Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puffadás, hasmenés, fáradtság? Lehet, hogy tejcukor-érzékenység okozza a panaszaidat!

A laktózintoleranciát, azaz a tejcukor-érzékenységet több, mint 50 évvel ezelőtt ismerte fel az orvostudomány. Ma már a betegség egy egyszerű teszttel fájdalommentesen diagnosztizálható. A tejcukor, azaz a laktóz az állati eredetű tejben és tejtermékekben természetes állapotban, míg más, feldolgozott termékekben adalékanyagként található meg.

Tipikus tünetek

A tejcukrot, vagyis a laktózt a laktáz nevű enzim bontja le a vékonybél nyálkahártyájában, a bélbolyhok felületén. Ha valakinek a szervezetében nincs ilyen enzim, vagy a működése károsodott, akkor a tejcukor továbbjut a vastagbélbe, és az ottani baktériumok bontják le, illetve használják fel.

A bakteriális erjedés gázképződéshez vezethet, ami puffadást, görcsöket okozhat. Az első tünetek – hasmenés, hányás, bőrkiütés, légzési nehézségek – az ital elfogyasztása után azonnal vagy néhány órán belül jelentkeznek.

A szószokban is van belőle!

Annak, aki ebben a betegségben szenved, fokozottan óvatosnak kell lennie. A laktóz ugyanis nemcsak az állati eredetű tejben és tejtermékekben fordul elő, hanem például egyes gyógyszerekben is! Éppen ezért mindig ellenőrizni kell az összetevőket is!

Számos élelmiszer is tartalmazhat jelentősebb mennyiségű laktózt: a késztermékek, fűszerkeverékek, krémek, szószok, zacskós levesek, mártások, salátaöntetetek, továbbá bizonyos húskészítmények (pl. felvágott, párizsi, kenőmájas stb.), édességek és konzervek esetében nem árt az óvatosság.

Amennyiben a laktóz, tejcukor, tej, tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, kaukázusi kefir, sajt, túró, vaj, vajkrém, író, savó, savópor, citopánpor, tejes margarin szavak bármelyike megtalálható a megvásárolni kívánt termék nevében vagy összetevői között, akkor biztos, hogy tejcukor is van benne!

Tájékozódj!

A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban nyilvántartják azokat a termékeket, melyek tejcukormentességét a gyártó szavatolja.

A laktáz enzimet egyébként ma már rágótabletta formájában is be lehet venni - kiküszöbülve ezzel a kellemetlen tüneteket.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.