Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Spanyolország és Portugália kulináris szempontból nagyon közel áll egymáshoz. A római és görög gasztronómia és a hosszan tartó mór megszállás hatása kimutatható az ibériai konyhán, a két nép étkezési szokásait azonban mindenekelőtt a tenger és a föld gazdagsága alakította ki. *Mutasd meg, mit termelsz, s megmondom, mit eszel ünnepnapjaidon* – tartja egy spanyol mondás. *Az étkezés élvezet* – vallja a másik.

Amikor a spanyolok Kolumbusz Kristóf felfedezőútjain mint hódítók érkeztek Közép-Amerikába, magukkal vitték étkezési szokásaikat, de kulináris felfedező kedvüket is, s az ottani, számukra addig ismeretlen termékekkel, a maja konyhában használt nyersanyagokkal gazdagították a spanyol konyhát. Mexikó spanyol közvetítéssel jutott szerephez az európai konyhaművészetben, onnan származik a paradicsom, a chilipaprika, a kukorica és a csokoládé.

A spanyol hódítókon keresztül Európába eljutott, mindenfelé ismert és honos termékek útját ma már senki sem keresi. S alighanem nagyon kevesen gondolnak arra, hogy a két ibériai nép étkezési szokásaiban a sok hasonlóság mellett meglévő különbségek – például a portugál konyha valamivel fűszeresebb és gazdagabb, mint a spanyol – azzal is magyarázhatók, hogy a portugálok nemcsak Latin-Amerikába jutottak el, mint a spanyolok, de oda is, ahová Kolumbusz eredetileg elindult, de Amerikában kötött ki: Indiába s még távolabb. Innen ered, hogy több olyan fűszert is használnak, így a köményt, a koriandert, ami a spanyol konyhában nem honos.

Persze Spanyolországnak is, Portugáliának is megvannak a jellegzetes nemzeti ételei, s ezek országonként még tájak szerint is változnak. Ha lehet valamit spanyol nemzeti ételnek nevezni, legalábbis annyi joggal, mint nálunk a gulyást, akkor a paella az. Nevét a kétfülű, nehéz vasserpenyőtől kapta, amiben hagyományosan készítik. Elmaradhatatlan alkotórésze a csirke, rák, kagyló, rizs, borsó, paprika. Eredetileg valenciai, de számos változata van, helyenként sertéshússal, kolbásszal is dúsítják. Másik különlegesség a zarzuella, a halszeletekből, homárból, garnélarákból, kagylóból álló, sonkával, mandulával, fehérborral ízesített étel. Mind a két ibériai ország tengerparti, mind a két nép hajózó, így természetes, hogy az egész félszigeten népszerűek a halételek, különösen a tőkehalból készültek.

Sokan a baszk (a la Vasca) konyhaművészetet tartják a legjobbnak Spanyolországban. Ez, bár ősi juhász sütés-főzésen alapul, rendkívül kifinomult. A spanyol bárokban tucatnyi változatban felszolgált tapas rendkívül étvágygerjesztő előétel, a jamon serrano néven ismert pácolt sonka, a kolbászfélék, a hidegen tálalt sűrű zöldségleves, a gazpacho, a burgonyás, sajtos omlett, a tortilla espanola és az empanada húspástétom ugyancsak a spanyol konyha különlegességeinek számítanak. A portugálok szívesen fogyasztják a fűszeres párolt marhahúst, az egész félszigeten kedveltek a mézes-mandulás sütemények, az andalúziai őszibarack, s utoljára, de nem utolsósorban a zamatban, ízben, színben egymással versengő borok Riojából, Navarrából, Cambadorból, Penedesből.

És most jöjjenek a finom mediterrán receptek!

Gazpacho >>

Spanyol saláta >>

Tortilla espanola (Spanyol omlett) >>

Sonkával töltött pisztráng >>

Portugál csirke >>

Arroz con pollo (Rizses csirke) >>

Paella >>

Paella - egyszerűen >>

Spanyol sertéskaraj fehérborban >>

Lisszaboni rostélyos >>

Portugál rizs >>

Őszibarack andalúziai módon >>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.