Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Vége-vége-vége mindennek! Már ami a vizsgákat, tanulást illeti, így az elmúlt héten jutott idő sok-sok olyan elfoglaltságra, amire régóta nem. Egyik ilyen nagy fellángolás nálam az otthoni kenyérsütés. Próbálkoztam már ezzel-azzal, nektek is adtam már receptet, de még rengeteg megismerésre váró módszer, praktika és recept van, amikbe csak most kezdek belemerülni.

A múlt héten kétféle zsemle, sajtos kifli és kakaós fonott kuglóf is kikerült a sütőmből, és olyan finomak lettek, hogy tüstént meg is osztom veletek!

Az első próbálkozás: tökmagos zsemlék

Hosszú idő után először ezeket a teljes kiőrlésű tökmagos zsemléket sütöttem meg. Érdemes volt! Finom, tartalmas, kellemes ízű péksütemények születtek. Sós és édes kencékkel egyaránt nagyon finomak voltak.

Édesen, lekvárral is nagyon finom a tökmagos zsemle
Édesen, lekvárral is nagyon finom a tökmagos zsemle

Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg búzakenyérliszt
2 teáskanál só
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
2,5 dl víz
3 dkg apróra vágott tökmag
0,3 dl olívaolaj (vagy tökmagolaj)

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros vízben. A liszteket kimérjük, elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a habos élesztőt, és dagasztani kezdjük. Belekeverjük a tökmagot, majd a vége felé az olajat is. Ha a tészta már szép sima, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, 6-8 egyenlő méretű cipóra vágjuk, 10 percig pihentetjük. Zsemléket formázunk, a tetejüket bemetsszük x alakban, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és újabb 10 percig pihentetjük. Majd lekenjük a tetejüket vízzel, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük őket. Ha egy edényben a sütő aljába vizet teszünk, akkor a gőzös közegben még ropogósabbak lesznek a cipócskáink.
Megvárjuk, míg langyosra hűlnek, és már élvezhetjük is!

Kirándulásra sajtos kifliket!

Múlt vasárnap kéktúrázni mentünk: egy környékbeli hiányzó, rövidke szakaszt tettünk meg. Ilyen alkalmakra szoktam ezeket a sajtos kifliket sütni. A formázásával eddig meggyűlt a bajom: ha az eredeti recept szerint csináltam, mindig szétnyíltak sütés közben. Az ízén ez persze nem sokat változtatott, de szalonképesnek semmiképp nem voltak mondhatók. Most már viszont tudom, mi a titok: több lépésben érdemes a formázást csinálni, közben 5-10 perc szünetet tartva, mert a sikérszálak addig is nyúlnak, és a tészta jobban megtartja a formáját. Szóval az új ismeretekkel felvértezve álltam neki a vajas-sajtos kifliknek, és láss csodát: tényleg szebben sikerültek! Írom is a receptet!

Szép leveles lesz a sajtos kifli, a rétegek között megbújó vajtól pedig puha is
Szép leveles lesz a sajtos kifli, a rétegek között megbújó vajtól pedig puha is

Hozzávalók:
A tésztához:
70 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 dl olaj
2 dl joghurt
2 dl tej
3 dkg élesztő
2 kávéskanál só
A töltelékhez:
1 kávéskanál só
7 dkg vaj
A tetejére:
1 tojás
7 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük. A lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sót, a közepébe mehet a felfutott élesztő, a langyos joghurt és az olaj. Sima, fényes tésztát dagasztunk, majd konyharuhával lefedve, 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben a puha vajat kikeverjük a sóval és lereszeljük a sajtot.
Ha megkelt a tészta, 8 cipóra osztjuk, majd 10 percig pihentetjük. Fogjuk az első adagot, és minél vékonyabb körré nyújtjuk. Itt is lehet több lépésben, néhány perc szünetet hagyva dolgozni. Az a jó, ha lapostányér méretűre tudjuk nyújtani. Megkenjük a vaj ¼ részével, és beborítjuk egy másik ugyanekkorára nyújtott tésztával. Esetleg még egyszer átmehetünk rajta a nyújtófával. 12 cikkre vágjuk, és a szélesebb végénél fogva feltekerjük, kifliket formázva. Én még nem próbáltam ki, de állítólag érdemes bemetszeni a körívet, mert akkor kevésbé duci, hosszabb kifliket kapunk. Így járunk el a többi bucival is.
A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, megszórjuk a sajttal. Nagyjából 15 percig még kelni hagyjuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Császárzsemle

Legnagyobb büszkeségeim mégis a császárzsemlék voltak. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha nekem is sikerülhet ilyen klasszul megformázni őket! Az érdem természetesen nem az enyém, hanem Limaráé, akitől a receptet kölcsönöztem. Precíz, fényképekkel illusztrált leírásának hála tényleg gyerekjáték volt elkészíteni őket. A hozzávalók arányán kicsit változtattam, mert nem akartam nekiállni 70 dkg lisztből sütni, így akinek egyszerre kevesebb is elég, bátran használja ezt, nem fog csalódást okozni!

