Nálunk a fröccs mára igazi tudománnyá nőtte ki magát. A tökéletes keverési arányokat és az ideális fröccsnek való borok kiválasztását már sok helyütt leírták, ám az az igazság, hogy a fröccs ennél sokkal lazább, szerethetőbb ital, és szinte a végtelenségig variálható.
A fröccs klasszikus értelemben egy bor alapú ital, amit szódával hígítanak. Már a klasszikus fröccsök között is találni rendhagyó példányokat, amelyek nem simulnak bele a két alapanyag, változó arány mintába, hanem megjelenik bennük még egy íz. Ez lehet valamilyen más alkohol vagy szörp, esetleg üdítő, illetve ezek változata. A klasszikus, leltárba vett fröccsök között is találni olyat, amelyhez például málnaszörpöt kevernek, ebből többféle is létezik, van, amelyik a savanyúbb fehérbort támogatja meg az édes szörppel (Málnás), van, ahol a vörösborból készült fröccsöt erősíti a málna (Maci).
Ezen a nyomvonalon elindulva mi magunk is remek, szörpökkel dúsított fröccsöket készíthetünk. A málna mellett ideális választás lehet a bodzaszörp, a homoktövis, a levendula, az áfonya, a szeder, a csipkebogyó vagy épp az eper szörp alakban, de nyugodtan kísérletezhetünk a savasabb meggyszörp fröccsben elfoglalt helyének megkeresésével is. A szörpök felhasználásánál mindig figyeljünk oda, milyen bor képezi a fröccs alapját, hogy meglegyenek azok a harmóniák, amitől a fröccs a nyár egyik legjobb itala.
A szörpökön kívül a szénsavas üdítőitalokkal is nyugodtan kísérletezhetünk. A létező, kólával működő Kisvadász és Nagyvadász arányaiból és alapanyagaiból kiindulva megalkothatjuk a saját változatainkat. Kóla helyett nyugodtan gondolkodhatunk például a szőlő, vagyis a Traubi ízvilágában is.
A fröccsöt nem csak az ártatlan gyümölcsszörpökkel és üdítőkkel módosíthatjuk, hanem további alkoholt is keverhetünk még hozzá. A fröccsbe kerülhet pezsgő vagy habzó bor, de különféle töményebb szeszekkel is átalakíthatjuk az ital ízvilágát. Az Aperol spritz nyomán különféle keserű likőrökkel ízesíthetjük a fröccseinket, de édesebb, gyümölcsös likőrökkel, esetleg pálinkával is formálhatunk az italainkon.
Az alkoholmentes fröccsök területén akad egy igazi német klasszikus, amely bármelyik gyerekzsúr sztárja lehet, sőt a felnőtt fogyasztók között is vannak, akik kifejezetten szeretik az Apfelschorle-t, ami nem más, mint jó minőségű almalé szénsavas ásványvízzel keverve. Itt is fontosak a keverési arányok, a 60%-os almalé tartalom az igazán ideális, de ennél lazább vagy épp almásabb változatok is előállíthatóak.
Ahogy a Málnás és a Maci esetén a málnaszörp csak a lehetséges kiindulási alap, úgy az Apfelschorle is csak egy remek ötlet, amit a magunk szája íze szerint átalakíthatunk, értelmezhetünk. Az almalevet lecserélhetjük bármi másra, készíthetünk barackos, szőlős, banános, mangós, maracujás vagy épp körtés gyerekfröccsöt is, sőt ha elég bátrak vagyunk, akkor a felnőtt társaság számára megalkothatjuk ennek alkoholos változatát.
Az elkészített italunkat aztán már csak a beltartalomnak megfelelően dekorálni kell. A fröccseinkhez tehetünk citrom-, narancs- vagy lime karikát, adhatunk hozzá görögdinnye vagy sárgadinnye golyóbisokat, friss zöldfűszerekkel emelhetjük ki az ízeket, vagy a fröccsben rejtező leveknek, szörpöknek megfelelő gyümölcsdarabokat is adhatunk hozzá. A fröccshöz adhatunk még jeget kocka vagy épp zúzott jég formájában is.
A különféle variációk, dekorációk mellett azt tartsuk szem előtt, hogy a fröccs csak frissen jó, mielőtt a lelkét adó buborékok eltűnnek az italból.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.