Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
A téli időszak klasszikus gasztronómiai programja a disznóvágás, amely a különféle fesztiváloknak köszönhetően azok számára is elérhető, akiknek a környezetében senki sem tart állatot. A disznóvágás mellett bor- és pálinkafesztiválon, kocsonya-, kolbász- és hurkaünnepen is belekóstolhatunk a téli ínyencségekbe.

2014. február 01. Ajkai farsangi disznótoros, Ajka
A téli népszokások bemutatása a farsang és a disznótoros hagyományain keresztül. A gasztronómiai ínyencségek kóstolgatása mellett kulturális program is színesíti a rendezvényt.
www.ajakifesztival.hu

2014. február 01. Vámosi lencse- és hurkafesztivál, Nemesvámos
A hurkakészítő és lencsefőző verseny mellett kulturális programok, kézműves bemutatók és foglalkozások, termelői piac várja az érdeklődőket. A rendezvény ideje alatt különböző korok viseleteiből összeállított kiállítás tekinthető meg. Az eseményen a Badacsonyi Kör fiatal borászai mutatják be és kóstoltatják boraikat.
www.nemesvamos.hu

2014. február 01. Kistarcsai böllérfesztivál, Kistarcsa
A böllérverseny folyamán a hagyományos disznótorra jellemző házias ételeket vásárolhatnak az érdeklődők. Az eredményhirdetést követően a vendégek és a csapattagok utcabálon szórakozhatnak.
www.kistarcsa.hu

2014. február 06. Furmint Február
Ez már az ötödik olyan év, amikor a február a furmintról szól. Egyre többen, többször és hangosabban mondják, hogy a furmint egy kiemelkedő szőlőfajta. A képet tovább szépíti a tény, hogy szinte kizárólag a miénk. A Furmint Február mozgalom keretében ebben a hónapban borkereskedések szerveznek furmintkóstolókat, éttermek kínálnak konkrét furmintokra komponált menüt. Rengeteg izgalmas program várja a borkedvelőket Soprontól Tokajig, Pécstől Budapestig. A hónap csúcsrendezvénye ismét a Nagy Furmint Február Kóstoló lesz. A február 6-án Budapesten zajló Nagy Furmint Február Kóstolón természetesen túlsúlyban lesz Tokaj és Somló, de ezeken a borvidékeken túl kóstolhatóak lesznek majd balatoni, egri, villányi és zalai furmintok is, a csendes borok mellett pedig lesz furmintból készített pezsgő, ecet és verjus is.
www.vinoport.hu

2014. február 07-09. Budapesti mangalicafesztivál, Budapest
Az ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása, amely eddig nem volt jellemző a hazai fesztiválok körében. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, amely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. A rendezvényeken megjelennek a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár, szörp, méz, olaj, fűszer, stb.), a szervezők kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra.
www.mangalicafesztival.hu

2014. február 07-09. Fonyódi kolbászfesztivál, Fonyód
A fesztiválon – a kolbászok mellett - helyet kapnak a legjobb magyar kézművesek portékái és bemutatói a termelői piacon. Sajtkülönlegességek, szürkemarha, mangalica termékek, balatoni borok, békéscsabai házi szárazkolbászok és szalámik, baranyai sváb különleges töltelékáruk, szalonnák, sonkák lesznek kóstolhatóak és vásárolhatóak a helyszínen. Rétessütés, erdélyi kürtöskalács, langalló, édességek és megannyi válogatott gasztronómiai finomság várja az érdeklődőket.
www.kolbaszfesztival.info

2014. február 07-09. Székesfehérvári toros pálinkafesztivál, Székesfehérvár
A szervezők sok-sok hurkával, kolbásszal, jó magyar borokkal és igazi ütős pálinkával készülnek. A szervezők korábbi években már megtapasztalták, hogy igazán vendégszerető légkör honol a városban és ezt meghálálva igyekeznek mindent megtenni, hogy a lehető legjobb hangulatot varázsolják vetélkedőkkel, fellépőkkel, különleges hús- és italtermékekkel a fesztiválon.
www.torosfesztival.hu

2014. február 11-13. Budapesti halfesztivál, Budapest
A tavalyi Halfesztivál sikerén felbuzdulva hosszabb időtartamban és nagyobb területen kerül megrendezésre a II. Budapesti Halfesztivál, melynek ezúttal a Palotanegyed, azaz a Nemzeti Múzeum kertje és a Pollák Mihály tér ad otthont. A Halfesztivál alkalmával bemutatják a hazánk folyóiban, valamint tavainkban, a Balatonban, a Tisza-tóban, a Fertő tóban és a Velencei-tóban élő halainkat, melyeket jellegzetes ízesítéssel készítenek el a halünnepen résztvevő éttermek. A különböző tájegységekről származó ételeket és nedűket régiók szerint elhelyezve találják meg a látogatók. A magyar ízek mellett a szervezők azonban a nemzetközi különlegességekre is nagy hangsúlyt fektetnek. A rendezvényen természetesen megtalálhatóak lesznek az ország minden tájáról érkező halászleveinktől kezdve, az egzotikus sushin, a pad thai tésztán, az orosz kaviáron, a francia hallevesen, az olasz branzinon (tengeri süllő), az afrikai harcsaszalámin át egészen az angol fish & chips-ig. A vendég országok ételei mellett a kárász is külön figyelmet kap, így a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek majd a hal elkészítésének variációival.
www.halfesztival.hu

