A kóla – annak ellenére, hogy az elmúlt években megszámlálhatatlan kritikát kapott, és pontosan tudjuk, hogy mennyi káros hatása van a rendszeres fogyasztásának – rendületlenül a világ egyik legnépszerűbb üdítőitala. Gondoltál már arra, hogy igazi téli, lélekmelengető italt varázsolj belőle? Mutatjuk, hogyan!
A kóla receptje titkos, de hozzáértők azt állítják, az eredeti recept bőven tartalmazott gyógynövényeket és olyan fűszereket, mint például a szerecsendió, a koriander a fahéj és a neroli olaj (keserű narancsfa virága). Minden bizonnyal ma már jelentősen megváltozott az összetétel, így ha ilyen fűszereket adunk a kólához, akkor nemcsak természetesebb lesz a végeredmény, hanem sokkal ízletesebb is.
Míg a gyárakban olaj formájában kerültek a fűszerek az üdítőbe, otthon őrölt fűszereket használhatsz. Hogy pontosan mit? Ha édes, télies ízvilágot szeretnél, akkor természetesen a téli fűszerek a nyerők!
A meleg kólába mehet szegfűbors, fahéj, kardamom, szerecsendió és szegfűszeg. Jól illik ezekhez extra hozzávalóként a tejszín és a tojás is. De lehetsz bátrabb és vagányabb, és kipróbálhatod a fekete borsot és a koriandert – ekkor a végeredmény egy nehezebb, földesebb ízvilág lesz.
Indiában népszerű a masala kóla, amit az éttermek, bárok itallapján is megtalálhatsz. A köményt, fekete sót, lime levet, friss koriandert és mentát tartalmazó üdítő íze enyhén sós, citrusos, fanyar; ha pedig koriander levél kerül bele, akkor inkább diós ízvilág jellemzi. Évekkel ezelőtt született Hongkongban a forró gyömbéres-citromos kóla, amit aztán divatossá és népszerűvé vált a legtöbb étteremben.
A fűszeres kólát természetes elkészítheted forralás nélkül is, akkor egy igazi frissítő italt kapsz.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.