Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Végre itt a karácsony. Az év talán egyetlen pillanata, amikor a terített asztal minden rosszat feledtet. Elfeledteti az egész évben felgyülemlett problémákat, fáradtságot, megoldatlan ügyeket, családi nézeteltéréseket, és körénk varázsolja a meghittséget, az egymás iránti tiszteletet, szeretetet, és ezzel együtt régi és új ízeket ízlelhetünk.

A karácsonyi menü mindig sokrétű, sokszínű, néhol állandó, néhol pedig változó, de mindenhol nagy rákészüléssel és odafigyeléssel készítik. Ahol állandó, ott terítékre kerül a kocsonya, a töltött káposzta, a halászlé - és kinek-kinek a saját specialitása. Máshol van úgy, hogy minden évben más menü kerül az asztalra, és az újdonság varázsa szintén része az ünnepnek. Én személy szerint a két stílust keverem. Nálunk az ételek fele majd’ minden évben az asztalon van, a másik fele viszont teljesen új, olyan ízek, amelyeket előtte még nem főztem soha. Kezdő szakács koromból megmaradt egy tanulság: aki nem minden nap forog a konyhában, de kísérletező típus, annak érdemes egyszer-kétszer lepróbálni az új receptet a nagy nap előtt, nehogy a vacsora átcsapjon gasztrobörleszkbe, kellemetlen lehet, és az ételkiszállító cégek nem mindig dolgoznak szenteste.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Sajnos a világunk kezdi negatív irányba sodorni a karácsonyi előkészületeket, már csak a drága ajándék tükrözi a szeretetet, ezért aki ezt nem engedheti meg magának, annak feszültséget okoz a legszebb ünnepünk közeledése, és ez a későbbiekben odáig fajulhat, hogy kezdi nem szeretni a karácsonyt. Mindazoknak, akik így érzik, üzenem, hogy nem kell mindent elhinni, amit a tv-ben látnak, és a karácsony nem erről kell szóljon, a legszebb ajándék még mindig az ötletes, kreatív, saját magunk által készített portéka. Nálam már érlelődik a limoncello (recept itt az előzőekben), és fűszerben gazdag szőlőmagolajjal pácolt sajtot fogok szép formás üvegekbe töltve a rokonoknak, barátoknak adni ajándékba. Kevés költség, személyes ajándék, és sokkal nagyobb törődést tükröz, mint bármi más.

Már előre izgulok a karácsonyi vacsora miatt, várom, hogy fog ízleni „kísérleti” családomnak a menü. Olyan ételeket ajánlok most, amelyek könnyen elkészíthetők, viszont gyönyörűen, kreatívan tálalhatók, és az ételek mindegyike éke lehet a szépen megterített asztalnak.

Répás vérnarancsleves - itt répachips-szel tálalva
Répás vérnarancsleves - itt répachips-szel tálalva



Előételnek vérnarancslevest ajánlok szeletelt mandulával, vagy esetleg gránátalma magokkal.
Kitűnő étvágygerjesztő, bemelegítő fogásként lágy savaival kellemesen beindítja a bélbolyhokat. Tökéletes folyomány az ajándékbontás után. Aki szeretné variálni, az esetleg kipróbálhatja ezt a levest felére beforralva, kihűtve, tejszínt hozzáadva, szifonba töltve, és végül poharakba kinyomva. Érdekes, izgalmas és karácsonyi ízek.

Répás vérnarancsleves

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg répa
½ csokor újhagyma
1 teáskanál gyömbér
2 dkg vaj
1 liter zöldség alaplé
5 db vérnarancs
2 evőkanál szeletelt mandula
4 teáskanál tejföl
½ mokkáskanál cayenne bors
cukor ízlés szerint

Elkészítés:
1. A répát és az újhagymát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk. A mandulát serpenyőben megpirítjuk, 4 narancsot kipréselünk, egyet kifilézünk.
2. Vajon lepirítjuk a hagymát és a gyömbért, majd hozzáadjuk a répát, és tovább pirítjuk.
3. Felöntjük a zöldséglével, és tovább főzzük, majd hozzáadjuk a kifacsart narancslevet. Addig főzzük, míg a répa megpuhul.
4. A levest lepürésítjük, majd fűszerezzük sóval, borssal, cayenne borssal és egy kevés cukorral.
5. A levest kitálaljuk, 1-2 cikk narancsot és 1 evőkanál tejfölt teszünk a tálakba, végül mandulával megszórjuk.

