Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Ajánló

A festészetnél csak a hasát szerette jobban - Így született meg a Feszty-bifsztek

A festészetnél csak a hasát szerette jobban - Így született meg a  Feszty-bifsztek
Feszty Árpád megfestette A magyarok bejövetelét, és kedvelte a kor híres vendéglőseinek magyaros ételeit is.

A Münchenben és Bécsben művészeti tanulmányokat folytatott Feszty Árpád Budapesten telepedett le és lett a historizáló irányzat elismert képviselője. Faliképeket festett többek között az Operaház büfétermébe, a Nemzeti Színházba, a városligeti Királyi Pavilonba és a Terézvárosi Kaszinó (a későbbi Párisi Nagyáruház) dísztermébe, s közben életképekkel szerepelt a fővárosi tárlatokon. 1888-ban feleségül vette Jókai Mór nevelt lányát, a festőnek tanult Rózát, és Bajza utcai palotájuk a magyar művészvilág találkozóhelyévé vált Feszty-szalon néven. Özvegységében velük élt a nagy író is, és Feszty a „Pápi” sugalmazására vállalkozott az A magyarok bejövetele néven ismert grandiózus körkép elkészítésére, amelyet a millenniumi kiállításon mutattak be.

Kedvelte a jó ételeket

A történelmi és bibliai témákat feldolgozó festő egyaránt otthonosan mozgott a bohémvilágban és az úri társaságban. Jól ismerte az Ősbudavárában muzsikáló Dankó Pistát, gyakran felkereste az iparosok, színészek és tollforgatók által látogatott Margitkertet a Rózsadomb aljában és Onozó Poldiné szegedi kiskocsmáját, ahol havonta jeles művészek gyűltek öszsze halászlére, de megfordult a pesti főrendi kaszinóként működő Park Clubban (ma Stefánia Palota) is.
Törzsvendég volt a politikai és értelmiségi elit által kedvelt István Főherceg Szállodában Gundel Jánosnál és az Állatkerti Vendéglőben Gundel Károlynál, aki örömét lelte abban, hogy a hírességek számára különleges fogásokat alkotott, amelyeket róluk nevezett el. A Feszty-bifsztek receptje a legendás városligeti vendéglős Kis magyar szakácskönyvében is szerepel.

Az eredeti recept

„Érett bélszínből legalább 220 grammos szeleteket vágunk, 3-4 nappal előbb kevés mustárral megkenjük, olajba mártjuk, meghintjük törött borssal, és egymásra helyezve a hűtőbe tesszük. Sütés előtt a húsok mindkét oldalát fűszerpaprikával elkevert sóval hintjük meg, majd 4-4 helyen párhuzamosan, de rézsútosan (vagyis nem függőlegesen) kb. a feléig bevágjuk, és minden nyílásba 1-1 szelet füstölt szalonnát és 1-1 vöröshagymaszeletet teszünk. A hagymát ne vágjuk fel keresztbe, mert a szeletek széthullanának, hanem fejtsünk le róla leveleket, és azokat használjuk fel. Ezután vékony kötőzsinórral a bifsztekeket átkötjük. Zsírral kenegetve roston sütjük meg, de csak angolosra, különben hagymarészek nagyon megégnének. Közben 6 kerek zsemleszeletet sütünk meg zsírban, a húsokat ezekre helyezve tálaljuk.”

A ma Pusztaszeren látható honfoglalási körkép szürke marhákból álló ökörfogatot is ábrázol – talán ezért dedikálta a festőnek Gundel Károly a Feszty-bifszteket.

Az eredeti cikk a print Mindmegette magazinban jelent meg. A magazint keresd minden héten 13 megyei napilap mellékleteként!

MEGLEPŐ, MILYEN ÉTELEKKEL TÖMTE MAGÁT GRACE KELLY, A SZÍNÉSZNŐBŐL LETT HERCEGNŐ

ERDÉLYI-E VALÓJÁBAN A BRASSÓI APRÓPECSENYE?

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.