Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A gyümölcsök dupla öröme: nyáron frissen élvezzük, amit meg elteszünk, télen idézi fel a nyár ízeit, zamatait. Megéri a fáradságot!

Most még dőzsölünk: a piacon gyönyörű, érett gyümölcsöktől roskadoznak a pultok, ám néhány hét, hónap múlva csak az édes ízek emléke marad. Hacsak... el nem raktározod a nyár ízeit!

Citromos sárgabarackdzsem

Hozzávalók kb. 7 db 2,5 dl-es üveghez:
1 kg sárgabarack
1 kg befőzőcukor 1:1
1 (zöld) citrom

Elkészítés:
1. A sárgabarackot megtisztítjuk, kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A barackot, a citrom levét, héját egy lábosban a cukorral összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg kevés levet ereszt. Ekkor kevergetve felforraljuk, a habját leszedjük. Egyet forralunk rajta, és tiszta üvegekbe szedjük. Lezárjuk, és kihűtjük.

Rumos eper-rebarbara dzsem

Hozzávalók kb. 7 db 2,5 dl-es üveghez:
60 dkg eper (tisztított súly)
40 dkg rebarbara (tisztított súly)
1 citrom leve és héja
1 kg befőző cukor 1:1
1/2 dl rum

Elkészítés:
1. Az epret és a rebarbarát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Megcsepegtetjük a citrom levével, rászórjuk a citrom héját, a cukrot, és alaposan összekeverjük.
2. Kevergetve felforraljuk, kb. 4 percig rotyogtatjuk, majd tiszta üvegekbe töltjük. Minden üvegre 1-2 ek. rumot öntünk, lezárjuk, és hagyjuk kihűlni.

Ribizli-málna lekvár

Hozzávalók kb. 7 db 2,5 dl-es üveghez:
60 dkg piros ribizli
40 dkg málna
1 kg befőzőcukor 1:1
40 ml pálinka

Elkészítés:
1. A ribizlit megtisztítjuk, a szemeket villával lehúzzuk a szárról, a szemeket összetörjük. A málnát kiválogatjuk, ha lehet, nem mossuk meg.
2. A gyümölcsöket összekeverjük a cukorral, kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pálinkát, és azonnal üvegekbe töltjük. Lezárjuk, és kihűtjük. Apróra vágott citromfűvel ízesíthetjük, amikor a pálinkát hozzáadjuk.

Narancsos meggylekvár

Hozzávalók kb. 6 dkg 2,5 dl-es üveghez:
1 db narancs
10 dkg dióbél
1 kg meggy
2 dl meggylé
50 dkg befőzőcukor 2:1
2 szál levendula (2 tk. szárított levendulavirág)

Elkészítés:
1. A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A diót zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, tányérra öntjük, kihűtjük.
2. Lemérünk 85 dkg meggyhúst, fazékba szórjuk, és botmixerrel nem túl finomra összetörjük. Hozzáadjuk a narancs levét, héját, a diót, a meggylevet, a cukrot, és összekeverjük. Beleszórjuk a levendula virágait, kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, 5 percre fejtetőre fordítjuk, majd visszafordítva kihűtjük.

Bogyós lekvár – nyersen

Hozzávalók kb. 2 db 3 dl-es üveghez:
50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (eper, málna, ribizli)
25 dkg befőzőcukor 2:1
1 citrom leve és héja
1 cs. vaníliás cukor
1 csipet fahéj
1 csipet szegfűszeg

Elkészítés:
1. A gyümölcsöket megtisztítjuk, ha szükséges megmossuk. Összekeverjük a cukorral, a citrom levével és héjával, a vaníliás cukorra, a fahéjjal és a szegfűszeggel.
2. Botmixerrel kb. 15 percig turmixoljuk, amíg a cukor teljesen elolvad. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk. Ez a lekvár a hűtőben tárolva 3-4 hétig áll el.

Még több lekvár a Mindmegettén! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.