Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sosem találkoztam még olyan gyerekkel, aki ne szeretné a pizzát. Kicsik vagytok, de ha igazán jó pizzát kaptok, ti sem kértek ketchupot, ugye?

A pizza
A pizza tulajdonképpen egy sült lepény, a kenyérfélék közé soroljuk, hiszen alap összetevője a liszt és az élesztő. A pizza olasz étel, Nápolyból származik, története vitatott, hiszen az ember már a kőkorszak végén, a növénytermesztés és állattenyésztés kezdeteitől sütött kenyeret. Az első írott emlék pizza témakörben időszámításunk előttről származik, a történetírók számos forrásban egy lapos, kelt tésztáról beszélnek, melyet olívaolajjal, mézzel és fűszerekkel ízesítenek, és köveken sütnek meg. A paradicsom már az 1600-as években megjelent Európában, de sokan mérgezőnek vélték, így csak a 18. századtól terjedt el, és kezdett hódítani Olaszországban is. A paradicsomos pizzát Nápoly szegénynegyedeiben kezdték először készíteni, a szegények eledelének hamar híre kelt, és lassan minden idelátogató ki akarta próbálni a híres pizzát.

Nápolyi utcakép
Nápolyi utcakép

Az első pizzéria és a Pizza Margherita
Nápolyban járva érdemes ellátogatni az első pizzériába, a több mint 200 éves Antica Pizzeria Port’Albába. Külön említést érdemel egy híres nápolyi pizzakészítő mester, Raffaele Esposito, aki 1889-ben megalkotta a Margherita pizzát. Az ünnepi alkalom Umberto király és Margherita királyné látogatása, a pizza az olasz trikolór színeiből állt össze: zöld, mint a bazsalikom, fehér, mint a mozzarella, piros, mint a paradicsom. A másik híres pizza, a Marinara, mely nevét nem onnan kapta, hogy tengeri finomságokkal van megrakva, hanem a halászokról, akik ezt fogyasztották munka után (a mare olaszul tengert jelent). Tetején paradicsom, oregánó, fokhagyma, olívaolaj és bazsalikom van.

Pizzaszövetség
Tudtátok, hogy az Igazi Nápolyi Pizza Szövetsége már 1984 óta létezik? Szerintük csak a Marinara és a Margherita az igazi pizza, és egyéb komoly szabályok betartását követelik tagjaiktól: pl. a pizza csak fatüzeléses kemencében sülhet, a tésztát kézzel kell gyúrni és nyújtani, a pizza közepe nem lehet 30 milliméternél vastagabb.

Pizzák

Kedvencünk a pizza
Kedvencünk a pizza

Néhány kedvenc:

· Pizza quattro formaggi (picca kvátró formádzsi – négysajtos pizza): paradicsom, mozzarella, stracchino, fontina, gorgonzola (sajtok)· Pizza capricciosa (picca kápricsóza - szeszélyes pizza): sonka, gomba, articsóka, olíva, paradicsom, mozzarella
· Pizza verdure (picca verdure – zöldséges pizza): grillezett zöldségek, gomba, paradicsom, mozzarella
· Pizza calzone (picca kálcóne – „felhajtott nadrág” pizza) – félbehajtva sütött pizza
· Pizza prosciutto e funghi (pizza prosutto e fungi – sonkás, gombás pizza). sonka, gomba, paradicsom, mozzarella

Az igazi olasz pizzákon sosincs ananász vagy kukorica, a világon azonban sok helyen kapható a hawaii (sonkás, ananászos), a mexikói (kukoricás, babos), és más érdekes variációk. Itthon is árulják már az egészen vastag héjú serpenyős pizza, és gyakori fokhagymás-tejfölös alapú fehér pizza is. A jó minőségű pizzából érdemes az egyszerűségre törekedni. Az igazi ízharmóniához 2-3 feltét is elegendő (szerintünk).

Pizza otthon

Házhoz szállítva, otthon sem ördöngősség
Házhoz szállítva, otthon sem ördöngősség

Az alaptészta igen egyszerű, egy négyszemélyes adagot így tudunk összeállítani.

Hozzávalók:
A tésztához
40 dkg liszt
10 dkg búzadara
1 teáskanál só
1 csomag (7 gr) szárított élesztő
1 teáskanál barnacukor
3 dl langyos víz
A szószhoz
4-5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olivaolaj
5 dl passzírozott paradicsom
só, bors, bazsalikom

A langyos vízhez keverjük a cukrot. Hozzáadjuk az élesztőt, és néhány percig pihentetjük, majd hozzáadjuk a lisztes, darás, sós keverékhez, és 10 percig gyúrjuk. A tésztagombóc tetejét belisztezzük, és 15 percig pihentetjük szobahőmérsékleten, majd vékonyra nyújtjuk. 2-3 nagy kerek vagy 2 tepsis tészta készülhet ennyi hozzávalóból. Fél centisre nyújtsuk, és pakoljuk meg szósszal és feltéttel. 250 fokon (a sütő aljában) 7-10 perc alatt kész.

A pizzaszósz: 4-5 gerezd összepréselt fokhagymát megfuttatunk 2 evőkanál olívaolajon, majd hozzáteszünk egy fél literes, jó minőségű, lehetőleg olasz, passzírozott paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadunk 2 teáskanál bazsalikomot frissen darabolva (de szárított is lehet). Egyet rottyantunk rajta, és már kenhetjük is a pizzánkra.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.