Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tűpróba (blog)

Kettő az egyben: fahéjas és mákos tekercs

Úgy érzem, elérkezett az idő, hogy más tájakra is elkalandozzam a kevert sütik és piték világából. Na nem azért, mintha ezeket már úgy ismerném, mint a tenyeremet, csak ugye „Varietas delectat” – azaz a változatosság gyönyörködtet. Kivéve természetesen a mákot, amely édesített formájában számomra változatlanul maga a megtestesült tökély. Ebben a receptben azonban csak albérlő, a házinéni szerepét a fahéj játssza. Amúgy kitűnően.

A fahéjas a tiéd! :)
A fahéjas a tiéd! :)

A fahéjas tekercs receptjét kolléganőm osztotta meg velem, ám előtte figyelmeztetett, hogy ha blogot írok róla, tartsam titokban az eredetét, mivel a recept nyomtatásban is megjelent, és nem akarja, hogy kellemetlenségem származzék a dologból. Aztán némi habozást követően úgy döntött, velem se közli a forrást... Nos, talán nem zárnak dutyiba érte, ha mégis közlöm – már csak azért se, mert az interneten sok ehhez hasonló receptet találni, másrészt nem egy az egyben követtem a leírást. Már a töltelék se stimmel. :)

Fahéjas-mákos tekercs

Hozzávalók kb. 12-16 darabhoz:
10 dkg teavaj
40 dkg finomliszt
2 csipet sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
5 dkg kristálycukor
15 dkg minőségi natúr joghurt (nem több!)
1,5 dl tej (nem több!)

Csiga csiga hátán
Csiga csiga hátán

A fahéjas töltelékhez:
5 dkg porcukor
2 teáskanál őrölt fahéj (többet is lehet)

A máktöltelékhez:
4 dkg porcukor
3 evőkanál finomra darált mák

valamint kevés tejszín és kristálycukor

Tekercsel-e velem?

A vajjal kezdjünk, úgyis hűlnie kell. Merthogy előbb felolvasztjuk. Amíg langyul, egy mély tálban elvegyítjük a lisztet, a sütőport és a szódabikinit, elkeverjük a cukorral, ráöntjük a joghurtot, a tejet. Végül négy evőkanálnyi langyosra hűlt vajat kilopunk egy kávéscsészébe, a többit a masszához öntjük. Mindezek összegyúrásával rétestésztaszerű anyagot kapunk, mely puhaságát tekintve épp a nyújtható kategória határán mozog – ezért nagyon fontos, hogy pontosan mérjük ki a tészta hozzávalóit, különösen a folyékonyakat. Ha mégis ragadna, kevés liszt hozzáadásával szikkaszthatjuk. Az összegyúrt tésztát tíz percre tegyük be a hűtőbe (addig elkészítjük a tölteléket, ami csupán abból áll, hogy külön-külön elkeverjük a fahéjat és a mákot a porcukorral).

Igazi rétestészta!
Igazi rétestészta!

Szabást-varrást vállalok!

Legalábbis ha sütőpapír az alapanyag, mert ebben már van gyakorlatom. :) Először is béleljünk ki egy kb. 35x25 cm-es tepsit sütőpapírral (az oldalára is jusson). A tészta nyújtásához vágjunk ki egy 35x25 cm-es másik lapot, gyengén lisztezzük be, majd ugyancsak lisztezett sodrófával egyenletes vastagságúra nyújtsuk ki rajta a cipót (célszerű csak előrefelé sodorni, így nem ragad a sodrófára).

Ezután a csészébe csent olvasztott vajjal (ha megdermedt volna, mikróban újrafolyósítjuk) gazdagon megkenjük a kinyújtott tésztát, majd kb. fele-fele arányban a bal, illetve jobb térfelére rászórjuk a cukros fahéjat és a cukros mákot, sőt egy picit rá is nyomkodjuk. (Ne legyen túl sok a töltelék.)

Ne sajnáljuk a vajat!
Ne sajnáljuk a vajat!

Ezután a teleszórt tésztalapot a felénk eső hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük (mint a bejglit vagy rétest) – ebben nagy hasznát vesszük a sütőpapírnak, mivel közben bizonyára meglágyult kissé a tészta.

Kedveztem a fahéjnak :)
Kedveztem a fahéjnak :)

Vágó: Pistuc István

(Fűtsük fel a sütőt 220 fokra MOST!) A rudat ezután szamurájkarddal vagy hosszú, éles késsel vágjuk fel minimum 12 szeletre (ha ennél kevesebbet gyártunk, félő, hogy nem fog tudni átsülni), majd a tekercseket fektessük jó közel egymás mellé a tepsibe. (Előfordul, hogy szeleteléskor kicsit szétnyílnak: ne essünk kétségbe, könnyen újragombolyítható.)

Na guruljatok a sütőbe!
Na guruljatok a sütőbe!

Az utolsó simítások következnek – szó szerint! Tejszínbe mártott ecsettel kenjük meg tekercskéink buksiját, majd szórjunk mindegyikre csipetnyi kristálycukrot (még jobb a barna cukor). Végül a „megtekercselt” tepsit dugjuk a 220 fokra előmelegített sütő középső rácsára, és tekercseinket süssük kb. 30 percig – pontosabban addig, amíg szép halványbarnára nem színeződnek felül. Én mindig megnézem néhánynak a talpát is, és akkor veszem ki, ha ott már jó sötétbarna – ez esetben biztos, hogy belül is átsültek.

Folytatom felfedező utam

Kedves Olvasóim! Elkészült a második adag tekercsem is (a főpróba már korábban megvolt), s jelentem, határozottan ízlenek. Nemcsak a mákos, a fahéjas is finom, sőt javaslom, fahéjas porcukorral megszórva tálalják valamennyit, így még intenzívebb lesz az ízhatás. Néhány pillanatra mikróba téve pedig a kihűlt tekercsek is mostsült-frissé varázsolhatók. (Ha nem fogy el rögtön, lezárt edényben tároljuk, nehogy kiszáradjon.)

Juj de fincsi lesz!
Juj de fincsi lesz!

Tetszik ez az új világ, amelynek mindenféle ízű tekercsek, bukták, csigák s egyéb állatfajták a lakói. Kíváncsi leszek az élesztős változatokra is! Egy biztos: a repertoárom újabb darabbal bővült.

Kellemes tekercselést kíván:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.