Ez egy olyan desszert, amely elkészítéséhez általában minden hozzávaló megtalálható a konyhában. De ha már a fele megvan, akkor is működik, csak kicsit szegényesebb.
Édes polenta borredukcióval, sült szilvával és pirított dióval
Hozzávalók:
10 dkg kukoricadara
2 dl tej
2 dl tejszín
5 dkg méz
5 dkg vaj
1/4 rúd bourbon vanília
csipet só
A sült szilvához:
8 db nagyszemű szilva
2 evőkanál cukor
1 dkg vaj
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
1 marék dió
A borredukcióhoz:
3 dl vörösbor
3 evőkanál cukor
6 dkg vaj
Elkészítés: Felforraljuk a tej és tejszín keverékét a mézzel és a vanília kikapart magjaival, hozzáadjuk a polentát, és folyamatosan kevergetve megfőzzük egy csipet sóval, a végén hozzákeverjük a vajat. Hagyjuk kihűlni.
A borredukcióhoz a cukrot karamellizáljuk, beledobjuk a fahéjat és a csillagánizst, felöntjük a borral, és felére redukáljuk, a végén hozzáadjuk a vajat.
A szilvákat félbevágjuk, olvasztott cukron a vágott felével lefele megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, folyamatosan rázogatva felolvasztjuk benne a vajat.
A diót durvára vágjuk, sütőben megpirítjuk.
Az édes polentát poharakba szedjük, rárakjuk a szilvát, majd meglocsoljuk a borredukcióval, végül meghintjük a ropogós dióval.
Ha nincs szilvánk, bármely gyümölcs felhasználható hozzá. Ez a recept is úgy születet, hogy volt egy pár fonnyadt szilva a hűtőben. Karamellizálva viszont szépé varázsolhatjuk őket. Fényesek lesznek, ízesek és édesek. Hidegen és melegen is fantasztikus.
A tejbepapi, azaz a tejbegríz szinte minden gyermek kedvence, ennek egy változata ez, polentával - vagy magyarul kukoricadarával - készült. A keverési arányok ugyanazok. A kukoricadara olcsó alapanyag, többféle minőségű létezik, van kisebb és nagyobb szemcséjű. Ehhez a recepthez mindkettő megfelel. A tej szintén felváltható szója-, kókusz-, kecske-… tejre, vagy akár vízre is. A cukrot helyettesíthetjük valamilyen gyümölcsszörppel vagy mézzel.
A kukorica az 1600-as években került Európába, Cortes hozta magával Ámerikából, de még sokáig csak Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban volt fellelhető. Szinte észre sem vesszük, hogy mennyi kukoricából készült élelmiszer vesz bennünket körül, a főtt kukitól a savanyított bébi kukoricáig. Persze említsük meg Őszi Balázs pattogatott kukorica krém levesét, amit a Szegedi Árkád Pláza megnyitó ünnepségére készített, persze még sok más finomság kíséretében.
A szemes kukorica sötét sárga színű, főleg állati takarmányozásra használják, kevesebb százalékát pedig őrlik lisztnek vagy darának, emberi fogyasztásra. Talán mindenki ismeri a puliszkát, az idősebbek még jobban. Ma is divatos köretnek számít, még grillezni is lehet, kívül ropog, belül pedig finom puha. Zöldfűszeres tejföllel kínálom - a vegetáriánusok legnagyobb örömére.
A borredukciótól sem kell megijedni, tulajdonképpen sűrűre főzött bor, az alkohol elpárolog, a gyümölcsös íz pedig fokozódik, természetesen - mint minden más anyagnál - itt is a jó minőségű borokból lehet a legízletesebb redukciót készíteni. Vannak, akik sajnálják a kiváló minőségű borokat elfőzni, de kutyából nem lesz szalonna... Szerintem megéri.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.