Ha évközben nincs is időnk diós fogásokat kreálni, Karácsonykor ne hagyjuk ki a hozzávalók közül, hiszen önmagában is képes karácsonyi hangulatot teremteni. Karácsonyi rovatunkban további izgalmas receptválogatásokat találtok.
Hozzávalók:
1 zeller
1 kis alma
1 citrom
20 dkg dió
A szószhoz:
1 tojássárgája
só
bors
1 kanál mustár
kevés olaj
2 evőkanál tejföl
1 kanál méz
Elkészítés: Meghámozzuk a zellert és az almát, lereszeljük, és megöntözzük a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Durvára vágjuk a diót, a felét a zellerhez keverjük. A szószhoz összekeverjük a hozzávalókat, beleforgatjuk a salátát. Megpirítjuk a megmaradt diót, és díszítésként-ízesítésként megszórjuk vele a salátát.
Hozzávalók 8 személyre:
1 kis fej zeller
6 tisztított dió
2 savanykás alma
2 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
8 nagy szelet sonkaszalámi (20 dkg)
1/2 csokor snidling
Előkészítés: Az ügyesebbek elkészítik a majonézes salátát (a kevésbé ügyesek, és akiknek kevés idejük van, készen megvásárolják). A zellert meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. Kevés vízben puhára főzzük, leszűrjük. A diót összevagdaljuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük.
Elkészítés: A zellert, az almát, a diót összekeverjük a majonézzel, a tejföllel, és sóval, borssal ízesítjük. A sonkaszeletek közepére diónyi salátát teszünk, összefogjuk, és egy erősebb snidlingszállal összekötjük.
Hozzávalók:
20 dkg magozott aszalt szilva
8 szem szegfűszeg
1 kis darab fahéj
4 dkg tisztított dió
6 dkg cukor
1 dl vörösbor
1 teáskanál étkezési keményítő
1 dl tejszín
Elkészítés: Az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk. A szegfűszeget, a fahéjat teatojásba tesszük. A diót serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd azonnal kiborítjuk és összevagdaljuk. Felteszünk forrni 1 l vizet, beletesszük a cukrot, a csipet sót, és belelógatjuk a teatojást. A borral együtt a szilvákat is a forró fűszeres vízbe tesszük, és kíméletesen főzzük 10 percen át. A keményítőt elkeverjük pici vízzel, és besűrítjük vele a levest. Forraljuk még 5-6 percig, majd kivesszük a teatojást, belekeverjük a tejszínt, a tetejét megszórjuk a dióval.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertésdagadó
2 szikkadt zsemle
2 dl tej
10 dkg dió
20 dkg párizsi
1 fej hagyma
2 dkg margarin
2 tojás
csipet majoránna
1 csokor petrezselyem
4-5 evőkanál olaj
Előkészítés: A dagadót megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. A húst felszúrjuk, besózzuk. A zsemléket fele tej, fele víz keverékébe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A diót ledaráljuk. A párizsit nagyon apró kockára összevágjuk vagy ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A margarint serpenyőben felforrósítjuk, és a hagymát világos sárgára pirítjuk, majd kihűtjük. A kinyomkodott zsemléhez hozzáadjuk a darált diót, a párizsit, a hagymát, beleütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával és a petrezselyemmel. Jól összekeverjük, megtöltjük a dagadót, hústűvel összetűzzük, és tűzálló tálba tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az olajat felforrósítjuk, leöntjük vele a húst, majd kevés vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük. Betesszük a sütőbe, és kb. 1 óra hosszat pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, levével meglocsoljuk, és további 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük a sütőből kb. 15 percig pihentetjük, hogy szépen tudjuk szeletelni. Párolt kelbimbóval, ízlés szerinti köretekkel tálaljuk.
Hozzávalók:
1 bébi pulyka (kb. 3 kg)
10 dkg füstölt szalonna
4 darab alma
10 dkg dió
20 dkg vegyes zöldség
5 dkg vöröshagyma
25 dkg burgonya
25 dkg brokkoli
25 dkg sárgarépa
5 dkg vaj
2 dl tej
só
fokhagyma
cukor
citrom
Elkészítés: A megtisztított pulykát kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe almát teszünk, egy tepsibe zöldségágyra helyezzük. A mellet vékony szalonna szeletekkel befedjük, és gyakran locsolgatva közepes tűzön lassan sütjük, ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Közben elkészítjük a köretet. A sárgarépát sós, cukros, citromos vízben megfőzzük, leszárítjuk és összeturmixoljuk. A megtisztított, sós vízben megfőtt burgonyát áttörjük, olvasztott vajjal és forralt tejjel habosra keverjük. A brokkolit sóval, fokhagymával ízesített vízben leforrázzuk, leszűrjük leturmixoljuk.
Ha a pulyka megpuhult, a szalonnát eltávolítjuk és erős tűzön a pulykát pirosra, ropogósra sütjük. Az almát cikkekre vágjuk, a diót serpenyőben megpörköljük, hozzáadjuk az almát és megpirítjuk. A pulykát a sütőből kivéve pár percig pihentetjük, hasüregéből az almát eltávolítjuk, és feldaraboljuk. Tálaláskor a tányérra helyezzük a répa-, a burgonya- és a brokkolipürét, megformázzuk, mellé rakjuk a pulyka sültet, és a tetejére teszünk pár szem diós almát.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
4-6 ek porcukor
3 tojássárgája
A töltelékekhez:
kb. 7 dl bor
25 dkg mák
25 dkg dió
60 dkg cukor
1 üveg szilvalekvár
1 csomag mazsola
1 szelet reszelt csokoládé
2 evőkanál baracklekvár
fahéj
őrölt szegfűszeg
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük, és kevés borral könnyen gyúrható tésztává gyúrjuk. A kész tésztát öt részre osztjuk és vékonyra nyújtjuk. (Az egyik kicsivel legyen nagyobb, mert ez lesz a legalsó réteg.)
Az almát apró darabokra vágjuk és borban megpároljuk. A máktöltelékhez a darált mákot borral felfőzzük, a cukrot, mazsolát, baracklekvárt hozzákeverjük. A diótöltelékhez a darált diót borral felfőzzük, hozzáadjuk a cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét. Az összes tölteléket kihűtve kell a tésztára tenni.
Rétegezés: Alulra jön a nagyobb tésztalap, majd a máktöltelék, egy tésztalap, almatöltelék, egy tésztalap, diótöltelék, egy tésztalap, szilvalekvár, utolsó tésztalap, melyet tojássárgával megkenünk, és lassú tűzön aranybarnára sütjük.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg zsír
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
csipet sütőpor
1 db tojás
A töltelékhez:
20 dkg darált dió és 20 dkg porcukor keveréke
baracklekvár
A csokimázhoz:
10 dkg porcukor
kakaópor
2-3 dkg margarin
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk, majd a hozzávalókból tésztát gyúrunk. Egy tepsit kivajazunk, a tésztát három részre osztjuk, lisztezett deszkán dolgozunk, mert így a lapok nagyon vékonyak lesznek. Az első lapot behelyezzük a tepsibe, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a cukrozott dióval. Erre kerül a második lap, amit ismét megkenünk lekvárral és megszórunk diós keverékkel, majd erre jön a harmadik lap. Előmelegített, de nem forró sütőben, lassan, 150 fokon kb. 35 percig sütjük. Ha készen van és kihűlt, ellenőrizzük, hogy a szélei nem sültek-e meg, és ha kell, körbevágjuk. Ezután rásimítjuk a csokimázt.
Ajánlatunkat az általatok beküldött receptekből állítottuk össze. Köszönet érte!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.