Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Etyeken már 7. éve rendezik meg a Kezes-lábos fesztivált, ami a tavaszi Pincefesztivál párja. A rendezvény ugyanúgy szól a gasztronómiáról, mint a remek etyeki és más tájegységek borairól. Képes élménybeszámolok.

Fesztiválpohár
Fesztiválpohár

Etyekre érkezni ilyenkor mindig kicsit kalandos a rengeteg ember miatt. A tavaszi Pincefesztiválon teszteltem a buszjáratot - ami a Kelenföldi buszpályaudvarról indul -, ami pozitív csalódás volt, így most is ezt a megközelítési módot választottam. Az Etyek felé tartó busz légkondival felszerelt, kényelmes járatnak bizonyult ismét, így jó hangulatban érkeztem meg egyik kedvenc falumba.

A rengeteg ember determinált a szombati délutáni fesztiválnapon, ezért nem is csodálkoztam azon, ami fogadott. Köszönhetően a kellemes időjárásnak embertömeg hömpölygött Etyek főutcáján; pohár a kezekben, jókedv és mosoly az arcokon.

Indulás előtt a kiállítók listájának átböngészésekor már láttam, hogy kedvenc etyeki borászaim ismét nyitott pinceajtóval várnak majd. De mivel ez a fesztivál nem csak a borokról szól, ezért a kóstolt ételekről is beszámolok. A Vár-béli fesztiválon kóstolt sajtokról úgy is elmulasztottam ezt...

Boroshordó
Boroshordó

Első utam a Körpincéhez vezetett, mint mindig. A szokásos jegy és pohárvásárlási kör után egy könnyed királyleánykával indítottam. A Gombás Pincészet remekét gyakorlatilag az utóbbi 4 évben minden fesztivál alkalmával megkóstoltam és sosem csalódtam. A másik ilyen kultikus bor, ami szinte kötelezővé vált az évek során, a Töki Pompos Cuvée, ami a méltán országhíres kemencés lángosról kapta a nevét.

A Körpince egyébként is nagyon hangulatos helyszíne az eseménynek, így érdemes itt egy kis időt eltölteni, mint ahogyan az tettem is. Szokás szerint volt kecskesajt, grillételek garmadában, illetve Zsanna-Manna. (A Zsanna Manna egy magokból és aszalt gyümölcsökből összegyúrt massza.)

A következő helyszín a nagyszínpad és környéke volt. Itt várt csak igazán a kiéhezett emberre mennyország: szebbnél szebb édességek, marcipánok, különleges lekvárok és persze az elmaradhatatlan kemencében sült kenyérlángos, a töki Pompos.

Nagy fokhagyma imádóként kóstoltam fokhagyma lekvárt, ami az én ízlésvilágomnak kicsit íztelen volt, de a marcipános csodák kárpótoltak mindenért. Muszáj volt kenyérlángost is enni, annyira belengte az illata a környéket, hogy megkívántam. A tetején egy kiló fokhagyma, aminek illatát annyira lehetett érezni úgy 3 méteres körben, hogy többen megkérdezték körülöttem a szomszédjuktól, hogy vajon honnan jöhet ez a jó kis illat.

Jóllakottan bandukoltam tovább a Kecskegödör helyszíne felé. Az utat a nagyszínpadról odaszűrődő a Besh-o-Drom zenei kísérete mellett tettem meg, ami külön lélekemelő volt. Ami kissé eltérített az eredeti célomtól, az a városközpont volt. Az itteni kirakodóvásárt is meg kellett szemlélni, aminek egy újabb ételkóstolás lett a vége. Ezúttal tejfölös tócsnit választottam, ami sajnos az egész estém tönkretette... Nem elég meleg olajban sütötték ki, aminek hatására megszívta magát olajjal a massza ami a gyomromban egy kőszikla formájában manifesztálódott.

Kis pihegés és kitérő után a Kecskegödörhöz is sikerül elérni. A viszonylag késői időpontnak köszönhetően a pincék jó része már be volt zárva, így a kínálat már erősen szűkös volt. Mégis sikerült egy különleges borra bukkanni. A különlegessége abbó fakad, hogy szürkebarát létére olyan szép a rozékra jellenző rózsaszínű árnyalata volt a bornak. Az Alexandra pincészet borászával beszélgetve kiderült, hogy azért ilyen szép pink a színe, mert héján vagy hagyva a bor egy ideig még, ami megfesti a bort. Megkóstolva is kicsit más volt, mint az áltag szürkebarát, valahogy teltebbnek éreztem összességében.

Etyeket a fesztiválokon kívüli napokra is ajánlom mindenkinek, mint kiránduló célpont, mert közel van Budapesthez, szép a pincesora és a borfelhozatal is remek. A városközponttól nem messze az Etyek Kúria fogadójában fejedelmi lakomát lehet megejteni, miközben a helyi borászok borait kóstolja az ember...

2010. május 15-16-án találkozunk a Pincefesztiválon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.