Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Itt egy fantasztikusan finom gesztenyés torta, mely az egész család kedvence lesz, és egyből bekerül a tradicionális karácsonyi menübe. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Gesztenye, karamell, csokoládé. Mi kell még?
Gesztenyetorta tejkaramell- és csokoládészósszal
Gesztenyetorta tejkaramell- és csokoládészósszal
A gesztenyéről

A gesztenye legnépszerűbb formája a gesztenyepüré, amit ízesítve, konyhakész állapotban tudunk megvásárolni. Érdemes azonban elolvasni a csomagoláson feltűntetett adatokat, nem mindig csak gesztenyéből készül a massza. Ezt sokan nem is figyelik. A gesztenyéből készült termék színe világosabb, és árban drágább is. Jobban felszerelt szupermarketekben kapható tisztított, hőkezelt gesztenye egészben is, amiből készíthetünk gesztenyekrémlevest, párosíthatjuk sültekhez, vadakhoz, sertéshez, marhához. Ha saját magunk szeretnénk otthon „kikaparni a gesztenyét”, éles pengéjű késsel vágjuk meg a gesztenye héját, és úgy tegyük a sütőbe. Érdemes előtte beáztatni, ha nem elég friss, és figyelni sütés közben, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat. Olajtartalma alacsony, víztartalma magas, így könnyen penészedik, a vásárlásnál érdemes átnézni. Lisztérzékenyek figyelem, lisztet is készítenek gesztenyéből, és nagyon jó sűrítőanyag is egyben. És a gesztenyelekvárt kóstoltátok? Érdemes!

Gesztenyetorta tejkaramell- és csokoládészósszal

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű (12 szeletes) formához:
27,5 dkg vaj
7 dkg porcukor
2 egész tojás
1 csipet só
25 dkg liszt
2,5 dkg darált mandula
22,5 dkg gesztenyepüré
1 evőkanál rum
2 tojássárgája
6 dkg cukor
1 db körte

A tejkaramellszószhoz:
4 evőkanál cukor
1,5dl tejszín

A csokoládészószhoz:
2 evőkanál cukor
12 dkg étcsokoládé
1 dl víz
1-2 teáskanál rum

Elkészítés:
1. 12,5 dkg vajat felolvasztunk, hozzákeverünk 3,5 dkg átszitált porcukrot, 1 egész tojást, a lisztet, a mandulát és egy csipet sót, majd sima masszává dolgozzuk.
2. Az elkészített tésztát befóliázzuk, és hűtőbe tesszük 20-30 percre.
3. A tésztát a hűtőből kivéve kerek formára kinyújtjuk, és a tortaformát kibéleljük vele.
4. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.
5. A körtét meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és hat gerezdre vágjuk.
6. 3,5 dkg porcukrot megkaramellizálunk, rárakjuk a körteszeleteket, és szép pirosra sütjük. Ha megsültek, letakarjuk, és félrehúzzuk.
7. A gesztenyepürét simára keverjük 15 dkg olvasztott vajjal és 1 evőkanál rummal.
8. Két tojássárgáját és egy egész tojást kikeverünk 6 dkg cukorral, és gőz felett habosra verjük. A gesztenyemasszához keverjük a tojáshabot.
9. A karamellizált körteszeleteket körben elhelyezzük az elősütött tésztán. A gesztenyemasszát ráöntjük, elsimítjuk, és 180 fokon készre sütjük 15-20 perc alatt.
10. A karamellszószhoz 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, felöntjük a tejszínnel, és kellő sűrűségűre főzzük. A csokoládészószhoz a vizet és a kakaóport összekeverjük, beletörjük a csokoládét, és felmelegítjük. Ha felolvadt a csokoládé, hozzáadjuk a rumot ízlés szerint.
11. A tortát langyosan felszeleteljük, és a szószokkal leöntve tálaljuk.

Elkészítés: 70-80 perc
Fogyasztható: azonnal

Körte helyett más gyümölccsel is készíthető
Körte helyett más gyümölccsel is készíthető


A tortáról

A recept nagyon jól működik, ennek ékes bizonyítéka, hogy a fotózás alkalmával az utolsó morzsáig elfogyott. Körte helyett természetesen lehet más gyümölcsöt is használni. A szószok pedig tovább variálhatók még fagylalttal, tejszínhabbal.

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt
Karamellszószból tejkaramell

Ha egész sűrűsre főzzük a karamellt, és még mielőtt kihűlne, formába töltjük, a hagyományos tejkaramell cukrot készíthetjük el házilag. Ez a régi kedvenc most újra a polcokra került, de otthon is könnyű elkészíteni, akár karácsonyi ajándéknak is beillik.

Egy régi emlék

Erről az ízvilágról a patinásnak számító szegedi Hági Étteremben fölszolgált szabadkai palacsinta nevű desszertkülönlegesség jut az eszembe, ami egy fahéjas almával töltött palacsinta volt. Ovális tányéron tálalták, egyik végén csokiszósz, másik végén karamellszósz, középen pedig maga a palacsinta, diós porcukorral megszórva. Ebből több száz tányérral is eladtak egy nap, főleg hogy a felszolgálók igény szerint még flambírozták is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.