Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Érdekességek

Habverő a sírban - Az ókori Egyiptom és a gasztronómia

Habverő a sírban - Az ókori Egyiptom és a gasztronómia
Nem volt mikró, spéci grill és olajsütő sem, mégis kiváló lakomákat rendeztek az ókori Egyiptomban.

Az ókori Egyiptomban különösen aprólékos munka volt a kenyérsütés. A napkenyérként is emlegetett tésztafélét először kemencében kezdték el sütni, majd úgynevezett kenyértálcák szárították tovább. Ezen a műveleten nem fogott ki az idő, a falvakban élő egyiptomiak még most is szívesen készítik el ezzel a módszerrel a kenyerüket, melyet többnyire húsfélékhez fogyasztanak.


Az étel, több piramis falán is megjelenő szimbólum volt, nem véletlenül. Az ókori egyiptomiak úgy vélték, hogy az élelem, a túlvilági életben is a túlélést jelenti számokra. Nemcsak a kedvenc élelmeiket jelenítették meg a hatalmas piramisokban, de nagy lakomák jeleneteit is láthatják a látogatók. Sőt, előfordult, hogy a múmia mellett a kedvenc konyhai eszköze is megtalálható volt, ez is a korábban említett okok miatt.


A társadalom szegényebb rétegének táplálkozásában nagy szerepe volt a lencsének a babnak, a borsónak és a csicseriborsónak is. Érdekesség, hogy a hagymafélék többnyire a jómódú egyiptomiak kiváltásága volt, ahogyan az állattartásra alkalmas épületek is. A lemészárolt állatokat azonnal elkészítették, először egy, erre a célra kialakított hatalmas fazékban megfőzték, majd tűzön megsütötték. Tartósításra a pácolás és a szárítás eljárást alkalmazták.

Egyiptomi falafel >>>

Egyiptomi padlizsánkrém >>>

Tudj még még többet a titokzatos múmiákról, A világ múmiái kiállításon, amely december 31-ig látogatható!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.