Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Ha eljön az ősz, beindul a borfesztiválok szezonja is. Már évek óta szeptember második hetében megrendezésre kerül a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál, ahol a bérletemnek köszönhetően több napot is eltölthettem. Megérte, mert sikerült remek borokat kóstolnom.

Borospalackok
Borospalackok

Egy ilyen tömegrendezvény mindig gondolkodóba ejt, hogy vajon ki a célközönség, kiknek is szól ez a fesztivál. Nekünk hazaiaknak vagy a turistáknak? Borsznoboknak vagy az egyszerű, a borkultúra iránt nyitott és érdeklődő embereknek?

Minden esetre a látogatóközönség összetétele igen vegyes volt, de elfértünk egymás mellett, hely az volt bőven. Az idén is pazar kínálaton testvériesen megosztoztunk anélkül, hogy különösebb tülekedés lett volna egy-egy stand előtt. Még a kiemelt pénteki és szombati napon is elviselhető volt tömeg, sehol sem éreztem magam kényelmetlenül, mert hosszú perceket beszélgettem a pult mögött álló beavatottal.

És akkor következzen a lényeg, a kóstolt borok és értékelésük.

4., Frittmann - ezerjó, 2008
Értékelés: ****
Hagyni kell kicsit melegedni - hűtőből kivéve még nem igazán alkalmas fogyasztása, de ha kicsit rámelegítünk kézzel, akkor bomlanak ki csak igazán a bor jellegzetességei. Jó, ezerrel.

3., Wekler - pécsi illatos cuvée (cserszegi, muscat, olaszrizling), 2008
Értékelés: ****
Aki kóstolt már cserszegit valaha, annak nem meglepetés, miért is kapta az illatos nevet ez a cuvée. Uralja mind az illat-, mind az ízharmóniát olyannyira, hogy a másik két komponens csak mérföldnyi távolságból érződik.

2., Wekler - pécsi barrique chardonnay, 2008
Értrékelés: **** és fél
Mániám a barrique, ezért ez az előkelő helyezés. De ezt azzal is kiérdemelte ez a chardonnay, hogy nem egy átlag, lapos ízvilágot mutat, hanem van benne valami plusz, ami a borvidékből adódik.

1., Tornai - top selection juhfark, 2007
Értékelés: *****
Számomra a tavalyi év egyik nagy felfedezettje volt a Tornai pincészet. A somlói borvidék az egyik kedvencem, mert a vulkanikus talaj valami olyant ad a borokhoz, ami aztán egy életre hozzáláncolja az embert ehhez az ízvilághoz. Különösen a juhfarknak kedvez ez a talaj: ami Tokajnak a furmint, az a Somlónak a juhfark. Amiért pont ezt a bort istenítem, az a készítési módja. Ki nem találjátok, miben érlelik még egy lehelletnyit… persze hogy tölgyfa hordóban. De ettől még ez nem barrique bor.

Holnap folyt. köv.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.