Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A múlt hét csak amolyan csonka hét volt a hosszú hétvége miatt. Szünnapokon pedig nincs is jobb a lustálkodós, ráérős reggeleknél! Ilyenkor persze valami olyasmit érdemes készíteni, ami hozzájárul ehhez a feelinghez: ne egy sima mézes vagy lekváros, esetleg felvágottas kenyeret dobjunk össze, hanem valami szofisztikáltabbat.
Palacsinta az Újvilágból

Csütörtökön reggel fogtam magam, és bekevertem egy adag amerikai palacsinta tésztát. Egyébként nem is olyan régen készítettem ilyet először, de azóta néhányszor sütöttem. Igaz, mindig csak reggelire és sosem rendes palacsintaként, második fogásnak. A receptet a világhálón találtam, nekem be is vált, csak a lisztek terén kísérleteztem vele. Elég szapora és kiadós is!

Hozzávalók 9-10 palacsintához:
20 dkg finomliszt (vagy 5 dkg rozsliszt, 5 dkg zabpehely, 10 dkg finom- esetleg rétesliszt)
5 dkg vaj
3 dl tej
2 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás
fél csomag sütőpor

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk. A vajat a cukrokkal megolvasztjuk, mehet a lisztbe a tojással és a tejjel együtt, csomómentes, sima tésztává keverjük. Legalább fél órát állni hagyjuk, majd vékonyan olajozott serpenyőben 10-15 cm átmérőjű korongokat sütünk, mindkét oldalukat, ugyanúgy mint a hagyományos palacsintánál. Frissen a legfinomabb, ehetjük bármivel, amit a hagyományosba is töltenénk. Amerikában juharsziruppal fogyasztják.

Még a megrögzött reggeli-ellenesek is meggyőzhetőek, ha amerikai palacsintát kínálunk :)
Még a megrögzött reggeli-ellenesek is meggyőzhetőek, ha amerikai palacsintát kínálunk :)

A következő két recept nem a héten készült, de most abszolút idevágnak, és már régóta tartogatom őket, hogy megosszam veletek.

Tejeskávé mellé?
Tejeskávé mellé?
Banános muffin

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
10 dkg vaj
40 dkg liszt
4 érett banán
1 dl tejszín vagy zsíros tej
3 tojás
25 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart magjai vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
10 dkg darált földimogyoró
1 csomag sütőpor

Elkészítés: A banánokat meghámozzuk, villával alaposan összetörjük és elkeverjük a tejjel/tejszínnel. A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott vajat és a vaníliát is. A lisztet elkeverjük a mogyoróval és a sütőporral, lassan hozzáadjuk a tojásos-cukros keverékhez, végül a banánpéppel is elegyítjük.
A masszát muffinpapírral bélelt vagy alaposan kivajazott formákba kanalazzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. (A sütési idő változhat, 25 perc elteltével végezzünk tűpróbát, és figyeljük a sütemények tetejét. Ha kezdenek szépen pirosodni, vélhetően elkészültek.) A sütés végeztével rácsra helyezzük a muffinokat, és kissé kihűtjük őket.

A banántól illatos is, puha is ez a muffin
A banántól illatos is, puha is ez a muffin

Akinek van kedve, esetleg bevonhatja a tetejét csokival. Én már nem tettem, szerintem így kopaszon is nagyon finomak!

Kopaszon is nagyon finom ez a muffin
Kopaszon is nagyon finom ez a muffin
Kefires lángos

Bár a lángost nyári ételnek tartjuk, egy téli reggelen is jóleshet egy adag forró, friss lángos egy nagy bögre teával, például bundáskenyér helyett. Ez a változat ráadásul napokig eláll a hűtőben, így sokáig élvezhetjük a tányérunkra csempészett nyári hangulatot.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
2 tojás
3 dl kefir
1 csapott evőkanál só (2-3 kávéskanálnyi)

Elkészítés: A kefirt kicsit meglangyosítjuk, belemorzsoljuk a friss élesztőt, felfuttatjuk. Egy nagy keverőtál aljára szórjuk a sót, rászitáljuk a lisztet, a közepébe fészket formázunk, oda ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a kefirt, majd belülről kifelé irányuló körkörös mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Simára dolgozzuk, ha szükséges, kevés lisztet vagy langyos vizet adunk még hozzá. Nagyméretű tálba tesszük, fóliával lefedjük, és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
Sütés előtt legalább fél órával kivesszük a hűtőből a tésztát. Ha kissé felmelegedett, teniszlabda méretű golyókat szakítunk a tésztából, kézzel 5 mm vastag korongokká lapítjuk őket.
A sütéshez felforrósítunk kb. 1 l olajat, és oldalanként 1-2 perc alatt kisütjük a lángosokat.
Fokhagymás tejföllel, szalonnapörccel és reszelt sajttal kínáljuk.

