Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
A gyümölcsök dupla öröme: nyáron frissen élvezzük, amit meg elteszünk, télen idézi fel a nyár ízeit, zamatait. Megéri a fáradságot!

Most még dőzsölünk: a piacon gyönyörű, érett gyümölcsöktől roskadoznak a pultok, ám néhány hét, hónap múlva csak az édes ízek emléke marad. Hacsak... el nem raktározod a nyár ízeit!

Citromos sárgabarackdzsem

Hozzávalók kb. 7 db 2,5 dl-es üveghez:
1 kg sárgabarack
1 kg befőzőcukor 1:1
1 (zöld) citrom

Elkészítés:
1. A sárgabarackot megtisztítjuk, kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A barackot, a citrom levét, héját egy lábosban a cukorral összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg kevés levet ereszt. Ekkor kevergetve felforraljuk, a habját leszedjük. Egyet forralunk rajta, és tiszta üvegekbe szedjük. Lezárjuk, és kihűtjük.

Rumos eper-rebarbara dzsem

Hozzávalók kb. 7 db 2,5 dl-es üveghez:
60 dkg eper (tisztított súly)
40 dkg rebarbara (tisztított súly)
1 citrom leve és héja
1 kg befőző cukor 1:1
1/2 dl rum

Elkészítés:
1. Az epret és a rebarbarát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Megcsepegtetjük a citrom levével, rászórjuk a citrom héját, a cukrot, és alaposan összekeverjük.
2. Kevergetve felforraljuk, kb. 4 percig rotyogtatjuk, majd tiszta üvegekbe töltjük. Minden üvegre 1-2 ek. rumot öntünk, lezárjuk, és hagyjuk kihűlni.

Ribizli-málna lekvár

Hozzávalók kb. 7 db 2,5 dl-es üveghez:
60 dkg piros ribizli
40 dkg málna
1 kg befőzőcukor 1:1
40 ml pálinka

Elkészítés:
1. A ribizlit megtisztítjuk, a szemeket villával lehúzzuk a szárról, a szemeket összetörjük. A málnát kiválogatjuk, ha lehet, nem mossuk meg.
2. A gyümölcsöket összekeverjük a cukorral, kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pálinkát, és azonnal üvegekbe töltjük. Lezárjuk, és kihűtjük. Apróra vágott citromfűvel ízesíthetjük, amikor a pálinkát hozzáadjuk.

Narancsos meggylekvár

Hozzávalók kb. 6 dkg 2,5 dl-es üveghez:
1 db narancs
10 dkg dióbél
1 kg meggy
2 dl meggylé
50 dkg befőzőcukor 2:1
2 szál levendula (2 tk. szárított levendulavirág)

Elkészítés:
1. A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A diót zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, tányérra öntjük, kihűtjük.
2. Lemérünk 85 dkg meggyhúst, fazékba szórjuk, és botmixerrel nem túl finomra összetörjük. Hozzáadjuk a narancs levét, héját, a diót, a meggylevet, a cukrot, és összekeverjük. Beleszórjuk a levendula virágait, kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, 5 percre fejtetőre fordítjuk, majd visszafordítva kihűtjük.

Bogyós lekvár – nyersen

Hozzávalók kb. 2 db 3 dl-es üveghez:
50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (eper, málna, ribizli)
25 dkg befőzőcukor 2:1
1 citrom leve és héja
1 cs. vaníliás cukor
1 csipet fahéj
1 csipet szegfűszeg

Elkészítés:
1. A gyümölcsöket megtisztítjuk, ha szükséges megmossuk. Összekeverjük a cukorral, a citrom levével és héjával, a vaníliás cukorra, a fahéjjal és a szegfűszeggel.
2. Botmixerrel kb. 15 percig turmixoljuk, amíg a cukor teljesen elolvad. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk. Ez a lekvár a hűtőben tárolva 3-4 hétig áll el.

Még több lekvár a Mindmegettén! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.