Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
...Szóval az úgy volt, hogy kezdtem már kényelmetlenül érezni magam amiatt, hogy folyton jövő időben írok a bejglisütésről, ezért 22-én elszántam magam a főpróbára, s megalkottam életem első két rúdját.

Magam is csodálkoztam rajta, hogy sikerült, sőt – na hadd dicsekedjem egy kicsit :) – az ismerősök közül többen meggyanúsítottak, miszerint nem is én vagyok az alkotó. Pedig „magam sütöttem, magam is dagasztottam”.

A sikeren felbuzdulva szenteste délelőttjén 2x4 rudat toltam a Vestába – na ezek már korántsem lettek olyan szépek, mint az elsők, bár az ízüket ez szerencsére nem befolyásolta. De talán ne szaladjunk ennyire előre...

A nagyobbik mákos, a kisebbik meg... mákos
A nagyobbik mákos, a kisebbik meg... mákos

Az első lépések bejgliországban

Kicsit félve írok ám a bejglikészítésről, merthogy ez állítólag komoly tudomány, aminek az elsajátításához nyilván évek kellenek (vagy hetenkénti bejglisütés), miközben én most csináltam először. A számomra is meglepő – noha korántsem teljes – siker mégis arra ösztönöz, hogy megosszam Olvasóimmal a történetemet, hátha olyanok is kedvet kapnak a bejglisütéshez, akik eddig csak a rudak elpusztításában jeleskedtek.

A bevezetőben említett próbasütésnél, óvatos duhajként, fele mennyiséget vettem mindenből, így két rudacska bejglit kaptam – az egyikbe mákot, és természetesen a másikba is mákot töltöttem. :) Leírhatatlan élmény volt, amikor a sütőből kihúzva két gyönyörű szépre sült, egy-két apró repedéstől eltekintve makulátlan bejgli tekintett rám (a fenti fotó őket ábrázolja), az ízük pedig... szóval, ismét vezették a kezemet onnan fentről.

Most az eredeti, 4 rudas verzióhoz való mennyiségeket közlöm (amit én megszoroztam kettővel, így lett nyolc rudam), na meg az elkészítés módját és buktatóit, merthogy az utóbbiakból akadt bőven: noha a főpróba sima ügy volt, az „éles” munka során előjött szinte valamennyi lehetséges baki:).

Tészta is van benne, csak eltakarja a mák :)
Tészta is van benne, csak eltakarja a mák :)

A receptet a kolléganőmtől kaptam – köszi, Márti! –, de összevetve a többi omlósbejgli-recepttel, nem sokban különbözik azoktól.

Mi kell a kredencből?

– Mély keverőtál
– Lábosok
– Nyújtódeszka, nyújtófa
– Konyhai mérleg
– Kanál, kés, villa, kenőtoll
– Citromreszelő
– Gáztepsi (~40x40 cm), sütőpapírral bélelve

Mi kell a négy rúdhoz?

– Négy go-go girl :) (bocsika!)
szóval:
– 1 dkg élesztő 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatva
– 0,5 kg minőségi finomliszt
– 25 dkg szobahőmérsékletű sütőmargarin
— 2 tojássárgája (+1 egész tojás a kenéshez)
– 8 dkg porcukor
– csipetnyi só

Mi kell a töltelékhez? (2-2 mákos és diós rúdhoz)

– 25 dkg mák, 25 dkg dió
– 15-15 dkg porcukor (a mákoshoz még 1 cs. vaníliás cukor)
– 2-2 dl tej
– 5-5 dkg mazsola
– reszelt citromhéj
– a mákoshoz 2 evőkanál baracklekvár

Hogy lesz ebből bejgli...?

Azt nem árulom el...:) No, szóval először a tölteléket készítsük el, ugyanis az az előírás, hogy hidegen kell a tésztára kenni. Egy nagyobb lábosban forrósítsuk meg a tejet, keverjük hozzá a porcukrot, majd öntsük bele a mákot/diót, mazsolát, miegyebet, és néhány percig, állandóan kevergetve főzzük. Lefedve hagyjuk kihűlni. A töltelék ne legyen se túl híg, se túl sűrű (1. számú buktató), de inkább a sűrűhöz közelítsen az állaga. Úgy kalkuláljunk, hogy hűlés közben is szilárdul. Bátran hígítsuk egy kis tejjel, ha nagyon összeállna.

Jé, dióval is meg lehet tölteni?
Jé, dióval is meg lehet tölteni?

A fő attrakció

Nos akkor lássunk hozzá a tészta elkészítéséhez! Először is aktivizáljuk az élesztőgombákat (ennek módját lásd a receptnél), majd a keverőtálban morzsoljuk össze a lisztet a margarinnal. Adjuk hozzá a cukrot és a sót, a két tojássárgáját, majd az élesztős tejet. Indulhat a gyúrás művelete, amit a hölgyek nyugodtan átengedhetnek a párjuknak (vagy fordítva) :), ez ugyanis kemény meló.

Avantgárd művész alkotása a 21. századból :)
Avantgárd művész alkotása a 21. századból :)

Én legkevesebb 15 percig nyüstöltem a tésztát, míg elérte a szerintem megfelelő állagot, azaz: nem ragadt sem a kezemre, sem a tál falához, egységesen sima, fénylő volt a felülete. Ha hajlításkor foszlik, szétesik, folytatni kell a gyúrását (2. számú buktató).