Nyári emlékeket idéz ez a finom lángos - most kefires változatban
Nyári emlékeket idéz ez a finom lángos - most kefires változatban
Nemzeti ünnepre trikolor ebédet!

Egyszer régen gyerekkoromban egy augusztusban három unokatestvérem is nálunk töltött egy hetet. 20. is beleesett az időszakba. Ebéd idejére Anyukám feladta a rejtvényt: mi köze a menünek az ünnephez? Csak nehezen találtuk ki, hogy a színek! Piros paradicsomszósz, fehér krumplipüré, zöld saláta! A nyertes jutalma egy tábla csoki volt, amit persze együtt ettünk meg. Azóta is minden nemzeti ünnepen eszembe jut ez a történet, idén pedig én is trikolor vacsorát készítettem.

Piros: paradicsomszósz, fehér: túró, zöld: spenót
Piros: paradicsomszósz, fehér: túró, zöld: spenót

Ide kapcsolódik még egy dolog: én régen nem szerettem a spenótot, persze nagyrészt főzelék formájában került elém. Megettem, de nem ízlett. Aztán a nagynénéméknél kóstoltam egy spenótos tésztaételt, és örökre megváltozott a véleményem. Azóta magam is gyakran készítek spenótot, legtöbbször az alábbit.

Spenótos-túrós cannelloni

Hozzávalók:
25 dkg cannelloni száraztészta
25 dkg spenót
25 dkg túró
2 tojás
3 gerezd fokhagyma
2 kis konzerv sűrített paradicsom
só, bors, szerecsendió, bazsalikom, kakukkfű, oregánó
15 dkg reszelt sajt

Elkészítés: Ha fagyasztott spenótunk van, akkor kiolvasztjuk és alaposan kinyomkodjuk a levét. Ha friss, akkor alaposan átmossuk, vastagabb szárát levágjuk, felaprítjuk. Hozzákeverjük a túrót, sózzuk, szerecsendióval és 2 gerezd apróra vágott fokhagymával fűszerezzük, 2 tojással pedig egy sűrű masszát készítünk.
A sűrített paradicsomokat ugyanannyi vízzel összeforraljuk, fokhagymával, sóval és zöldfűszerekkel fűszerezzük.
A spenótos masszát a cannellonikba kanalazzuk, a tésztákat egy kisebb tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük. Aláöntünk egy kevés vizet, egyenletesen bekenjük a paradicsomszósszal, megszórjuk reszelt sajttal.
170 fokon először fólia alatt sütjük 20 percig, majd fedetlenül további 10 percig. Frissen tálaljuk.

A cannelloni alapreceptjét ízlés szerint gazdagíthatjuk is - mint én is tettem most
A cannelloni alapreceptjét ízlés szerint gazdagíthatjuk is - mint én is tettem most

Ez az alaprecept. Ez is zseniális, sokáig csak így készítettem. De most - maradékmentés céljából - egy turbó verzió készült, így pedig ha lehet, még finomabb volt! A töltelékhez a fent leírtakon túl apróra kockáztam fél fej vöröshagymát, megpirítottam rajta kb. 7 dkg felkockázott kolozsvári szalonnát és 3 nagyobb fej csiperkét, szintén felkockázva. Rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítettem. A levét nagyjából elfőztem, majd úgy kevertem a spenótos túróhoz. Mivel a massza nedvesebb volt, mint alapesetben, nem öntöttem alá vizet, hanem a visszamaradó lét kevertem a paradicsomhoz, és azzal öntöttem nyakon.

Most ennyi minden volt a tarsolyomban, a szünet azért remélhetőleg jó alkalom lesz arra, hogy egyik-másik reggelire valót megsüssétek. Jövő héten újra találkozunk! :)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.