A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és felaprítjuk, a szalonnát szeletekre vágjuk, majd felkockázzuk, a húst pedig miután felszeleteljük, rostjaira merőlegesen 6-8 milliméter vastagra csíkozzuk.
Egy lábosban kevés zsiradékot hevítünk. Ha elértük a megfelelő hőfokot, rárakjuk a szalonnát, aztán alacsony hőfokon pirítani kezdjük. Ha már kissé kiengedte a zsírját, hozzáadjuk a felcsíkozott húst, és időnként kevergetve kicsit magasabb hőmérsékleten tovább pirítjuk, közben pedig megsózzuk. Utóbbival csak óvatosan, ugyanis a szalonna már kölcsönöz némi sós ízt az ételnek.
Ha a hús kifehéredett, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Alaposan összekeverjük, majd ízesítjük borssal, fűszerezzük majoránnával, őrölt köménnyel, kevés pirospaprikával, aztán jöhet a babérlevél. Ezután jól összekeverjük, és az egészet felöntjük a száraz fehérborral. Végül nincs más dolgunk, mint lefedni, és takarék lángon, gyöngyözve nagyjából 1,5-2 óra alatt készre főzni.
Az elkészült tokányt melegen tálaljuk. Kínálhatjuk tésztával, rizzsel vagy burgonya körettel, de akár friss kenyérrel és savanyúsággal is ehetjük.
Nézd meg videón is, hogyan készül a borsos tokány:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.