Amerikából származik az az anekdota, amely talán alkalmas arra, hogy ha nem is megfejti, de valahogy megmagyarázza a koktél (cocktail) eredetét. Eszerint egy New Orleans-i patikus – az amerikai város neve utal arra, hogy francia bevándorlók alapították, így nem csoda, hogy a patikus francia származású volt –, mint az patikusoknál a világ több táján bevett szokás, saját italkeverékével kínálta vendégeit, s az italt tojástartóban szolgálta fel. A vendégek angol anyanyelvűek lévén a „coquetier”-t – ez a tojástartó francia neve – amerikaiasan koktélnek ejtették, s rájöttek, hogy annak angolul is van értelme. Lehet, hogy így ragadt rá a kevert italokra a cocktail elnevezés, s a kakas tollainak sokszínűsége csak a hozzá fűzött magyarázat?
Frissítő, hűsítő ital. Shakerben apróra tört jégre öntjük a hozzávalókat, jól összerázzuk, és karcsú vizespohárban vagy talpas koktélospohárban szolgáljuk fel.
Édes ízhatású hosszúital, amelynek hűsítő hatását citromlé, nyers gyümölcs vagy kompótcseresznye fokozza. Pezsgőkehelyben, kiskanállal és szívószállal szolgáljuk fel.
A hozzávalókat shakerben erősen öszszerázzuk, karcsú vizespohárba szűrjük, és kevés pezsgővel (vagy szódavízzel) felöntjük. A poharat citrom- vagy narancskarikával, illetve kompótcseresznyével díszítjük.
A könnyű koktélok közé tartozik. Lefelé csúcsosodó, talpas pohárban készítjük, amit kétharmad részig apróra tört jéggel töltünk meg. Szép, érett, friss gyümölccsel díszítjük a poharat, s utána töltjük fel italokkal. Kistányéron, kiskanállal és szívószállal szolgáljuk fel.
Alkoholtartalmú limonádé. A shakert egyharmad részig vagy félig megtöltjük apróra tört jéggel, erre öntjük a hozzávalókat, a jéggel jól öszszerázzuk. Az italt vastag falú vizespohárban, szívószállal szolgáljuk fel.
Magas alkoholtartalmú hosszúital. A hozzávalókat karcsú vizespohárba öntjük, a poharat jól megtöltjük apróra tört jéggel, tetejére citromkarikát teszünk. Kiskanállal és szívószállal szolgáljuk fel.
Tojássárgáját, cukrot és alkoholt tartalmazó hosszúital. Shakerben készítjük. Karcsú, talpas pohárban, kistányéron, szívószállal szolgáljuk fel.
Egyszerűen készíthető hosszúital. A jéggel félig töltött, karcsú vizespohárba először az alkoholtartalmú italt töltjük, majd felöntjük szénsavas üdítővel. Szívószállal szolgáljuk fel.
Fagylaltos, gyümölcsös, alkoholos frissítő ital. Vastag falú, talpas pohárban, kiskanállal és szívószállal szolgáljuk fel.
Édes likőrrel készült, citromhéjjal, aromával ízesített koktél. Keverőpohárban készítjük, pezsgőkehelybe szűrjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.