2014. február 15. Kocsonya szépségverseny, Badacsonytördemic
Jellegzetes téli ételünket ezúttal a külső alapján bírálja a szakértő zsűri. A versenyző kocsonyákat névvel és fajta megjelöléssel ellátva kérik leadni. Fajtája szerint lehet: hagyományos, vegetáriánus (zöldség, gyümölcs), halas. Az értékelés része a látvány, a tálalás (minél patinásabb edény), az ötletesség. A programot kulturális műsor kíséri. A verseny-kocsonyákat a zsűrizés után meg lehet ízlelni kóstoló tányér megváltásával.
www.badacsonytordemic.hu

2014. február 15. Kevi böllértalálkozó, Túrkeve
A fesztiválra látogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan megkóstolhatják az érdeklődők, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát stb. kínálnak a vendégeknek. A fesztiválon lesz népi kézműves termékek kirakodóvására, disznótoros ételek kóstolója, pálinka- és borkóstoló, népdalkörök és néptánckörök bemutatója, nótázás cigányzenekar kíséretével, íjászbemutató és játszótér is.
www.bollertalalkozo.hu

2014. február 15-16. Jégvirág fesztivál, Pécs
A Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezésre kerülő Jégvirág Fesztivál egyik kiemelt rendezvényeként kerül sor február 2-3-án az első Pécsi Csokoládé Karnevál kiállítás és vásárra. A Jégvirág Fesztivál számos téli kikapcsolódási lehetőséget kínál, hiszen táncos, zenés, irodalmi, művészeti és gyerekműsorokkal is várja a látogatókat, melyet kiegészítenek a Pécsi Csokoládé Karnevál programjai.
www.fairexpo.hu

2014. február 20-23. Kocsonyafesztivál, Miskolc
A fesztivál célja, hogy a téli szezonban is a városba látogassanak a kül- és belföldi vendégek, s Miskolcon egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközpontot ismerjenek meg. A kocsonya a XVIII. században a miskolci piacon és vásáron a házi készítésű étkek közé tartozott. Az a későbbi történet, amely megteremtette a legenda alapját, egy évszázaddal későbbre, a XIX. századra datálódik. Lényege pedig az, hogy egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is maradt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az étket - mint borkorcsolyát - a vendégnek, aki döbbenten, de mégis kellő humorral vette tudomásul, hogy a sertésköröm mellől egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A történet híre így terjedt el képeslapok és ajándéktárgyak formájában.
A kocsonya legendája több mint fél évtizeddel ezelőtt újraéledt. Kocsonyabál, kocsonya-fesztivál, kocsonyafőző-verseny és kocsonyaüzlet is vonzza már a helyben lakókat, s azokat, akik az ország más tájairól érkeznek a rendezvénysorozatra.
www.kocsonyafesztival.hu

2014. február 22. Bácskai hurka- és kolbászfesztivál, Baja
Disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje. A sok munkával, élcelődéssel és örömmel járó disznóvágást igyekeznek közösségi élménnyé varázsolni Baja főterén februárban. A jószágokat persze nem hajtják ki a város közepére, de hurka és kolbász bőven készül házi receptúrák alapján. Helyi és a környékbeli húsipari cégek, vállalkozások, amatőr baráti társaságok, valamint a kistérség egyes településeinek csapatai sütik az egyedi fűszerezésű és fantázianevű hurkát, illetve kolbászt. A tradicionális bácskai hurka különlegessége pedig az, hogy rizzsel készül. A több száz kiló finomság nem kerül haza és nem megy kárba. Az illatok után ízekre vágyó népes vendégsereg fogyasztja el a főtéren készült finomságokat, miközben a színpadon néptánccsoportok követik egymást.
www.baja.hu

2014. február 28. VinCE Budapest Wine Show 2014, Budapest
Egy társadalmi esemény, melyen nemcsak íz-élményt, de tudást is kaphatnak az érdeklődők – a kezdőknek utat, a szakmabelieknek újat mutatnak. A rendezvényen 160 kiállító 1000 féle borát lehet megismerni ötcsillagos környezetben, a Grand Hotel Corinthiában. Február 28-án péntek este 8 órától különleges aukcióra kerül sor, ahol a kiállító borászatok bizonyos tételeit lehet kedvező áron megvásárolni. A részvétel kóstolójeggyel – korlátozott létszámban – ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Mesterkurzusok, workshopok, különleges tételek sztárelőadóink kalauzolásával. Champagne, Burgundia, Bordeaux, a Balkán borai, 10 Master of Wine.
www.vincebudapest.hu

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.