Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Puncstorta  recept
Puncstorta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Végre, most következik a legeslegnagyobb kedvencem. Nagyon ritkán lehet jó limoncellót kapni, de néha azért ki lehet fogni. Viszont aki nem akar csalódni, készítse el maga otthon!

Vendégvárónak, ajándékba, aperitifnek vagy digesztívnek is kiváló!
Vendégvárónak, ajándékba, aperitifnek vagy digesztívnek is kiváló!

Könnyű elkészíteni, és nincs olyan mennyiség, ami ne fogyna el. Ez egy tipikus vendégváró ital, amire a házigazda méltán lehet büszke vendégei előtt. Ha hozzám jön valaki, és éppen nem fogyott még el az ital, vagy nem érlelődik a következő, rögtön megkínálom a vendégeimet. Az, akit saját lakunkban fogadunk, általában ismerős vagy barát, vele bensőséges a viszonyunk, ezért szívesen kínáljuk meg saját magunk által készített itallal, csak barátságból, saját kedvünkre. Előfordul viszont, hogy olyan valaki látogat meg otthonunkban, aki még ismeretlen, ilyenkor a limoncellóval kifejezhetjük, hogy szívesen látott vendég nálunk, és el lehet kezdeni a beszélgetést, átugorva az esetleges kellemetlen csendet. Evés előtt mindenképpen ajánlott, kellemesen megmozgatja a bélbolyhokat, és nagyon jó étvágyat gerjeszt.

Hölgyeim, uraim, az ital nagyon itatja magát, úgyhogy csábításhoz mindenképp ajánlott. Végül, de elsősorban… a karácsony. Ha most elkészítik, a Jézuska csengetése után az év legmeghittebb vacsorája előtt már koccinthatnak is azokkal, akik a legfontosabbak az életükben!

Limoncello

Különleges karácsonyi ajándék is lehet!
Különleges karácsonyi ajándék is lehet!

Hozzávalók 2 literhez:
12 db bio citrom (héja nem kezelt)
1 liter 95 %-os alkohol
70 dkg cukor
1 liter víz

Elkészítés:
1. Hámozókéssel csak a citrom sárga héját hámozzuk le, belülről a levet kifacsarjuk.
2. A citrom héját és levét az alkohollal egy befőttes üvegben jól összerázzuk, lezárjuk, és 4 hétig pihentetjük, néha megrázogatjuk.
3. Ha eltelt a 4 hét, akkor a cukrot 1liter vízzel megfőzzük szirupnak (ha szükséges, le kell habozni).
4. A citromos alkoholt hozzászűrjük a cukorhoz, üvegekbe töltjük, lezárjuk. Karácsonykor elővesszük, és hidegen szervírozzuk.

Elkészítési idő: 10 + 10 perc
Fogyasztható: 4 hét múlva


Most pedig a szakácsolimpia folytatása következik!

A szakmai harcok után most inkább az ott történtekről. Három hangárban zajlik az esemény. A legfurább az az érzés volt, amit akkor éreztem utoljára, mikor még külföldön dolgoztam, vagyis: minden szakács büszke magára, büszke a munkára, amit kiad a kezéből, büszke a csapatra, akikkel érkezett, és büszke a szakácskabátra, amit hord, mindenki büszke, arra a tényre, hogy szakács. Ez a szakma az egyik legbizalmibb állás, ami létezik. A bróker például a pénzünket kezeli, a kőműves a házunkat építi, a buszsofőr minket fuvaroz A pontból B pontba, ezek fontosak mindenki számára. De a pénz, az pénz, az ember megkeresi és elkölti, a ház is fontos, de mi van, ha máshová költözünk, vagy busz helyett mehetünk bringával vagy gyalog. A szakács viszont olyan ételt készít, amit mi megeszünk, ami az energiát adja, ami az életünket adja, az ételtől függ, hogy éljük az életünk. Nézzük csak meg, akiknek fontos az étkezés, akik ünnepként élnek meg egy jó ebédet vagy vacsorát, azok általában boldog emberek, boldogok, mert a jó étel az illatával, látványával, ízével, állagával annyi ingert mozdít meg, annyi információt szállít, mint talán semmi más. Egy szó mint száz, a szakács az étellel a legbelsőbb énünkre hat, ha jól végzi a dolgát.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

A kiállítók serege a szakácsok számára Kánaán, vannak profi kések, hihetetlen akciókkal, vadonatúj aprítók, szelők - a legprofibb minőségben. Új indukciós sütők a legújabb technikával, és persze sörkülönlegességek minden mennyiségben.

Lehetőség volt arra, hogy a meleg kategóriában induló versenyzők műveire előfizessenek a látogatók, vagy végignézzék a legmodernebb eljárással készült rostlapot működés közben. Persze a kiállított asztalok körül a legnagyobb a nyüzsgés, a szakácsok megnézik vetélytársaik munkáját, közben mindenki fotóz, és persze avatottak, avatatlanok teljes meggyőződéssel, hangos szakértelemmel adják tudtára a környezetük számára, hol vannak pozitívumok és/vagy hibák egy-egy kiállított munkán. Összességében gyönyörűek voltak az asztalok, a porcelánok, az eszközök, és nagyon szép látvány az a rengeteg büszke szakács.

Januárban Bocuse d’Or döntő Lyonban. Úgy döntöttem, elmegyek. Állítólag ott mérettetnek meg a világ nagy ászai. Megnézzük.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.