A megfelelő napi folyadékbevitel elengedhetetlen a szervezet víz- és sóháztartása egyensúlyának fenntartásához. A víznek számos fontos feladata van: többek között szabályozza a testhőmérsékletet, hatással van a vérnyomásra, a keringésre, de a tápanyagok szállításában, az emésztési és kiválasztási folyamatokban is részt vesz. Mivel a párolgással és a kiválasztás során vizet veszítünk, a szervezet megfelelő működéséhez ezt a mennyiséget pótolni kell! Ennek hiányában szédülés, fejfájás, izomgörcsök, fáradékonyság, koncentrációcsökkenés jelentkezhet.
Egy korty elfogyasztott víz bejárja a testünket: az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, és szerteáramlik az egész szervezetben. A méreganyagokat a víz felveszi és tovább viszi, így tisztítja a szervezetet. Így biztosítja a testünk egészséges sav-bázis egyensúlyát, kontrolllálja a vérnyomást. Szomjazás esetén a szervezetünk az izomból vonja el a vizet, ami fájdalmas izomgörcsökkel járhat. Megfelelő vízfogyasztás mellett azonban lassul a test öregedése, és ha a vér megfelelően híg, akkor a fizikai és a szellemi teljesítőképesség is javul.
A szervezetnek legalább napi 1,5-2 liter folyadékra van szüksége. Ebből minimum 1-1,5 liternyi jó minőségű ivóvíz, ásványvíz, forrásvíz legyen, a többi pedig tej, tea, friss gyümölcs- és zöldséglé. Utóbbiakból a frissen facsartakat válaszd, és vízzel higítva fogyaszd. A munkahelyeden tarts a kezed ügyében egy palack vizet, és óránként igyál meg belőle legalább 1 pohárnyit, vagy kérd meg egy kollégáját, hogy amikor eszébe jut, figyelmeztessen téged erre. Ugyanilyen hatásos az is, ha beállítod a telefonodat úgy, hogy óránként jelezze: itt a vízfogyasztás ideje! Figyelj arra is, hogy a koffeintartalmú italok elvonják a szervezettől a vizet - azok fogyasztása mellett még több ásványvízre van szükséged.
1 pohár (0,2 l) pezsgő: 166 kcal/694 kJ
1 pohár tej (3,5 %): 160 kcal/669 kJ
1 pohár (0,2 l) fehérbor: 159 kcal/660 kJ
1 pohár (0,33 l) sör: 142 kcal/593 kJ
1 pohár (0,25 l) narancslé: 123 kcal/512 kJ
1 pohár (3 cl) konyak: 75 kcal/308 kJ
1 pohár paradicsomlé (0,2 l): 42 kcal/177 kJ
Vajon miben tér el egymástól az ásvány- és a forrásvíz? Mindkettő rendkívül egészséges és finom, a különbség annyi köztük, hogy az előbbi a szennyeződésektől mentes föld alatti vízrétegből, hatóságilag elismert lelőhelyről származik, míg a forrásvíznek nem kell védett vízadó rétegből erednie, valamint nem kell hivatalosan elismertetni. Ám mindkettőnek ugyanolyan szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie, és fontos szabály az is, hogy a szénsavasságot biztosító szén-dioxidon kívül egyik termék sem tartalmazhat semmilyen más hozzáadott anyagot. A csapvíz földalatti, vagy felszíni víz, amelyet tisztítás, mikrobiológiai- fizikai-, és kémai eljárások után kerül a vezetékekbe - itthonk bátran fogyaszthatók, de más oroszágok vízminőségéről érdemes az utazás előtt tájékozódni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.