Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Világkonyha

Itt az Oktoberfest, süss-főzz sörrel! 5 tipp + 4 eredeti bajor recept!

Sörkrémes pohárdesszert a szezon gyümölcseivel bajor desszert
Az Oktoberfest apropóján már sok szó esett a sörkorcsolyákról, ezért most nem sörhöz való, hanem sörrel készült finomságokat ajánlunk egy otthoni sörpartihoz.

A sörfőzésben jeleskedő népek közül a bajorok nemcsak a világ legnagyobb sörünnepével tűnnek ki, hanem számos sörös receptjükkel is.

Sörrel készült leveseik valódi folyékony kenyerek, hiszen ilyen tápláló eledelt eredetileg a hosszú vallási böjtök idején fogyasztottak a szerzetesek. A receptek a kolostorokból terjedtek el a nép között.

Bajor kenyérleves/ Fotó: Bayerisches Staatsministerium für Landwirtschaft und Forsten, München
Bajor kenyérleves/ Fotó: Bayerisches Staatsministerium für Landwirtschaft und Forsten, München
ÍGy főznek sörrel:
# 1.

Sütéshez-főzéshez az ételek jellegének megfelelően használnak világos, barna és baksört, újabban pedig alkoholmentes söröket is.

# 2.

A hús alá öntött sörtől olyan omlósak és ízletesek a sültjeik.

# 3.

Főleg a pilzeni típusú söröket salátaöntetbe, pácba keverik - például így:

Sörös pácban marinált, grillezett kecskesajt tésztasalátához

4 adag

Hozzávalók:
3 ág kakukkfű
1 kis üveg (0,33 l) pilzeni típusú sör
7 ek zöldfűszerecet
1 tk méz
4 kis korong friss kecskesajt

4-5 ek repceolaj
20 dkg tojásos csavart tészta
2 csokor rukkola
1 fej radicchio saláta
1 csokor snidling
2 ek csemegemustár
bors

Elkészítés:

1. A kakukkfüvet megmossuk, levélkéit lecsipkedjük. A sört összekeverjük 1 tk kakukkfűvel, 2-3 ek ecettel, a mézzel és némi borssal. Belehelyezzük a sajtkorongokat, és 1-2 órán át pácoljuk.

2. Nagy edényben 1 ek olajjal és sóval vizet forralunk, majd a tésztát az utasítás szerint haraphatóra főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.

3. Közben a megmosott, megtisztított rukkolát és radicchiót falatnyi darabokra tépjük, a snidlinget felkarikázzuk. A maradék ecetet és olajat kikeverjük. Hozzáadjuk a snidlinget és a mustárt egy kupicányi páclével együtt, majd sóval és borssal ízesítjük.

4. A kihűlt tésztát összeforgatjuk a salátalevelekkel, valamint a dresszinggel, és elosztjuk 4 tányéron.

5. A sajtkorongokat 2-3 percig grillezzük, amíg olvadni kezdenek, majd a tésztasalátára helyezzük, durvára tört borssal megszórjuk, és azonnal tálaljuk.

# 4.

Sörtésztában ugyanúgy sütnek pl. zöldségeket, húsokat , de a sörrel kelt tésztákat is lazítanak.

Pulykamellcsikok sörtésztában
Pulykamellcsikok sörtésztában
Fekete-erdei kenyérlángos

4 adag

Hozzávalók:
30 dkg liszt
1/2 tasak élesztőpor
kb. 1/8 l baksör
2 ek repceolaj

25 dkg paradicsompüré
2 ek szárított zöldfűszerkeverék
1 fej hagyma
20 dkg rókagomba
10 dkg szeletelt sonkaszalonna
2 db mozzarella (125 g-os)
olaj és liszt a tepsihez

Elkészítés:

1. A lisztet összekeverjük az élesztőporral. Hozzáadjuk a sört és az olajat, szórunk rá 1 tk sót, és robotgép dagasztópálcájával összedoglzozzuk. Akkor jó, ha már nem ragad. Cipóvá formázzuk, és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

2. Közben a paradicsompürét a fűszerkeverékkel, sóval és borssal ízesítjük. A hagymát félbevágjuk, és felszeleteljük. A gombát ledörzsöljük, a szalonnát vékony, a mozzarellát kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk.

4. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Olajjal kikenünk egy tepsit, és meghintjük liszttel. A megkelt tésztából egy kerek lapot nyújtunk. A tepsibe fektetjük, megkenjük a paradicsomszósszal, megrakjuk a szalonnával, a hagymával, a feldarabolt gombával és a mozzarellával, majd a sütő aljában 220 fokon 20 percig sütjük. 4 cikkre vágva kínáljuk.

# 5.

Krémeket, fagylaltokat, sorbet-kat és parfékat is készítenek sörrel.

SÖRPARFÉ BAKSÖRBŐL >>>

SÖRKRÉMES POHÁRDESSZERT A SZEZON GYÜMÖLCSEIVEL >>>
Az Oktoberfest történetéről itt olvashatsz >>>
A bajor sörkorcsolyákról korábban itt írtunk >>>
Sörkorcsolya-receptekért katt ide >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.