Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Alapételek

A 9 legjobb kuglófrecept a kelt tésztástól a gluténmentesig

A kuglóf elsősorban nem egy sütemény, hanem egy olyan sütőforma, amelyben különféle kevert és kelt, dióval, mákkal, túróval, sütőtökkel, almával vagy egyéb zöldséggel és gyümölccsel gazdagított tésztájú finomságokat süthetünk. Összeszedtünk most a legjobb kuglófreceptjeinket, íme!

A kuglóf alapvetően egy magasra sülő, kerek, nagyjából bő 22 cm átmérőjű, szeletekben kínált, tartalmas, édes kalácsféle, amely tradicionálisan élesztővel, sok tojással és vajjal készül. Ahhoz pedig, hogy tökéletesen átsüljön, olyan sütőforma szükséges, amelynek a közepén „kis kémény” található. A jellegzetes és összetéveszthetetlen kuglófforma ennek a praktikus szempontnak a figyelembe vételével született, amelyben aztán sokféle desszertet készíthetünk, nem csak kelt, hanem kevert tésztás süteményeket is.

Így lesz tökéletes

A kelt tésztás kuglófokra jellemző a gazdag matéria. Ezeknél a tésztáknál a folyadék tej vagy adott esetben tejszín, a lisztet gyakorta dúsítják őrölt csonthéjasokkal, mákkal vagy kakaóval, sőt vajjal, tojássárgájával is lágyítják.

Mind a kelt tésztás, mind a kevert tésztás kuglóf kedvelt alapanyaga a túró. A túró lehet magában a tésztában, ami azért jó, mert nedvessége jóvoltából a tészta tovább friss maradt, másrészt a túró ideális töltelék is. Ez az anyag elég sűrű ahhoz, hogy ne folyjon el, belehabart tojással jól kordában tartható és nagyon jól fűszerezhető, akár sós irányban is. Ha azonban édes túrós süteményre vágyunk, akkor nyugodtan adjunk hozzá vaníliát, citrom-, narancs- vagy mandarinhéjat, kis fahéjat, szerecsendiót, s keverhetünk bele egy kevés rumba áztatott mazsolát is.

Számtalan módon variálható

Nem csak túróval gazdagíthatjuk a tésztát, hanem sütőtökkel, céklával, banánnal, almával vagy éppen sárgarépával is felturbózhatjuk. Ezeknek a zöldségeknek az édessége és a nedvességtartalma nagyon fontos és jól kihasználható. A céklás, répás vagy épp sütőtökös kuglófba kevesebb zsiradék és kevesebb cukor kell.

Ugyanez igaz a kevert tésztás kuglófokra is, itt is fontos szempont, hogy milyen töltelékkel készítjük a tésztát. A kevert tésztás kuglófok esetében ez a töltelék legtöbbször csokoládé, marcipánmassza, aszalt gyümölcsök, csonthéjas magvak keveréke, amelyeket kis lisztbe fogatunk, majd utána adjuk a tésztához, hogy sütés közben le ne süllyedjenek. Az ilyen kevert tésztás sütemények esetében nyugodtan felhasználhatunk egy-két extra tojásfehérjét, ha épp akad a hűtőben. A tészta levegősebb, finomabb lesz tőle. A darabos töltelék mellett a kevert tésztába kerülhet mogyorókrém, csokoládékrém, esetleg valamilyen nem túl sűrű, de nem is folyós lekvár, amelyet a tészta formába kanalazása közben simítunk bele.

A kuglóf sütését követően, miután rácsra állítva hagytuk kihűlni, a külsejét is dekorálhatjuk. A belső ízvilágának megfelelően a külsejét bevonhatjuk olvasztott ét- vagy tejcsokoládéval, készíthetünk különféle ízesítésű és színű cukormázat. Ezek közül mutatós és finom a citromos, málnás vagy meggyes máz. Amíg a csokoládés vagy cukros máz nem kötött meg, addig megszórhatjuk színes cukorgyöngyökkel, szeletelt mandulával, vagy akár szemes mákkal is. Ha nem szeretnénk bevonni a süteményt, de mégis adnánk neki valamilyen mutatós külsőt, akkor megszórhatjuk egy kevés porcukorral vagy a közepében tátongó lyukat feltölthetjük idénygyümölcsökkel.

Most pedig következzenek a szerintünk legjobb kuglófreceptek. Íme!

MÁRVÁNYOS KUGLÓF

Klasszikus márványos kuglóf
Klasszikus márványos kuglóf

 

FŰSZERES NARANCSOS KUGLÓF

Fűszeres narancsos kuglóf
Fűszeres narancsos kuglóf

CITROMOS-ÁFONYÁS KUGLÓF

Citromos-áfonyás kuglóf recept
Citromos-áfonyás kuglóf recept

KELT KUGLÓF CSOKIVAL ÉS GESZTENYÉVEL

Gesztenyés csokis kelt kuglóf
Gesztenyés csokis kelt kuglóf

NAGYON CSOKIS KUGLÓF

Nagyon csokis kuglóf recept
Nagyon csokis kuglóf recept

 KLASSZIKUS MAZSOLÁS KUGLÓF

Klasszikus mazsolás kuglóf
Klasszikus mazsolás kuglóf recept
FOTÓ: MINDMEGETTE

 

TÍZPERCES KUGLÓF >>>

Tízperces márványos kuglóf recept
Tízperces márványos kuglóf recept

MANDULÁS KUGLÓF - gluténmentes recept!

Mandulás kesudiós kuglóf
Mandulás kesudiós kuglóf

OMLÓS CITROMOS KUGLÓF
 

Citromos kuglóf
Citromos kuglóf

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.