Az ásványi anyagokat a táplálékkal együtt kell felvenni, mert az emberi
szervezet saját maga nem tudja előállítani. Íme a legfontosabb ásványi anyagok, szerepük, forrásaik:
Kalcium
A csontok és a fogak építőköve, hiánya csonttöréshez vezet. De szükséges a véralvadáshoz, a sejthártyák épségéhez, az idegrendszer működéséhez.
Javasolt napi szükséglet: 800 mg
Parmezán: 850 mg/100 g Cheddar: 800 mg/100 g Paraj: 600 mg/100 g Aszalt füge: 280 mg/100 g Mandula: 250 mg/100 g
Kálium
Szabályozza a vízháztartást, karbantartja az idegpályákat, szükséges az izomsejteknek és a vértesteknek.
Javasolt napi szükséglet: 3000 mg
Aszalt sárgabarack: 1880 mg/100 g Szójaliszt: 1660 mg/100 g Aszalt őszibarack: 1100 mg/100 g Búzakorpa: 1160 mg/100 g Mazsola: 860 mg/100 g
Nátrium
A vízháztartás szabályozásában játszik szerepet, aktivizálja a különbözõ enzimeket, hozzájárul a szénhidrát és a fehérje beépüléséhez. A napi szükségletet a sós ételek fedezik.
Foszfor
A csontok és a fogak építőköve, emellett az anyagcsere folyamatában és a táplálék feldolgozásában játszik szerepet.
Javasolt napi szükséglet: 620 mg
Ömlesztett sajtok: 950-1000 mg/100 g Tojássárgája: 570 mg/100 g Bab, borsó, lencse: 400 mg/100 g Máj (marha, sertés): 350-380 mg/100 g
Vas
A vörösvértestek fontos alkotórésze, elősegíti az oxigén szállítását a vérben, valamint az anyagcserét. A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, és egy kevés rézre is szükség van ahhoz, hogy a vas megfelelően működjön a szervezetben.
Javasolt napi szükséglet: 10-12 mg
Búzakorpa: 12,9 mg/100 g Köles: 6,8 mg/100 g Tojássárga: 6,1 mg/100 g Friss élesztő: 5 mg/100 g Aszalt füge: 4,2 mg/100 g
Jód
A szervezet anyagcseréjét szabályozó pajzsmirigy működésének elengedhetetlen része. A napi szükségletet például 10 dkg lazac fedezi. Mivel nálunk meglehetősen alacsony a (tengeri) halfogyasztás, célszerű jódozott sót vásárolni.
Cink
A növekedéshez és a fehérjék szintéziséhez van rá szükségünk. Segíti a sebek gyógyulását, a nemi érést, a bőr, a haj, a körmök épségét. Javasolt napi szükséglet: 9 mg
Parmezán: 7,2 mg/100 g Csirkemáj: 4,9 mg/100g Sertésmáj: 4,1 mg/100 g Kemény sajtok: 1,2-7,2 mg/100 g Ömlesztett sajtok: 1,2-6,5 mg/100 g
Réz
Elsősorban azért van szüksége a szervezetnek rézre, hogy a vas megfelelően működjön a szervezetben.
Javasolt napi szükséglet: 2-3 mg
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.