Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Érdekességek

Ezt az édességet is imádta II. Erzsébet - íme az eredeti skót palacsinta receptje!

Erzsébet királynő
Az tudjuk, hogy a kekszes, sütés nélküli csokoládétortát nagyon szerette II. Erzsébet angol királynő, de van itt még valami, aminek nem csak, hogy nem tudott ellenállni, de ha kellett, el is készítette - például amikor az USA elnökét látta vendégül a hatvanas években, Balmoralban. Ez pedig nem más, mint a skót palacsinta.

Bár a közelmúltban elhunyt Erzsébet királynő nem állt kifejezett gourmand hírében - nem is nagyon ehetett meg akármit - két édesség volt, aminek ő sem tudott ellenállni: az egyik a sütés nélküli kekszes csokoládétorta, a másik pedig a palacsinta. Persze, nem akármilyen palacsintáról van szó: ez a drop scones, azaz a skót palacsinta. Ez készült reggelire akkor is, amikor 1960-ban Dwight Eisenhower amerikai elnök és a felesége, Mamie az Egyesült Királyságba látogatva, a királynő családi rezidenciáján, Balmoralban töltöttek egy hétvégét.

A first ladynek és férjének annyira ízlett a reggelire késztett fogás, hogy elkérték a receptet, amit Erzsébet a következő levél kíséretében küldött el a Fehér Házba:

„Kedves Elnök úr, látva a fotót az újságban, amin egy barbecue grill mellett áll, eszembe jutott, hogy nem küldtem el a drop scones receptjét, amit Balmoralban megígértem. Remélem, beválik!”
A hozzávalók mellett pár jó tanáccsal is szolgált: „Tizenhat emberre elég, de ha kevesebben vannak, csökkentem a liszt és a tej mennyiségét, de a többi összetevőn nem változtatok.”

HOZZÁVALÓK A skót palacsintához (16 főre):

4 teáscsésze liszt
4 evőkanál porcukor
2 teáscsésze tej
2 tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
3 teáskanál borkő
2 evőkanál olvasztott vaj

A tojást, a cukrot és a tej felét összedolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet és annyi tejet, amennyit állagában megkíván. Az olvasztott vajjal, szódabikarbónával és borkővel alaposan összekeverjük.

Bár a recept arról nem szól, hogyan kell kisütni a "scone"-okat, amelyek a borkőnek köszönhetően még magasabbra kúsznak, mint az amerikai palacsinták, sejthető, hogy zsiradékkal - valószínűleg vajjal - vékonyan kikent serpenyőben, kanalanként porciózva készül ez a király(nő)i reggeli.

Ha esetleg elakadnánk az elkészítésben, íme a know-how:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.