Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hölgyolvasóink többségének lehet, hogy e heti munkánk nem igazán nyeri el tetszését, mert a fröccs inkább pasitársaink kedvelt itala. De drága asszonykáink, engedjétek meg, nézzétek el nekünk eme - többnyire remek, savanykás borból szódavízzel készített - ital fogyasztását, természetesen tartózkodással és mértékkel.

Tartózkodással és mértékkel...
Tartózkodással és mértékkel...

Története van ennek a mondásnak, és persze mai témánk keletkezésének is. Először a mondás, hogy alkoholt, így fröccsöt inni is tartózkodással és mértékkel ajánlott. Gyerekkori, Defekt becenévre hallgató barátom (gumijavító, dolgos, iparos ember) unokatestvére szerint a mérték a vödör, a tartózkodás pedig az asztal alatt. Az unokatesó festő és mázoló, szerinte a szilikózis-veszély miatt kell szaktársainak, így neki is, alkoholos italokkal élniük, persze ő extrém fogyasztó szakmájában, mert szerinte félig berúgni kidobott pénz!

Mai írásunk története pedig roppant egyszerű, a téma kiválasztásakor Haspárti Mackós Miksa barátommal, igaz csak képzeletben, telefon mellett egy-egy laza fröccsel koccintottunk. Innen az éca!

Egy mondás szerint aki a borba vizet tölt, az egyéb galádságokra is képes. Ez igaz ránk is, mármint Dzsafira és rám, hiszen mi mindketten kedveljük a borba buborékolt szódavizet, és más galádságként azért ételeinkbe is adagolunk a dombok lankáin érlelődött szőlőből készült, jófajta nedűből.

Mi is a fröccs?

Könnyű kis fröccs rozéból
Könnyű kis fröccs rozéból

A fröccs bor és szódavíz keveréséből alkotott ital. A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek. A fröccs elnevezést alkalmazzák más szeszes vagy nem szeszes italkeverékekre is, sőt bizonyos italok egymás utáni fogyasztására, azaz nem a pohárban, hanem a szájban vagy gyomorban való keverésére is. Német nyelvterületen ma is találkozunk vele Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven, de azt a fajta magyar változatosságot nem múlják felül, amely kultúrital státuszra emeli a fröccsöt, annak fogyasztását.

Két összetevőre van hát szükségünk ebéd utáni vagy esti fröccsünk elkészítéséhez: borra és szódavízre. A bor lehet fehér vagy vörös, de akár rozé is, kedvünk szerint száraz, de akár édes, kinek-kinek szája íze szerint.

De mi is a szódavíz? Hát nem ásványvíz, különböző mennyiségű buborék tartalommal.

A szódavíz

Elsőként 1767-ben Joseph Priestley elegyítette a széndioxidot a vízzel. Mivel egy sörfőzde mellett lakott, megfigyelte, hogy az erjedő alkohol felett gáz lebeg. Ez a gáz kioltja az égő faforgácsot, ha a közelében gyújtja meg, s eközben a gázelegy alászáll a földre. Ebből kikövetkeztette, hogy a gáz (szén-dioxid), nehezebb a levegőnél. Otthoni laboratóriumában is előállította a „nehéz levegő”-nek nevezett gázt, majd vízben oldotta, és azt tapasztalta, hogy ezáltal kellemes ízű folyadék keletkezik. Az angol Királyi Természettudományos Akadémia 1773-ban Priestleynek kitüntetést adományozott a szódavíz feltalálásáért.

(Leeds, 1733. március 13. – Northumberland, 1804. február 6.) angol lelkész, liberális politikai filozófus, fizikus és kémikus. Leeds mellett, (Yorkshire, Anglia) született 1733-ban. Apja textilmunkás volt. Kálvinista hitű szülei más vallások iránt is nyitottak voltak. Héber, kaldeus, szír és arab nyelvet tanult egy helyi lelkésztől, majd 1752-től egy nonkonformista teológiai akadémia hallgatója volt Daventryben. Itt a kötelező tárgyak mellett történelmet, filozófiát, természettudományokat tanult. 1755-ben segédlelkész lett egy független presbiteriánus gyülekezetben. 1758-ban iskolát nyitott egy másik gyülekezetben. Ekkor kezdett érdeklődni a természettudományok iránt, a tanításhoz szemléltető kísérleti eszközöket készített. 1761-től a Warrington Akadémián tanított nyelvet és irodalmat, új tantárgyakat vezetett be az ipari és kereskedelmi pályákra készülő diákok számára. 1761-ben jelent meg Rudiments of English Grammar (Az angol nyelvtan alapjai) című kötete; a beszélt nyelven alapuló nyelvtankönyv ötven évig volt használatban. 1762-ben szentelték lelkésszé, ugyanebben az évben megházasodott, négy gyermeke született. Működése által a Warrington Akadémia Anglia hasonló intézményei között a legkiválóbb lett. 1765-ben jogi doktorátust szerzett az Edinburgh-i Egyetemen.