Elkészítés: kb. 35 perc
Fogyasztható: azonnal

Igazán ünnepi fogás a szarvassült, hozzá méltó körettel
Igazán ünnepi fogás a szarvassült, hozzá méltó körettel

A szarvas igazi ünnepi fogás, az omlós hús izgalmas körettel sikervárományos, és méltó főétele a szentestének. Zsolt receptje magáért beszél!

Szarvassült vörösboros almapürével, zöldborsmártással és briós szufléval

Hozzávalók 4 személyre:
A szarvassülthöz:
1,5 kg szarvascomb (dió vagy rózsa)
1 szál sárgarépa
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
¼ zeller
1 paradicsom
10 szem feketebors
1 szem csillagánizs
½ mokkáskanál fahéj
2dl vörösbor
3dl húsleves alaplé
A vörösboros almapüréhez:
4 db alma
1,5 dl vörösbor
1 csipet só
1 teáskanál cukor
A briós szufléhoz:
40 dkg kalács vagy briós
12 dkg puha vaj
5 egész tojás
1 csipet szerecsendió
2 dl tej
1 csomag sütőpor
A zöldborsmártáshoz:
2 dl zöldségleves
2 dl tejszín
1 teáskanál zöldbors
1 teáskanál keményítő
1 evőkanál tejföl
1 mokkáskanál só

Elkészítés:
1. A szarvashúst besózzuk, forró serpenyőben minden oldalát pirosra sütjük, majd félretesszük.
2. A visszamaradt zsiradékban a felaprított zöldségeket (répa, hagyma, fokhagyma, zeller, paradicsom) barnára pirítjuk, fokozatosan felöntjük 2 dl vörösborral, lepirítjuk, majd 3 dl húsleves levével öntjük fel, hogy ellepje a zöldségeket.
3. Belehelyezzük a húst is a serpenyőbe, alufóliával lefedve, 160-180 fokon, húsrésztől és fajtától függően, másfél-két órát sütjük. (Ha rózsaszín húst szeretnénk, a belső hőmérséklet 70-80 fok között maradjon végig.)
4. Az almát megpucoljuk, a magházat kiszedjük, 1,5 dl vörösborban, cukorral és egy csipet sóval együtt megfőzzük, majd pürésítjük.
5. A szufléhoz a kalácsot a tojássárgájával elkevert tejbe áztatjuk. A tojásfehérjét habbá verjük. Összedolgozzuk a kalácsot a vajjal és a sütőporral, a végén hozzákeverjük a tojáshabot.
6. A formákat kivajazzuk, kicukrozzuk, ¾-ig töltjük a masszával, és a sütőben, vízfürdőben 180 fokon készre sütjük 15-20 perc alatt.
7. A zöldborsmártáshoz a zöldség alaplét, a tejszínt és a zöldborsot feltesszük főni, sózzuk, majd kevés vízben elkevert keményítővel besűrítjük. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a tejfölt, és tálalhatjuk.


Elkészítés: 105-135 perc
Fogyasztható: azonnal

Végtelenségig variálható a mascarponés pohárkrém, és igen mutatós
Végtelenségig variálható a mascarponés pohárkrém, és igen mutatós

Végül egy sokféleképpen variálható desszertet ajánlok: a mascarpone-krémet. A gyümölcsmártás felcserélhető más ízekkel, más mártásokkal, esetleg gyümölcs- vagy csokidarabokkal, kekszmorzsával variálhatunk. Megkoronázza az egész meghitt estét, elfogyasztása után pedig mindenki visszatérhet a kibontott ajándékhoz.

Mascarponés pohárkrém narancs- és meggyszósszal rétegezve

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg mascarpone
25 dkg tejszín
4 lap zselatin
1 púpozott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 üveg meggybefőtt (680g)
10 dkg kristálycukor
4 db narancs
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő
½ narancs héja

Elkészítés:
1. 10 dkg kristálycukrot karamellizálunk, majd hozzáadjuk a meggybefőttet, és felére besűrítjük. Lehűtjük.
2. A narancsokat kifilézzük, a levét kinyomkodjuk. Egy evőkanál cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a narancs levét, felére sűrítjük, majd kevés vízzel elkevert keményítővel tovább sűrítjük, végül hozzáadjuk a narancsfiléket. Lehűtjük.
3. A zselatint beáztatjuk vízbe, majd kinyomkodjuk, és a narancslében feloldjuk.
4. A tejszínt felverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, óvatosan hozzákeverjük a mascarponét és a zselatinos narancslevet.
5. Ha a szószok eléggé lehűltek, a krémet és a gyümölcs szószokat felváltva rétegezzük egy arra alkalmas pohárban. Tálaljuk.

Elkészítés: 20-25 perc
Fogyasztható: 1 óra múlva

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.