Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A Monell Központ új kutatása szerint, a szoptatással táplált csecsemőkkel könnyebb megszerettetni a gyümölcsöket, zöldségeket. A zöldség és gyümölcsfogyasztás csökkenti az elhízásra és a rákos betegségre való hajlamot – tudhatjuk meg Julie A. Mennella professzortól. A tanulmány, mely a korai íztapasztalatok befolyását vizsgálta, a Pediatrics című lapban jelent meg.

Mennella és kollégája Catherine A. Forestell 45 csecsemőt tanulmányozott, akiknek egy részét szoptatással tápláltak, míg a másik felét tápszerrel. Az egyik csoportban az anyákat nyolc egymást követő napon keresztül zöldbabbal etették, míg a másik csoportot ugyanannyi idő alatt zöldbabbal és barackkal felváltva.

Az eredmények azt mutatták, hogy a leválasztás idején előnyt jelentett, ha szoptatással táplálták a csecsemőt, de csak abban az esetben, ha az anya rendszeresen fogyasztotta ezeket az ételeket. Az első barackfogyasztás alkalmával, a szoptatással táplált csecsemők többet fogyasztottak a gyümölcsből, mint a tápszeres babák. A kérdőívekből kiderült, hogy a kismamák több gyümölcsöt fogyasztottak, ami arra utalhat, hogy a babák az anyatejen keresztül már megismerték a barack ízét.

Ugyanakkor, az anyák ritkán fogyasztottak zöldségeket. A szoptatással táplált és a tápszeres csecsemők első zöldségfogyasztása között nem is mutatkozott különbség. „Ez egy csodálatos rendszer, melyben az anya tápláléka megízesíti az anyatejet, így a csecsemő már a szoptatás ideje alatt megismerkedhet a rendszeresen fogyasztott ételek ízével” – mondja Mennella.

Mindkét csoportban nyolc napon keresztül folyamatosan kóstoltatták a babákkal a zöldbabot, mely során kialakult az étel elfogadása, és háromszorosára nőtt az elfogyasztott zöldbab mennyisége. A babák úgy születnek, hogy irtóznak a keserű íztől, ha az anyák meg akarják szerettetni velük a zöldségeket, már a szoptatás ideje alatt meg kell velük ismertetni ezt az ízvilágot.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a csecsemők önkéntelen arckifejezése nem mindig arra utal, hogy hajlandóak-e enni az ételből. Azt javasolják a szülőknek, hogy rendszeresen kóstoltassák gyermekeikkel a gyümölcsöket és zöldségeket, és ne a babák arckifejezése alapján ítéljék meg, hogy hajlandóak-e a babák ezeket az ételeket fogyasztani.

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.