Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
PR

Aki Márton napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik!

Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk az ősz elején, így bőven volt lehetőségünk aktív kikapcsolódás után nézni, túrázni, a kulturális feltöltődést előtérbe helyezni. Most azonban a kulináris izgalmak kerülnek főszerepbe, hiszen már a küszöbön Szent Márton napja, a liba és az újbor hagyományos ünnepe!

Idén viszont ünnepeljünk picit másképpen! Az úti kalandok helyett inkább vessük bele magunkat az ízek kavalkádjába, süssünk-főzzünk, kóstoljunk! Novemberben élvezzük ki a családi étkezéseket, csendesebb beszélgetéseket egy pohár nagyszerű magyar újbor mellett. A kiváló minőségű hazai alapanyagokból nagyszerű libás fogásokat kerekíthetünk otthon is, és méltó módon ünnepelhetjük meg Márton-napját.

Kóstoljunk bele az ősz ízeibe

A szezonális étkezés egyre divatosabbá vált az utóbbi időkben. Pedig nem is olyan rég, nagyszüleink idejében még nem létezett más, mint a szezonális étkezés. Nyáron ették a bőven termő gyümölcsöket, zöldségeket, télen pedig azt, amit elvermeltek. A húsfogyasztást is az évszakok határozták meg, így a nyári legelőkön hízott liba, vagy lúd az ősz végén, tél elején került terítékre.

/Fotó: MTÜ
/Fotó: MTÜ



A Márton-nap rövid története

A korai kereszténység idején, Róma magyarországi provinciáján élt Márton neve szorosan összefügg a libáéval. A már ókorban is kedvelt lúd, akit Mars szent madarának tartottak, igen fontos szerephez jutott. A legismertebb legenda szerint a jóságáról híres Márton, amikor hívei meg akarták választani püspöknek, ezt szerénységből elutasította, és hogy ne találják meg, a ludak óljába bújt. Ám azok a gágogásukkal elárulták, Szent Márton pedig végül elfogadta a méltó tour-i püspöki címet.

A vendégszeretet szimbóluma

Márton napja nem véletlenül számít a vendégszeretet szimbólumának, hiszen Szent Márton híres volt jóságáról és szerénységéről, emellett pedig nevéhez fűződik a libalakoma tradíciója és az újbor megszületése. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás.

/Fotó: MTÜ
/Fotó: MTÜ

Egyébként az első libalakomáról szóló írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez nem annyira a szentéletű püspököt eláruló szárnyasokkal függött össze, hanem azzal, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, az éves gazdasági munkák zárásának és a téli pihenésnek a kezdetét. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Mivel ilyenkor már le lehetett vágni a tömött libát, Szent Márton napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget töltenek magukba.

/Fotó: MTÜ
/Fotó: MTÜ

Ehhez a naphoz köthető az újbor megszületése is. A Szent Márton-napi újbor kóstolgatásának szertartása a bort és a pincék sötétjét övező misztikummal kapcsolódott össze. A must ilyenkor változott borrá, így ekkor mutatkozott meg az egész évi fáradozás gyümölcse. Dugonics szerint a bornak Szent Márton a bírája, tehát ezen a napon a bort mindenképpen meg kellett kóstolni. Hagyományosan az újborokat a borászok Szent Márton napján, november 11-én mutatják be a nagyközönségnek, de egyes bortermelők már jóval korábban kijönnek primőr boraikkal. Az újbor lehet fehér-, rosé- vagy vörösbor is, és alapvetően nem azért készül, hogy a pincék mélyén hosszan őrizgessék, hanem kifejezetten a késő őszi, kora téli időszakban való elfogyasztásra. Szóval élvezzük ki a családi, baráti étkezéseket, a csendesebb beszélgetéseket egy pohár nagyszerű magyar újbor mellett.

/Fotó: MTÜ
/Fotó: MTÜ

Liba a konyhában

Bár leggyakrabban a mellehúsát és a combját fogyasztják, az aprólékból, sőt még a nyakbőréből is készíthetünk különféle ételeket. Ezen kívül még meg kell említeni a liba máját, ami külön ínyencségnek számít, főleg ha hízott libáról beszélünk. A pecsenye libamáj is jól elkészíthető, de az igazi különlegesség a tömött állatok mája.

Magyarországon a libát leggyakrabban egyben sütik, illetve sült libacombot készítenek. Kedvelt a liba hájából készített tepertő és a zsír, amivel nem csak főzni érdemes, hanem reggelikhez, vacsorákhoz megtartani. A zsírt arra is felhasználhatjuk, hogy különféle ételeket abáljunk benne, illetve az elkészített pástétomok légmentes fedésére is tökéletesen alkalmas. A libazsír kellemes íze nagyon jól illik a pörköltekhez, különféle húsételekhez, de egy igazi sörkorcsolya készítésénél is érdemes a receptben szereplő zsiradéknak legalább egy részét libazsírral kiváltani.

A libából sokszor leves is készül. Általában a csontos részeket szokták az alapnak megfőzni, de nagyon jó bele a belsőség és a nyak is. A magyar konyhában hagyományos ételnek számít a párolt káposztával kínált sült libacomb mellett a sült libamáj vagy füstölt libamell. Ha otthon is szeretnénk valamilyen libás ételt készíteni, akkor a vásárlásakor figyeljünk oda a méretére. Akkora madarat vegyünk, ami biztosan befér a hűtőbe, és a sütőben is kényelmes helye van. Figyeljünk rá, hogy hibátlan bőrű, zsíros példányt vigyünk haza, amelynek rugalmas a húsa. Felhasználás előtt maximum 2 napig tartsuk a hűtőben.

A cikk támogatója a Magyar Turisztikai Ügynökség

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A MÁRTON-NAPI LIBALAKOMA! >>>

5 TIPP, HOGY IGAZÁN JÓ LEGYEN A MÁRTON-NAPI LUDASKÁSA >>>

ELLENÁLLHATATLAN LAKOMÁK! A LEGJOBB LIBÁS RECEPTEK MÁRTON-NAPRA - VÁLOGATÁS >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.