Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A Michelin idén is lerántotta a leplet arról, hogy mely éttermek kerültek be a MICHELIN Guide Hungary 2024-es kiadásába. Nézzük a listát!

Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.

Pajta
Az őriszentpéteri Pajta, amit tavaly már bemutattak a kiadványban, idén 1 MICHELIN-csillagos minősítést kapott
FOTÓ: FACEBOOK

A Guide 2024-es kiadása összesen 78 éttermet ajánl: 34-et Budapesten, 44-et pedig a fővároson kívül. A válogatásban 2 kétcsillagos és 8 egycsillagos étterem szerepel – utóbbiak közül egy most nyerte el az elismerést. Emellett 11 étterem kapott Bib Gourmand minősítést – közülük 4 első alkalommal szerepel a kiadványban, 1 pedig idén kapta meg először az elismerést –, végül bemutatásra kerül 57 kiválasztott étterem, melyek közül 10 szintén első alkalommal szerepel. Green Star elismerést összesen 5 étterem kapott, közülük 1 első alkalommal.

„Örömmel jelentjük be, hogy 14 étterem csatlakozott a Guide magyarországi válogatásához” – emelte ki Gwendal Poullennec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója. „Különösen biztató, hogy közülük 4 MICHELIN Bib Gourmand minősítéssel mutatkozik be, amely elismeri elköteleződésüket, hogy nagyszerű ételeket kínáljanak jó áron. A 14 új étteremből 5 a fővároson kívüli, amely kiemeli azt a pozitív trendet, hogy a helyi konyhafőnökök a saját városukban vagy településükön működnek ahelyett, hogy egyszerűen a főváros felé vennék az irányt."

Az idei évben kiemelkedik a válogatásból a Pajta MICHELIN-csillaggal való díjazása és a Natura Hill fenntarthatóságért tett eredményeinek Green Starral történő elismerése. Az év megnyitása pedig a mályinkai Iszkor, amely külön említést igényel azért, hogy demonstrálta, miről szól a közösségi szellem.

Megtartotta egy Michelin-csillagát az esztergomi 42, valamint a fővárosi Salt, Costes, Borhonyha, Babel, Rumour és Essencia étterem, újonnan pedig az őriszentpéteri Pajta csatlakozott.

A fenntarthatóságért járó Michelin Zöld Csillagot idén a zebegényi Natura Hill érdemelte ki, az év nyitása pedig Pohner Ádám Iszkor nevű mályinkai étterme lett, amely a Michelin Guide Bib Gourmand listájára is felkerült.

A kiemelkedő ár-érték arányú Bib Gourmand ajánlást kiérdemelte továbbá: 

  • az Újváros bisztró (Szarvas), 
  • az N28 Wine and Kitchen (Budapest), 
  • a Goli (Budapest), 
  • a Platán bisztró (Tata), 
  • a Macok (Eger), 
  • a Morzsa (Pécs), 
  • a Casa Christa (Balatonszőlős), 
  • a Sparhelt (Balatonfüred), 
  • a Kistücsök (Balatonszemes) 
  • és az Anyukám Mondta (Encs) is.

A legjobb szervizért járó díjat a N28 Wine and Kitchen nyerte el, a legjobb fiatal séfnek járó díjjal Lendvai Leventét (Virtu) tüntették ki, míg a legjobb sommelier Székely Mátyás, az esztergomi 42 munkatársa lett.


A Selected Restaurants válogatásba a budapesti Szaletly, Kollázs, Zazie Bistro, Cut & Barrel, Virtu, Alelí és Bilanx, a biatorbágyi Füge, a tihanyi Sho Tihany és a szentendrei Teyföl került be idén.


A MICHELIN-csillagot azok az éttermek nyerik el, amelyek kiemelkedő konyhát vezetnek 5 univerzális kritérium szerint: a hozzávalók minősége, az ízek harmóniája, a főzési technikák szintje, a konyhafőnöknek a menün keresztül kifejezett személyisége, és végül, de nem utolsósorban: a konzisztencia a teljes menüsorban és az évek során.


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.