Próbáljátok ki a császárzsömlét, a siker nem marad el
Próbáljátok ki a császárzsömlét, a siker nem marad el

Hozzávalók:
50-55 dkg liszt
2 kávéskanál só
1,8 dl víz
1,5 dl tej
4 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1,5 dkg élesztő

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk a meglangyosított, cukrozott tejben, felfuttatjuk. A lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sót. A puha vajat kis kockákra vágjuk. A liszt közepébe öntjük az élesztős tejet és a langyos vizet, elkezdjük dagasztani. Mikor már összeállt a tészta, hozzáadjuk a vajkockákat is, és addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.
Majd 8 cipóra osztjuk, és mindegyiket kb. 45 cm hosszú rúddá sodorjuk, két lépésben. Fogjuk az elsőt, és egy laza hurkot kötünk rá. A jobb oldali végét kissé hátrahajtva középen átdugjuk a lyukon. Majd megfordítjuk a tésztát, és a másik végét is behajtjuk. Így járunk el a többi rúddal is. Sütőpapírral bélelt tepsin 20 percig pihentetjük a zsemléket.

Majd lekenjük őket vízzel, és 200 fokos gőzös sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Kívül ropogós, belül pihe-puha péksüteményeket kaptam. Szép magasak lettek, ugyanakkor nem azt éreztem, hogy a levegőbe harapok, hanem tartalmasak is voltak. Biztos, hogy sokszor megsütöm még őket!

Kakaós fonott kuglóf

Alig emlékszem, miért is álltam neki kuglófot sütni, mikor nem volt itthon vaj... A motiváció nem is számít igazán, mert kiderült, hogy olajjal is csodafinom süteményt lehet készíteni! A jól bevált kalácstésztámon annyit változtattam, hogy egész tojás és 3 evőkanál olaj került bele. Nem lett annyira tömör a tésztája, mint vajas társának, hanem igazán könnyed! Délutáni tea, kávé mellé tökéletes kísérő lehet.

Egyszerű kalácstészta, új formában
Egyszerű kalácstészta, új formában

Hozzávalók:
A tésztához:

50 dkg liszt
1 tojás
2,5 dkg élesztő
1 + 4 evőkanál cukor
1 tojás
2,5 dl tej
3 evőkanál olaj
A töltelékhez:
kevés olaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
6 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
A tetejére:
kevés tej
porcukor

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból sima, fényes tésztát dagasztunk, 1 óra alatt megkelesztjük.
Majd kb. 45*30 cm-es téglalappá nyújtjuk, lekenjük olajjal, megszórjuk a fahéjas-kakaós cukorral, hosszában 3 csíkra vágjuk, és egyenként feltekerjük őket, a hosszabb oldaluknál fogva. Majd fogjuk a 3 rudat, a végüket összecsípjük és összefonjuk, majd a másik végüket is rögzítjük. Egy kivajazott kuglófformába helyezzük, a két véget szépen eldolgozzuk. 20 percig még pihentetjük.
Ezután lekenjük a tetejét tejjel, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. A biztonság kedvéért végezzünk tűpróbát. Ha nagyon pirulna a teteje, fedjük le fóliával. Ha kivettük és kissé lehűlt, borítsuk tálra, tálalás előtt pedig szórjuk meg a tetejét porcukorral.

Az újdonságoknak még mindig nincs vége! Csütörtökön ugyanis felhívott az egyik csoporttársam, hogy szeretné elkérni az egyik jegyzetemet, cserébe pedig friss vaddisznóhúst ajánl. Mit szóltok? Ki járt jobban? :)

A hús majdnem 1,5 kiló volt összesen, benne egy darab lapocka és egy még nagyobb darab karaj. Le is hártyázták, így igazán könnyű dolgom volt vele. A lapockát és a karaj egy részét le is fagyasztottam, a maradékot pedig másnap reggel gyorsan bepácoltam. Vasárnap pedig már csak sütni kellett. Finom lett, omlós lett, puha lett, és nem tudom, hogy az ebéd miatt történt-e, de amolyan „igazi” vasárnapunk kerekedett. A leves is új volt, azelőtt soha nem készítettem, de igen finomra sikerült. Sőt, bizonyos szempontból a süti is, bár készítettem már hasonlót. Volt még ezen kívül kötögetés, séta a hóban, finom tea, filmnézés... Kell ennél jobb egy borongós januári napon? :)

Almás céklaleves

A világ talán legegyszerűbb levese következik. Elárulom, hogy semmilyen extra fűszer nincs benne, mégis az ízeknek valami csodálatos harmóniája uralja. Nem tudom, mi a titok, de hogy sokszor fogom még készíteni, az biztos.

Színt visz az életünkbe a cékla, ilyenkor különösen nagy szükségünk van rá
Színt visz az életünkbe a cékla, ilyenkor különösen nagy szükségünk van rá

Hozzávalók:
2 nagyobb cékla
2 savanykás alma
1 teáskanál vaj
5 dl húsleves (kockából is megteszi)
3 evőkanál mascarpone

Elkészítés: A céklát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Közben az almát megpucoljuk, magházát kivágjuk, cikkekre vágjuk. és a kiskanál vajon puhára pirítjuk-pároljuk. Ha puha a cékla, mehet bele a húsleves és az alma, pár percig még gyöngyöztetjük, majd összeturmixoljuk. Simára keverünk benne 3 evőkanál mascarponét, ha kell, még sózzuk - és tálalhatjuk is.

