Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ha eljön az ősz, beindul a borfesztiválok szezonja is. Már évek óta szeptember második hetében megrendezésre kerül a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál, ahol a bérletemnek köszönhetően több napot is eltölthettem. Megérte, mert sikerült remek borokat kóstolnom.

Borospalackok
Borospalackok

Egy ilyen tömegrendezvény mindig gondolkodóba ejt, hogy vajon ki a célközönség, kiknek is szól ez a fesztivál. Nekünk hazaiaknak vagy a turistáknak? Borsznoboknak vagy az egyszerű, a borkultúra iránt nyitott és érdeklődő embereknek?

Minden esetre a látogatóközönség összetétele igen vegyes volt, de elfértünk egymás mellett, hely az volt bőven. Az idén is pazar kínálaton testvériesen megosztoztunk anélkül, hogy különösebb tülekedés lett volna egy-egy stand előtt. Még a kiemelt pénteki és szombati napon is elviselhető volt tömeg, sehol sem éreztem magam kényelmetlenül, mert hosszú perceket beszélgettem a pult mögött álló beavatottal.

És akkor következzen a lényeg, a kóstolt borok és értékelésük.

4., Frittmann - ezerjó, 2008
Értékelés: ****
Hagyni kell kicsit melegedni - hűtőből kivéve még nem igazán alkalmas fogyasztása, de ha kicsit rámelegítünk kézzel, akkor bomlanak ki csak igazán a bor jellegzetességei. Jó, ezerrel.

3., Wekler - pécsi illatos cuvée (cserszegi, muscat, olaszrizling), 2008
Értékelés: ****
Aki kóstolt már cserszegit valaha, annak nem meglepetés, miért is kapta az illatos nevet ez a cuvée. Uralja mind az illat-, mind az ízharmóniát olyannyira, hogy a másik két komponens csak mérföldnyi távolságból érződik.

2., Wekler - pécsi barrique chardonnay, 2008
Értrékelés: **** és fél
Mániám a barrique, ezért ez az előkelő helyezés. De ezt azzal is kiérdemelte ez a chardonnay, hogy nem egy átlag, lapos ízvilágot mutat, hanem van benne valami plusz, ami a borvidékből adódik.

1., Tornai - top selection juhfark, 2007
Értékelés: *****
Számomra a tavalyi év egyik nagy felfedezettje volt a Tornai pincészet. A somlói borvidék az egyik kedvencem, mert a vulkanikus talaj valami olyant ad a borokhoz, ami aztán egy életre hozzáláncolja az embert ehhez az ízvilághoz. Különösen a juhfarknak kedvez ez a talaj: ami Tokajnak a furmint, az a Somlónak a juhfark. Amiért pont ezt a bort istenítem, az a készítési módja. Ki nem találjátok, miben érlelik még egy lehelletnyit… persze hogy tölgyfa hordóban. De ettől még ez nem barrique bor.

Holnap folyt. köv.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.