Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Praktikus

Ki ne dobd! Kincset ér a fehérrépa teteje – nem hiszed el, mi lesz belőle!

Fehérrépa
Tegye fel a kezét, aki répapucoláskor a levelek tövénél található megvastagodott részt is felhasználja! Senki? És ki az, akinél a kukában/komposztban végzi? Mindenki? Sejtettük, és bevalljuk, mi is az utóbbi csapatot erősítettük – amíg ki nem derült, mit tud ez az apró zöldségdarab, ha megfelelő módon kezelik!

Az egyik legfontosabb fűszernövényünk a petrezselyem, a magyar konyha alapvetése, mindegy, hogy főzelék, leves, mártás vagy köret, némi petrezselyem csakis jót tehet vele. Akinek szerencséje van, az a piacon vagy a zöldségesnél a fehérrépával együtt megkaphatja, majd a gyökér végéről letépve, előbb pohárban, vízbe téve szárastól, majd felaprítva, egy jégkockatartóban, a mélyhűtőben elteheti ínségesebb időkre. Mert a friss zöld petrezselyem íze és illata ezerszer intenzívebb a szárított változatnál – ám télen igen nehéz hozzájutni. Vagy mégsem?

Egy magyar háziasszony rájött, hogyan juthat egész évben friss petrezselyemhez, anélkül, hogy ez egyetlen fillérjébe kerülne. Weiland Anikó a Facebookon egy csoportban megosztotta, a Ripost pedig felfedezte és közkinccsé tette: hogyan termesszünk a fehérrépa levágott végeinek felhasználásával rengeteg friss petrezselyemzöldet.

„A fehérrépa, vagy petrezselyemgyökér feldolgozása során, a levágott véget a legtöbb ember kidobja, pedig ezzel a trükkel még rá lehet bírni, hogy friss hajtásokat hozzon, amit felhasználhatsz a főzésnél. A titok nyitja, hogy éppen csak annyi vizet kell tenni a levágott petrezselyemvégek alá, hogy éppen csak az aljukat lepje el, a vizet pedig minden nap ki kell cserélni alattuk. Emellett fontos, hogy napsütötte, világos ablakban legyenek" – árulta el a titkot Anikó, aki elmondta: ezzel a módszerrel két hónapig szüretelhető a friss petrezselyem!

Friss petrezselyem (szinte) ingyen! (Fotó: Weiland Anikó)
Friss petrezselyem (szinte) ingyen! (Fotó: Weiland Anikó)

Ha kíváncsi vagy, hogy még mi mindent tudsz ezzel a módszerrel akár az ablakpárkányon termeszteni, akkor a Ripost cikkében megtalálod!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.