Almás-mézes vaddisznósült

Hozzávalók:
A páchoz:

1 evőkanál folyékony méz
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
1 kiskanál szárított zsálya
4 szem borókabogyó félbevágva
3 evőkanál olaj
Továbbá:
kb. 40-45 dkg vaddisznókaraj (comb, bármi) egyben
1 nagyobb savanykás alma

bors

Elkészítés: A húst szárazra töröljük, és a tetejébe zsebeket vágunk, bedörzsöljük sóval és borssal. Fedeles porcelánedénybe tesszük. A pác hozzávalóit alaposan összekeverjük, és alaposan, minden oldalon bekenjük vele a húst, a zsebekbe is juttatva. Lefedjük, és 2 napra betesszük a hűtőbe.
Sütés előtt áttesszük egy sütőedénybe a húst, rákanalazzuk a páclevet, és 1 megtisztított almát 8 gerezdre vágva melléteszünk. Alufóliával lefedve 180 fokos sütőben kb. 2 órán át sütjük. Ekkor meglocsoljuk 1 dl konyakkal, és továbbra is lefedve, de 200 fokra emelve a hőmérsékletet kb. 30 percig sütjük.
Krumplipürével kínáljuk.

Igazi téli étel a vaddisznósült, az alma el ne maradjon mellőle!
Igazi téli étel a vaddisznósült, az alma el ne maradjon mellőle!

Nem tudom, hogy a pocsék fényviszonyok mellett készült fotó mennyire adja vissza az ízélményt, amit ez a sült nyújtott. Lehet, hogy semennyire, de akkor higgyétek el nekem, hogy nem mindennapi eledel. Az alma a csoporttársam ötlete volt, és duplán nagyon jól jártunk vele: biztosított annyi nedvességet, hogy ne kelljen locsolgatni a húst és isteni finomra sült a fólia alatt! Nem is készítettem extra salátát, hogy érvényesüljön az alma.

A délutáni sütemény pedig gesztenyés tekercs volt, újfajta piskótával. Sajnos nem tudtam megvárni, míg teljesen kihűl a piskóta, mert el kellett mennünk vonatjegyet venni, és szerettem volna, ha hazaérve már csak teát kell főzni, és ehetjük is a sütit. Szóval még langyosan töltöttem és tekertem, ezért néhány helyen elrepedt, de az talán szépen látszik, hogy milyen gyönyörű magas és puha lett a piskóta. Egy biztos: ezentúl csak így készítem a piskótát, mert ilyen egyszerűen ilyen finomra még sose sikeredett.

Gesztenyés piskótatekercs

Hozzávalók:
A piskótához:
4 nagy tojás
4 evőkanál porcukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál holland kakaópor
1 evőkanál olaj
A krémhez:
25 dkg gesztenyemasssza (az enyém natúr volt)
15 dkg mascarpone
porcukor ízlés szerint (nálam kb. 10 dkg)
vaníliás cukor (1 evőkanál)
rumaroma
3 dkg vaj
A tetejére:
7 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét gépi habverővel elkezdjük habbá verni. Félidőben kanalanként hozzáadjuk a cukrot (közben folyamatosan dolgozzon a habverő), és egészen kemény habbá verjük. Folyamatos működés mellett a tojássárgákat is egyenként hozzáadjuk, mindig megvárva, hogy alaposan elkeveredjenek. A liszt következik: ezt is kanalanként adjuk hozzá, folyamatos habverés mellett. Végül jön a kakaópor, ugyanígy. Ha homogén lett a massza, kikapcsoljuk a gépet, és hozzáadunk 1 evőkanál olajat. Ezt már egy faspatulával keverjük el, óvatosan, hogy ne törjön a hab. Sütőpapírral bélelt gáztepsin egyenletesen elterítjük a tésztát. Ha jól dolgoztunk, egyáltalán nem folyós, sőt, szinte nehézkes egyenletesen elteríteni. 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha kész, kivesszük és hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a krémet: minden hozzávalót összekeverünk. Kóstolgassuk, mindenki másképp szereti.
Ha kihűlt a piskóta, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, megkenjük a krémmel, és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
Vígőzön megolvasztjuk a csokoládét, belekeverünk egy kevés olajat, és bevonjuk a rudat. Hűvös helyen néhány órán át pihentetjük, majd éles késsel szeleteljük.

Látjátok, sütőpor nélkül is milyen magas lett a piskóta? pedig csak 4 tojásból készült!
Látjátok, sütőpor nélkül is milyen magas lett a piskóta? pedig csak 4 tojásból készült!

Kis szépséghibája ellenére nálunk még az este elfogyott majdnem az egész. Én csak két szeletet ettem, a többit a férjem csipegette el. Szépséghibája ellenére odáig volt a pihe-puha piskótáért, a lágy rumos krémért és a csokibevonatért.

Házi péksüteményekben gazdag hetet kívánok mindenkinek!

Szeretettel:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.