tojás + 1 tojássárgája
pici liszt a tészta nyújtásához

Előkészítés: A leveles tésztát hagyjuk kiengedni. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a paradicsomoknak eltávolítjuk a héját (lobogó forró vízbe mártjuk 10 másodpercre a paradicsomokat, majd gyorsan hideg vízbe tesszük, így könnyen lejön a héja), húsát feldaraboljuk. A répát fél karikákra, a burgonyát vékony szeletekre, a cukkinit, a póré hagymát vastagabb szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk. A babot lecsepegtetjük.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a sárgarépát, majd rátesszük a burgonyát, é s 3-4 perc alatt összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a cukkinit, a póréhagymát és a gombát. Összepirítjuk, és saját levében pároljuk 8-10 percig. A zöldfűszerekkel ízesítjük, belekeverjük a paradicsomot, a főtt babot, jól elkeverjük, és levesszük a tűzről. Ha valaki szereti az erőset, ilyenkor tehet bele. A kész ragut elosztjuk 6 darab 12 cm átmérőjű tűzálló tálkába, és mindegyikre 1 tojást ütünk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A vajastésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagrakinyújtjuk, és akkora kockákra vágjuk, hogy bőven befedje a tálkát. Amikor mindegyiket befedtük, a megmaradt tésztával díszítjük a tetejü ket, és lekenjük tojássárgájával. A sütőben 15 percig sütjük, amíg szép piros lesz. Ha kész, azonnal tálaljuk. Kínai citrommártást kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 669 kcal
Fotó: Komáromi Zoltán


Kínai citrommártás

Hozzávalók:
1/2 dl citromlé
1/2 dl zöldségleves (kockából)
1 evőkanál méz
1 evőkanál cukor
1 mokkáskanál gyömbérpor
1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés: A citromlevet a zöldséglével, 1 dl vízzel, a mézzel, a cukorral és a gyömbérporral kis lábosban összekeverjük, majd lassú tűzön addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Ekkor a hőt nagyobbra vesszük, a keveréket felforraljuk. Az étkezési keményítőt 1 evőkanál vízzel simára keverjük, és a mártást besűrítjük vele. Megsózzuk, kevés őrölt fehér borssal is ízesíthetjük. Melegen tálaljuk.


Mascarponekrém
Mascarponekrém
Mascarponekrém

Hozzávalók 4 személyre:
1 tasak citrompuding (főzés nélküli)
4 dl tej
20 dkg mascarpone sajt

A mandulaöntethez:
10 dkg tisztított mandula
5 dkg cukor
1 dl tejszín

A díszítéshez:
2 mokkáskanál instant kávépor
8 csokoládés keksz
mentalevelek

Előkészítés: A pudingot a csomagon olvasható utasítás szerint elkészítjük a tejjel.
Elkészítés: A kikevert pudinggal vékonyan bevontjuk 4 desszertes tányér alját. (A maradék pudingot elfogyaszthatjuk, nem lesz rá szükség.) Elkészítjük a mandulaöntetet. A mandulát zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, tányérra borítjuk, kissé kihűtjük, és összezúzzuk, vagy nagyon apróra vágjuk. A cukrot 1 dl vízzel addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Még melegen fel kell használni, mert, ha kihűl, a szirup megkeményedik, és akkor nehezen kezelhetővé válik. Összekeverjük a mandulával és a tejszínnel. A pudingrétegre öntjük, hagyjuk kissé megdermedni. A mascarponét egyenlő arányban a négy tányérra kupacoljuk, megszórjuk az instant kávéval, beleszúrjuk a kekszeket, és a mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 690 kcal

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.