Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Puffadás, hasmenés, fáradtság? Lehet, hogy tejcukor-érzékenység okozza a panaszaidat!

A laktózintoleranciát, azaz a tejcukor-érzékenységet több, mint 50 évvel ezelőtt ismerte fel az orvostudomány. Ma már a betegség egy egyszerű teszttel fájdalommentesen diagnosztizálható. A tejcukor, azaz a laktóz az állati eredetű tejben és tejtermékekben természetes állapotban, míg más, feldolgozott termékekben adalékanyagként található meg.

Tipikus tünetek

A tejcukrot, vagyis a laktózt a laktáz nevű enzim bontja le a vékonybél nyálkahártyájában, a bélbolyhok felületén. Ha valakinek a szervezetében nincs ilyen enzim, vagy a működése károsodott, akkor a tejcukor továbbjut a vastagbélbe, és az ottani baktériumok bontják le, illetve használják fel.

A bakteriális erjedés gázképződéshez vezethet, ami puffadást, görcsöket okozhat. Az első tünetek – hasmenés, hányás, bőrkiütés, légzési nehézségek – az ital elfogyasztása után azonnal vagy néhány órán belül jelentkeznek.

A szószokban is van belőle!

Annak, aki ebben a betegségben szenved, fokozottan óvatosnak kell lennie. A laktóz ugyanis nemcsak az állati eredetű tejben és tejtermékekben fordul elő, hanem például egyes gyógyszerekben is! Éppen ezért mindig ellenőrizni kell az összetevőket is!

Számos élelmiszer is tartalmazhat jelentősebb mennyiségű laktózt: a késztermékek, fűszerkeverékek, krémek, szószok, zacskós levesek, mártások, salátaöntetetek, továbbá bizonyos húskészítmények (pl. felvágott, párizsi, kenőmájas stb.), édességek és konzervek esetében nem árt az óvatosság.

Amennyiben a laktóz, tejcukor, tej, tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, kaukázusi kefir, sajt, túró, vaj, vajkrém, író, savó, savópor, citopánpor, tejes margarin szavak bármelyike megtalálható a megvásárolni kívánt termék nevében vagy összetevői között, akkor biztos, hogy tejcukor is van benne!

Tájékozódj!

A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban nyilvántartják azokat a termékeket, melyek tejcukormentességét a gyártó szavatolja.

A laktáz enzimet egyébként ma már rágótabletta formájában is be lehet venni - kiküszöbülve ezzel a kellemetlen tüneteket.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.