Csupacsokis brownie
Krémes spenótfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Kapros tökfőzelék virslivel
Körömpörkölt csülökkel
Zsemlegombóc
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Dödölle - az eredeti recept
Babgulyás
Epres blondie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Farsangi szalagos fánk
Ha alkoholos koktélokról van szó, soha nem kérdőjelezzük meg az alapanyagok kombinációját. Szívesen próbálunk ki új, szokatlan és egyedi variációkat. Vajon a mindennap fogyasztott italainkkal miért nem kísérletezünk ilyen bátran?

A kóla – annak ellenére, hogy az elmúlt években megszámlálhatatlan kritikát kapott, és pontosan tudjuk, hogy mennyi káros hatása van a rendszeres fogyasztásának – rendületlenül a világ egyik legnépszerűbb üdítőitala. Gondoltál már arra, hogy igazi téli, lélekmelengető italt varázsolj belőle? Mutatjuk, hogyan!

A fűszerek mellett a tejszín teszi még gazdagabbá és finomabbá a fűszeres, meleg kólát / Fotó: Shutterstock
A fűszerek mellett a tejszín teszi még gazdagabbá és finomabbá a fűszeres, meleg kólát / Fotó: Shutterstock

Téli fűszerek, intenzívebb íz

A kóla receptje titkos, de hozzáértők azt állítják, az eredeti recept bőven tartalmazott gyógynövényeket és olyan fűszereket, mint például a szerecsendió, a koriander a fahéj és a neroli olaj (keserű narancsfa virága). Minden bizonnyal ma már jelentősen megváltozott az összetétel, így ha ilyen fűszereket adunk a kólához, akkor nemcsak természetesebb lesz a végeredmény, hanem sokkal ízletesebb is.

Míg a gyárakban olaj formájában kerültek a fűszerek az üdítőbe, otthon őrölt fűszereket használhatsz. Hogy pontosan mit? Ha édes, télies ízvilágot szeretnél, akkor természetesen a téli fűszerek a nyerők!

A meleg kólába mehet szegfűbors, fahéj, kardamom, szerecsendió és szegfűszeg. Jól illik ezekhez extra hozzávalóként a tejszín és a tojás is. De lehetsz bátrabb és vagányabb, és kipróbálhatod a fekete borsot és a koriandert – ekkor a végeredmény egy nehezebb, földesebb ízvilág lesz.

Forralt bor helyett meleg, fűszeres kóla / Fotó: Shutterstock
Forralt bor helyett meleg, fűszeres kóla / Fotó: Shutterstock

Fűszeres kóla a nagyvilágban

Indiában népszerű a masala kóla, amit az éttermek, bárok itallapján is megtalálhatsz. A köményt, fekete sót, lime levet, friss koriandert és mentát tartalmazó üdítő íze enyhén sós, citrusos, fanyar; ha pedig koriander levél kerül bele, akkor inkább diós ízvilág jellemzi. Évekkel ezelőtt született Hongkongban a forró gyömbéres-citromos kóla, amit aztán divatossá és népszerűvé vált a legtöbb étteremben.

A fűszeres kólát természetes elkészítheted forralás nélkül is, akkor egy igazi frissítő italt kapsz.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

 

 

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.