Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Háromféle édes ital. Meggyújtva. Hörpintve. Utána egy jó kávé. Mi kell még a boldogsághoz?

A B-52 KOKTÉL HOZZÁVALÓi

A B-52 szépséges, csíkos, háromrétegű ital, ahol egyik réteg sem alkoholmentes. Feles pohárba töltjük. A három réteg, alulról felfelé haladva: Kahlúa, Irish Cream és Grand Marnier. A Kahlúa sűrű, sötét mexikói kávélikőr 20-35 százalék közötti alkoholtartalommal. A Baileys Irish Cream hazánkban is nagy kedvenc, ír whiskey és sok-sok tejszín alkotja, 17 százalék az alkoholtartalma. A harmadik összetevő általában Grand Marnier, mely egy vadnarancsolajjal vegyített konyak fajta, borostyán színű, 40 százalékos alkoholtartalmú ital, desszertek mellé is fogyasztják. Az italok mennyisége 2-2 cl.

HOGYAN RÉTEGEZZÜNK?

Az első réteget a pohárba öntjük, majd a következőt nagyon-nagyon lassan, egy evőkanál domború oldalára öntve rétegezzük a tetejére, a harmadik réteggel ugyanígy járunk el.
Manapság már lehet olyan gépet kapni, mely pillanatok alatt réteges italt gyárt, de a hagyományos kanalas megoldás mégiscsak nagyobb kihívás.

A B-52 igazán különleges és látványos koktél (Shutterstock)
A B-52 igazán különleges és látványos koktél (Shutterstock)

HOGYAN FOGYASSZUK A B-52 KOKTÉLT?

A poharat érdemes jól megtölteni, hogy minél kisebb szabad üvegfelület maradjon, mivel hamarosan lángra lobban a bombázó. Vannak, akik a poharat kicsit megmelegítik öngyújtóval, majd belobbantják a legfelső, legmagasabb alkoholtartalmú réteget. Sok helyen hőálló poharat és fém szívószálat használnak. Figyelem, a szobahőmérsékletű Grand Marnier nem gyullad meg könnyen, sokan egy vékony réteg 60-80 százalékos alkoholtartalmú rumot is tesznek a tetejére.

A NÉV TITKA

A B-52 az amerikai légierő nehézbombázója, melynek kifejlesztésekor a Szovjetunióra való atomcsapás volt a cél. Az öt fős legénységgel üzemelő gépet még most is használják.

B-52 KOKTÉLVARIÁCIÓK

Természetesen - mint minden koktélnak - ennek is vannak variáció. A kávélikőr és az irish cream a biztos pont, a harmadik szint szokott változni.

B-53: vodkával
B-54: amarettoval
B-55: abszinttal
B-57: triple sec vagy sambuca hozzáadásával
B-61: vaníliás és kakaókrém italos

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.