Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
...amelyben leírom, miért is osztom meg majd hétről-hétre borral kapcsolatos gondolataimat blog formában.

Ebből készül a bor :)
Ebből készül a bor :)

Bort kóstolni úgy 12 évvel ezelőtt kezdtem, amikor még a hagyományos szeptemberi borfesztivál nem a Várban került megrendezésre, hanem a Vörösmarty téren. Persze ekkor még a kóstolás abban merült ki, hogy ami ízlett, abból ittam. A borokról szinte semmit sem tudtam és a főiskolás évek boroskóláinak emléke is még elég közeli volt.

Aztán szép fokozatosan már nem csak a bor íze kezdett érdekelni, hanem az is, hogy milyen szőlőfajtából készült, melyik magyarországi borvidéken és milyen technológiával. Óriási meglepetésként ért sok évvel ezelőtt, hogy irsai olivér nem egy borász és müller turgau sem egy pincészet neve. Hogy a reduktív érlelésű bor jobban megtartja a gyümölcsös jellegét egy bornak. Hogy a barrique jelölés a borokon a tölgyfahordós érlelést jelenti, ami egy plusz zamatot ad a nedűnek, teltebbé teszi.

A borfesztiválok köre egy idő után kibővült, már a fővárosban is több helyszínen és több alkalommal lehetett kóstolni remek borokat. Budapest határait is átléptem 7 évvel ezelőtt az etyeki Pincefesztivál kedvéért, ahova azóta is visszalátogatok minden évben, akárcsak a Kezes-lábos Fesztiválra, ami a Pincefesztivál őszi párja - bár ez nem csak a borról, hanem az ételekről is szól.

Ahogy egyre többet tudtam a borokról, már érdemes volt egy-egy borvidéken is eltölteni pár napot, hogy a helyi szőlőfajtákból készült borok kortyolása mellett el is lehessen beszélgetni a borásszal. Kiderült, hogy vulkanikus talajon teljesen más íze van a juhfarknak. Az is kiderült, hogy melyik borvidéken érdemes vörösbort, melyiken fehéret kóstolni.

Ez a sok évnyi, átlagemberként szerzett tapasztalatot szeretném átadni egy teljesen szubjektív szűrőn keresztül, ezért is választottam a blog formát. Nem vagyok szaklértő, sőt sommelier sem, így az olyan hangzatos borelemzésektől is megkímélek mindenkit, amit egy-egy szakember szokott a fogyasztott bor mellé útravalóul adni.

Viszont igyekszem mindent megosztani a szőlőfajtákról, borkészítési technológiákról, bortörténelemről, a bor és a gasztronómia találkozásáról, a magyarországi borvidékekről, tudósítani fogok a nagyobb borfesztiválokról, a kóstolt borokról - mindezt persze szubjektíven, női szemmel.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.