Magyarországon 1826-ban Jedlik Ányos ért el új eredményeket, amikor a balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. Az ő nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi gyártása, vagyis a szódavíz elterjesztése, amelyet ma már hungarikumként tartunk számon.

Klasszikus, szép szódásüveg
Klasszikus, szép szódásüveg

Legenda a fröccs eredetéről

1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehet fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. Ő azonban németesen spritzernek nevezte. Vörösmartynak ez a szó nem tetszett, és helyette találta ki a fröccs szót, a Fóti dal című költeményében említi meg a szódával hígított bort: „fölfelé megy a borban a gyöngy”.

Történeti áttekintés

Fröccs mellett készül ez az írás is!
Fröccs mellett készül ez az írás is!

Hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hőség idején még vermelt jéggel hűtött spriccert ittak. A millennium után az előző századfordulón kezdődött a divatja a fröccsivásnak. A köznyelv és az irodalmi művek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor és Hunyadi Sándor számtalan művében gyakorta fordul elő. Fokozatosan szokta meg a szót és az italt a nagyközönség.

A ma is népszerű Gundel étterem épülete teljes szépségében több mint száz éve készült el, de már a tizenkilencedik század hetvenes éveitől állt itt egy híres vendéglő, a Wampetics. Divat volt betérni oda. Az irodalmi, politikai, és művészvilágból jeles asztaltársaságok tartották benne rendszeres találkozóikat. Az egyik törzsasztalnál Rippl-Rónai József, Móricz Zsigmond, a híres konferanszié Nagy Endre és barátaik társaságában született meg Újházy Ede nevezetes és máig kínált levese, amely eredetileg kakasból készült. Ugyanennél az asztalnál ittak először úgynevezett "Újházy fröccsöt". A híres színész szódavíz helyett a népszerű vendéglő kitűnő kovászos uborkájának levével hígította a bort. Tisztelői, utánzói gyorsan elterjesztették főváros szerte ötletét. A szakemberek véleménye szerint jóval nagyobb mennyiségű bort lehetett így meginni következmények nélkül, mint a szódavízzel kevertből.

Mértékek és adagok

Szóda a lelke...
Szóda a lelke...

A mai vendéglátás megszámlálhatatlanul sok tréfás nevű fröccsöt kínál, például a "fordítottat", amely másként "hosszúlépés", 2 dl szóda és 1 dl bor keveréke. A "fütty" volt a kisfröccs vagy "rövidlépés", 1 dl bor 1 dl szódával - mert egy füttyre ihatta meg a szomjazó. A nagyfröccs 2 dl bor és 1 dl szóda, tréfás neve "hajtás" vagy "húzós" - egy hajtásra, húzásra lehetett a gallér alá küldeni. A "mafla" fél liter bor és ugyanannyi szódavíz keveréke. A "házmester" 3 dl bor és 2 dl szódavízből áll. Fordítottja a "viceházmester". A "háziúr" vagy " bivalykorty" 4 dl bor és 1 dl szóda, amit néhány helyen "nagy házmesternek" is hívnak, a "lakófröccs" vagy "kisházmester" pedig 1dl borhoz 4 dl szóda. "Csattos" volt a kristályvizes üvegnyi 1 liter bor és fél liter szódavíz keveréke, lámpás pedig a 1,5 liter borba öntött fél liter szóda.

Érdekesség a "Krúdy fröccs", a nagy író kedvence. Aránya szokatlan: 9 deci borhoz 1 dl szódavizet kell önteni. Az író szerint ilyen arányban a víz megnevetteti a bort.

Kedves uraim, jó fröccsözést mindannyitoknak, lányok, asszonyok, kérlek BENNETEKET (így nagybetűvel), viseljétek eme szenvedélyünket, amit persze tartózkodással és mértékkel űzünk, mi, pasik (így kisbetűvel, nemecsekesen).

Szép napot, olvasást, és főleg egy jó fröccsöt mindenkinek!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.