Egy tepsit alufóliával kibélelünk, ráhelyezzük a megmosott egész céklákat, rászórjuk a fokhagymagerezdeket héjastól, fűszerezzük rozmaringággal, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, enyhén sózzuk, egy kevés vizet öntünk alá, majd lefedjük, és az előmelegített sütőbe helyezzük 40-50 percre, vagy amíg a cékla megpuhul. Ezt késsel ellenőrizhetjük.
A megsült céklákat hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, és felkockázzuk.
A sült fokhagymákat kinyomkodjuk a héjukból.
Egy lábasban kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a céklát és a sült fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, pár percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük annyi alaplével (vagy vízzel), amennyi éppen ellepi a céklát. Ízesítjük citromlével, hagyjuk felforrni, majd 4-6 percig főzzük, azután elzárjuk alatta a tűzhelyet.
A levest botmixer pürésítjük, majd újra melegíteni kezdjük.
Gazdagítjuk tejföllel és tejszínnel, majd ha felforrt, levesszük a tűzhelyről, és tálalásig félretesszük.
Jöhet a leves ízbombája: egy tálban felverjük a habtejszínt, hozzáadjuk a tormát és a felaprított friss kaprot, könnyed mozdulatokkal összekeverjük.
A tálaláshoz tányérokba merjük a levest, és mindegyik tetejére kanalazunk egy jó adagot a kapros tormahabból, végül az egészet megkoronázzuk felcsíkozott füstöltlazac-darabokkal. Tovább díszíthetjük kaporlevéllel és pár csepp extraszűz olívaolajjal, frissen őrölt borssal.
Nézd meg videó hogyan készül az ünnepi céklakrémleves sült céklából:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.