A sörfőzésben jeleskedő népek közül a bajorok nemcsak a világ legnagyobb sörünnepével tűnnek ki, hanem számos sörös receptjükkel is.
Sörrel készült leveseik valódi folyékony kenyerek, hiszen ilyen tápláló eledelt eredetileg a hosszú vallási böjtök idején fogyasztottak a szerzetesek. A receptek a kolostorokból terjedtek el a nép között.
Sütéshez-főzéshez az ételek jellegének megfelelően használnak világos, barna és baksört, újabban pedig alkoholmentes söröket is.
A hús alá öntött sörtől olyan omlósak és ízletesek a sültjeik.
Főleg a pilzeni típusú söröket salátaöntetbe, pácba keverik - például így:
4 adag
Hozzávalók:
3 ág kakukkfű
1 kis üveg (0,33 l) pilzeni típusú sör
7 ek zöldfűszerecet
1 tk méz
4 kis korong friss kecskesajt
só
4-5 ek repceolaj
20 dkg tojásos csavart tészta
2 csokor rukkola
1 fej radicchio saláta
1 csokor snidling
2 ek csemegemustár
bors
Elkészítés:
1. A kakukkfüvet megmossuk, levélkéit lecsipkedjük. A sört összekeverjük 1 tk kakukkfűvel, 2-3 ek ecettel, a mézzel és némi borssal. Belehelyezzük a sajtkorongokat, és 1-2 órán át pácoljuk.
2. Nagy edényben 1 ek olajjal és sóval vizet forralunk, majd a tésztát az utasítás szerint haraphatóra főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.
3. Közben a megmosott, megtisztított rukkolát és radicchiót falatnyi darabokra tépjük, a snidlinget felkarikázzuk. A maradék ecetet és olajat kikeverjük. Hozzáadjuk a snidlinget és a mustárt egy kupicányi páclével együtt, majd sóval és borssal ízesítjük.
4. A kihűlt tésztát összeforgatjuk a salátalevelekkel, valamint a dresszinggel, és elosztjuk 4 tányéron.
5. A sajtkorongokat 2-3 percig grillezzük, amíg olvadni kezdenek, majd a tésztasalátára helyezzük, durvára tört borssal megszórjuk, és azonnal tálaljuk.
Sörtésztában ugyanúgy sütnek pl. zöldségeket, húsokat , de a sörrel kelt tésztákat is lazítanak.
4 adag
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1/2 tasak élesztőpor
kb. 1/8 l baksör
2 ek repceolaj
só
25 dkg paradicsompüré
2 ek szárított zöldfűszerkeverék
1 fej hagyma
20 dkg rókagomba
10 dkg szeletelt sonkaszalonna
2 db mozzarella (125 g-os)
olaj és liszt a tepsihez
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük az élesztőporral. Hozzáadjuk a sört és az olajat, szórunk rá 1 tk sót, és robotgép dagasztópálcájával összedoglzozzuk. Akkor jó, ha már nem ragad. Cipóvá formázzuk, és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
2. Közben a paradicsompürét a fűszerkeverékkel, sóval és borssal ízesítjük. A hagymát félbevágjuk, és felszeleteljük. A gombát ledörzsöljük, a szalonnát vékony, a mozzarellát kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk.
4. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Olajjal kikenünk egy tepsit, és meghintjük liszttel. A megkelt tésztából egy kerek lapot nyújtunk. A tepsibe fektetjük, megkenjük a paradicsomszósszal, megrakjuk a szalonnával, a hagymával, a feldarabolt gombával és a mozzarellával, majd a sütő aljában 220 fokon 20 percig sütjük. 4 cikkre vágva kínáljuk.
Krémeket, fagylaltokat, sorbet-kat és parfékat is készítenek sörrel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.