Jó módszernek tűnik, ha időnként mind a tíz ujjunkat belemélyesztjük a tésztába, illetve nagy erővel egyik tenyerünkből a másikba csapjuk az anyagot. Ha túl kemény lenne a massza, pici tejjel hígítható.

Töltsön egy órát kedvenceivel!

Nos, ha megfelelőnek ítéljük a „lepényt”, meleg helyre téve, letakarva kelesszük kb. 1 óra hosszat. Lazításképpen ihatunk egy fröccsöt (hölgyek kontyalávalót):). Elvileg most is elkészíthető a töltelék, de én féltem, hogy kifutok az időből, ezért inkább előre megcsináltam.
Ha megszólal a csörgőre állított vekker, haladéktalanul kezdjük el a nyújtást, mert túlkel a tészta, és sütéskor szétszéled! (3. számú buktató, amiben én is elbotlottam.)

Tetszettek volna nem túlkeleszteni!
Tetszettek volna nem túlkeleszteni!

Osszuk 4 cipóba a tésztát (mérleggel ellenőrizhetjük, hogy egyforma tömegűek-e), majd liszt nélkül nyújtsuk ki egyenként kb. 28x22 cm-esre. Én ehhez „sorvezetőt” használtam: sütőpapírból kivágtam egy 30x24 cm-es téglalapot, amit időnként a tésztára helyeztem, így ellenőrizve, hogy stimmel-e az alak meg a méret. Hát nem volt egyszerű, mindig kerek akart lenni.:) Ez sem baj, mert a végén úgyis egyenesre kell vágni a széleket (a maradék tésztadarabokat elosztom a többi cipó között). Nyújtás közben párszor – gyors mozdulattal – fordítsuk meg a tésztát. Ami a vastagságát illeti: a recept nem írja, és én se méricskéltem, de talán nem tévedek nagyot, ha 3 milliméteresre becsülöm. Mindenesetre ne legyen túl vékony, mert átszakíthatja a töltelék (4. számú buktató, egy kicsit megbotlottam benne). Ha meg túl vastag, nem fog átsülni (4/A számú buktató).

Na ez az én ízvilágom
Na ez az én ízvilágom

Tudja mit? Kenje a... tésztára!

Remélem, készen állunk a töltéshez! Merjünk néhány kupac mákot/diót a tészta közepére, és a széleit 1 cm-en szabadon hagyva terítsük el rajta. A töltelék vastagsága ízléstől függően kb. 3-5 milliméter legyen. Több ne nagyon, mert ettől is szétszakadhat a tészta (5. számú buktató). A terítést legjobb az ujjainkkal nyomogatva végezni, ennél tökéletesebb szerszám (e célra legalábbis):) nemigen akad. Ha ezzel is megvagyunk, a hosszabbik oldala mentén óvatosan csavarjuk fel a tésztát úgy, hogy a másik széle alulra essen. Szintén az ujjainkat használjuk a tekercs két végének lezárásához: kicsit befelé nyomva hajtsuk egymásra az egyes tésztarétegeket (könnyen szétnyílik, ez esetben újra nyomkod):). Ha szükséges, óvatosan simítsuk szét a tölteléket a feltekert tésztában, hogy egyenletesen vastag legyen.

A középső elég necces...
A középső elég necces...

Négy a magyar igazság

Ha mind a négy bejglit megtöltöttük, kenjük meg a tetejüket felvert tojással, és sütőpapírral bélelt tepsiben fél óra hosszat pihentessük. (Elvileg mind a négy rúd elfér benne, de feltétlenül legyen köztük legalább 2-3 cm, mivel sütés közben hízni fog. Az esetleg kimaradó rudat tegyük hideg helyre, s csak 50 perccel sütés előtt kezdjük el keleszteni.
A fél óra letelte után ismét kenjük meg a tojással, majd 20 percnyi szikkasztást követően villával 3-4 cm-enként, a tepsi aljáig szúrjuk át a bejgliket (6. számú buktató, itt estem a legnagyobbat.) Ha ezt elfelejtjük – az egyik adagnál így jártam én is –, akkor a keletkező gőz menthetetlenül megrepeszti a tésztát. Az íze ettől még jó lesz, na de a külcsín!

Útmutató a sütéshez: a tepsit az előmelegített Vestám legfelső sínébe tolom, majd 10 percig közepes (5-ös) lángon, további 20-25 percig 2-3-as fokozaton sütöm. Ha a tetején a tojással megkent sáv szép világosbarna lesz, az azt jelenti, hogy kész van! Ne kámpicsorodjunk el, ha az alja kicsit túlsülne: kihűlés után késsel gyönyörűen lekaparható a nem kívánt réteg.

Nálam utcahosszal vezet a mákos :)
Nálam utcahosszal vezet a mákos :)

Ugye ízlik?

Kedves Olvasóim! Én a fentiek szerint jártam el, és igazán finom bejglit kaptam. Némelyikre bizony ráfért volna egy alapos retusálás, de összességében elégedett vagyok. Elkövettem néhány hibát, melyeket a jövőben igyekszem elkerülni. Dupla adag (8 rúdnyi) tésztát például biztosan nem fogok egyszerre készíteni, mert amíg az egyikkel bíbelődöm, a másik üzembiztosan túlkel. A szurkálást se lenne jó elfelejteni, valamint megpróbálom picivel kevesebb töltelékkel beérni (a mák esetében ez nem lesz könnyű):) Az alapanyagokból azonban továbbra is a legjobb minőségűt fogom választani (7. számú buktató).

Az akadályverseny ezennel befejeződött, köszönöm a figyelmet!

Jó étvágyat kíván:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.