Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A szabadföldi paradicsomok szezonjának vége felé igyekszem minden lehetőséget megragadni, hogy minél gyakrabban készüljön belőle valami ínycsiklandó fogás.

Paradicsomok Ernst Benary, a 19. századi erfurti kertész albumában
Paradicsomok Ernst Benary, a 19. századi erfurti kertész albumában

Az eredetileg Venezuelától északra termő zöldséget már Kr. e. 2000 táján ismerték a del-amerikai őslakók, de termeszteni Közép-Amerikában kezdték xitomatl néven. Századokkal később, az 1500-as évek elején hozta magával Kolumbusz a kontinensre. Első európai írásos említése Olaszországból származik. A sienai születésű orvos-botanikus, Pietro Andrea Mattioli jegyezte fel a paradicsomot pomi d’oro, latinul Mala aurea, vagyis aranyalma néven, ami a régi magyar nyelvben is meghonosodott. Bár a 17-18. században Európa-szerte dísznövényként ismerték, egyetlen 1719-es kiadású könyvben szerepelt olyan gyógyhatású növényként, amelyet Itáliában fogyasztottak. Szinte hihetetlen, de csak a 19. századtól kezdték termeszteni, és a 20. század elejére terjedt el a Mediterráneumtól északra fekvő országokban nagy mennyiségben, sokféle fajtával.

A kalóriában szegény, de annál több vitamint és ásványi anyagot tartalmazó paradicsom – B- és C-vitaminokban, likopinban, magnéziumban, kalciumban egyaránt gazdag, és említésre méltó mennyiségben található benne vas, foszfor és cink – frissen és feldolgozva egyaránt csodás.

Ezúttal kétféle paradicsomból kétféle előételt is készítettem.

A jól csengő - és mára a gyerekversek birodalmába költözött - aranyalma elnevezés ihlette azt az egyszerű töltött paradicsomot, amelynek során egyszer teljesen lecsupaszítottam, majd új komponensekkel gazdagítva összeraktam ezt a nagyszerű zöldséget.

Bazsalikomos sajtkrémmel töltött paradicsom – aranyalma módra

Aranyalma a tányéron – előételként tálalva
Aranyalma a tányéron – előételként tálalva

Hozzávalók 4 főre előételként:
8 db nagyobbacska, kemény húsú, kerek paradicsom
10 dkg jó minőségű natúr krémsajt
1 kis csokor bazsalikom
tengeri só, frissen őrölt bors, oregánó – ízlés szerint

Elkészítés: A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszettem, 2 percre forró vízbe dobtam, meghámoztam. Kis kalapot vágtam mindegyik tetejéből, a magokat és a gyümölcshúst teáskanállal óvatosan eltávolítottam (mártásokhoz, levesekhez remek alap!).

Már csak a töltelék hiányzik
Már csak a töltelék hiányzik

A bazsalikomcsokorból 8 szép levelet félretettem, a többit felaprítottam és a többi fűszerrel a krémsajthoz kevertem. Habzsákba szedve megtöltöttem a paradicsomokat.

Kanállal is tölthető!
Kanállal is tölthető!

A szár helyére egy-egy bazsalikomlevelet illesztettem, kevés színes borssal fűszereztem, pirítóssal kínáltam.

A bíborszínű cékla és a zamatos lucullus paradicsom remek párost alkotnak a salátástálban – igazi vitaminbomba, és nagyon finom!

Cékla-paradicsomsaláta

Ha a cékla megsült – villámgyors saláta
Ha a cékla megsült – villámgyors saláta

Hozzávalók 4 személyre:
2 db kisebb női ökölméretű cékla
8 db közepes méretű lucullus paradicsom
3 db közepes méretű savanyú uborka
1 kis fej mogyoróhagyma
1 maroknyi friss bazsalikomlevél
Az öntethez:
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál tökmagolaj
1 teáskanál mustár
kevés só és őrölt fehér bors

Elkészítés: A céklákat alapos sikálást követően alufóliába csomagoltam, 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütöttem. Mikor langyosra hűlt, gumikesztyűben meghámoztam, 1 cm-es kockákra vágtam. A paradicsomok héját bemetszettem, 2 percre forró vízbe dobtam, meghámoztam, és a céklával azonos méretűre daraboltam. Az uborkát szintén felaprítottam, a hagymát egészen finomra vágtam. Minden zöldséget tálra halmoztam, óvatosan összekevertem.

Egy keveréssel elkészül!
Egy keveréssel elkészül!

Az öntet hozzávalóit csavaros tetejű üvegbe kanalaztam, alaposan összeráztam, tálaláskor locsoltam a salátára.

Sajttal, felvágottal, hideg sültekkel remek vacsorafogás – kímélő napokon.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.