A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Világkonyha

Itt az Oktoberfest, süss-főzz sörrel! 5 tipp + 4 eredeti bajor recept!

Sörkrémes pohárdesszert a szezon gyümölcseivel bajor desszert
Az Oktoberfest apropóján már sok szó esett a sörkorcsolyákról, ezért most nem sörhöz való, hanem sörrel készült finomságokat ajánlunk egy otthoni sörpartihoz.

A sörfőzésben jeleskedő népek közül a bajorok nemcsak a világ legnagyobb sörünnepével tűnnek ki, hanem számos sörös receptjükkel is.

Sörrel készült leveseik valódi folyékony kenyerek, hiszen ilyen tápláló eledelt eredetileg a hosszú vallási böjtök idején fogyasztottak a szerzetesek. A receptek a kolostorokból terjedtek el a nép között.

Bajor kenyérleves/ Fotó: Bayerisches Staatsministerium für Landwirtschaft und Forsten, München
Bajor kenyérleves/ Fotó: Bayerisches Staatsministerium für Landwirtschaft und Forsten, München
ÍGy főznek sörrel:
# 1.

Sütéshez-főzéshez az ételek jellegének megfelelően használnak világos, barna és baksört, újabban pedig alkoholmentes söröket is.

# 2.

A hús alá öntött sörtől olyan omlósak és ízletesek a sültjeik.

# 3.

Főleg a pilzeni típusú söröket salátaöntetbe, pácba keverik - például így:

Sörös pácban marinált, grillezett kecskesajt tésztasalátához

4 adag

Hozzávalók:
3 ág kakukkfű
1 kis üveg (0,33 l) pilzeni típusú sör
7 ek zöldfűszerecet
1 tk méz
4 kis korong friss kecskesajt

4-5 ek repceolaj
20 dkg tojásos csavart tészta
2 csokor rukkola
1 fej radicchio saláta
1 csokor snidling
2 ek csemegemustár
bors

Elkészítés:

1. A kakukkfüvet megmossuk, levélkéit lecsipkedjük. A sört összekeverjük 1 tk kakukkfűvel, 2-3 ek ecettel, a mézzel és némi borssal. Belehelyezzük a sajtkorongokat, és 1-2 órán át pácoljuk.

2. Nagy edényben 1 ek olajjal és sóval vizet forralunk, majd a tésztát az utasítás szerint haraphatóra főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.

3. Közben a megmosott, megtisztított rukkolát és radicchiót falatnyi darabokra tépjük, a snidlinget felkarikázzuk. A maradék ecetet és olajat kikeverjük. Hozzáadjuk a snidlinget és a mustárt egy kupicányi páclével együtt, majd sóval és borssal ízesítjük.

4. A kihűlt tésztát összeforgatjuk a salátalevelekkel, valamint a dresszinggel, és elosztjuk 4 tányéron.

5. A sajtkorongokat 2-3 percig grillezzük, amíg olvadni kezdenek, majd a tésztasalátára helyezzük, durvára tört borssal megszórjuk, és azonnal tálaljuk.

# 4.

Sörtésztában ugyanúgy sütnek pl. zöldségeket, húsokat , de a sörrel kelt tésztákat is lazítanak.

Pulykamellcsikok sörtésztában
Pulykamellcsikok sörtésztában
Fekete-erdei kenyérlángos

4 adag

Hozzávalók:
30 dkg liszt
1/2 tasak élesztőpor
kb. 1/8 l baksör
2 ek repceolaj

25 dkg paradicsompüré
2 ek szárított zöldfűszerkeverék
1 fej hagyma
20 dkg rókagomba
10 dkg szeletelt sonkaszalonna
2 db mozzarella (125 g-os)
olaj és liszt a tepsihez

Elkészítés:

1. A lisztet összekeverjük az élesztőporral. Hozzáadjuk a sört és az olajat, szórunk rá 1 tk sót, és robotgép dagasztópálcájával összedoglzozzuk. Akkor jó, ha már nem ragad. Cipóvá formázzuk, és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

2. Közben a paradicsompürét a fűszerkeverékkel, sóval és borssal ízesítjük. A hagymát félbevágjuk, és felszeleteljük. A gombát ledörzsöljük, a szalonnát vékony, a mozzarellát kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk.

4. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Olajjal kikenünk egy tepsit, és meghintjük liszttel. A megkelt tésztából egy kerek lapot nyújtunk. A tepsibe fektetjük, megkenjük a paradicsomszósszal, megrakjuk a szalonnával, a hagymával, a feldarabolt gombával és a mozzarellával, majd a sütő aljában 220 fokon 20 percig sütjük. 4 cikkre vágva kínáljuk.

# 5.

Krémeket, fagylaltokat, sorbet-kat és parfékat is készítenek sörrel.

SÖRPARFÉ BAKSÖRBŐL >>>

SÖRKRÉMES POHÁRDESSZERT A SZEZON GYÜMÖLCSEIVEL >>>
Az Oktoberfest történetéről itt olvashatsz >>>
A bajor sörkorcsolyákról korábban itt írtunk >>>
Sörkorcsolya-receptekért katt ide >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.