Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tűpróba (blog)

Próbadarab: kirántott csirke, finomabban

Sok szárnyas disznót győz – tartja az általam önhatalmúlag kiterjesztett, s gasztronómiai köpenybe bújtatott mondás. Mert ugyan a vörös húsok „alapértelmezésben” ízesebbek a szárnyasokénál, ez utóbbiak – köztük a leggyakrabban asztalra kerülő csirke – is meghálálják a gondos fűszerezést. A fűszer-hatás igazolására (vagy cáfolatára) a rántott csirkecombot hívtam segítségül.

Óvatosan írnék a húsokról, hiszen bloggertársaim, a Húsmuskétások sokkal avatottabb szakértői a témának – remélem, ők is elnézik, hogy most kivételesen a húsos pultra könyökölök. :)

Magyaros rántott csirkecomb cukkinikarikákkal :)
Magyaros rántott csirkecomb cukkinikarikákkal :)

A kirántott csirkét, azon belül is a csirkecombot, egész pontosan a csirke-alsócombot, nem egyszerű elkészíteni. Míg a vékonyra vert karajszelet vagy a fasírtpogácsa zokszó nélkül átsül, a csirkecomb, ha egy kicsit is korosabb vagy izmosabb a kelleténél, nyers marad, a panírbunda meg szénné ég. Egy korai próbálkozásom során például palacsintatésztába forgattam a combokat – ahogy nagyanyámtól láttam –, ám a bunda három perc alatt megsült, a csirkuci meg nyers maradt. Jobb híján szénné égettem a tojásköpenyt, majd amikor a hús megpuhult, lefejtettem a borítást, s úgy ettük a csupasz combokat. Tiszta Neander-völgy...:)

Tejben (-vajban) fürösztöm őket!
Tejben (-vajban) fürösztöm őket!

Kirántott csirkét azóta se sütök szívesen, pedig szeretem. Tegnap azonban kezembe került egy régi-régi Keravill-receptkönyv (hogy mik voltak...!), az oldalakat lapozgatva pedig mit látnak szemeim: magyaros rántott csirkecomb. No több sem kellett Pistucnak! (Fokhagymából „természetesen” az eredeti receptben szereplőnél jóval többet használtam, de szerintem lehet még fokozni...)

Sósan és borsosan
Sósan és borsosan
Magyaros rántott csirkecomb

Hozzávalók:
4 rántani való csirke-alsócomb
8-10 nagy gerezd fokhagyma
tej
1 kisebb vöröshagyma
2 kicsi egész tojás
liszt
zsemlemorzsa

őrölt feketebors
pirospaprika

Elkészítés: Sütés előtti este hosszúkás tálba, egymás mellé fektetjük a megmosott csirkecombokat. Legkevesebb 6 gerezd fokhagymát lereszelünk vagy szétzúzunk (esetleg vegyesen), és kb. 4 dl tejjel jól elkeverjük. Ezt ráöntjük a combokra úgy, hogy legalább félig ellepje azokat. Szükség esetén pótoljuk a tejet, de ilyenkor kanállal párszor belekavarunk a tálba. A másnapi sütésig hűtőszekrénybe téve, lefedve, s néhány óránként megfordítva pácoljuk a combokat.

Közben készül a köret is
Közben készül a köret is

Sütés előtt fél órával konyharuhával leitatjuk a tejet a húsról, majd megsózzuk, megborsozzuk (a bőre alatt is!), és állni hagyjuk.

Addig elkészítjük a panírt: mély edényben felverjük az egész tojásokat, belereszeljük a lehéjazott vöröshagymát és a maradék fokhagymagerezdeket.

Egy tányérba lisztet szórunk (kb. 5 dkg), egy másikba pedig zsemlemorzsát (kb. 8 dkg), utóbbihoz pedig belekeverünk egy teáskanál őrölt pirospaprikát.

A fél óra elteltével bepanírozzuk a combokat: először lisztbe, aztán a hagymás tojásba, végül a paprikás zsemlemorzsába forgatjuk, utóbbit kicsit rá is nyomkodjuk, majd sütésig tálcára tesszük.

„Bunda, bunda, bunda!”
„Bunda, bunda, bunda!”

Fritőz, szilvuplé!

A rántott húsokat többnyire olajsütőben sütöm. Szerintem biztonságosabb, mert nem fröcsög ki az olaj, és forgatni sem igen kell a húst. Fritőz híján egy nagyobb lábos vagy palacsintasütő is megteszi, régen ez utóbbit használtam ilyen célra.

Maradva az olajsütőnél, 170 fokon 12 percig sütöttem a combokat – azaz ugyanannyi ideig, mint korábban, ám most láss csodát, szépen átsültek! A tejben áztatásnak köszönhetően omlósabb lett a comb, és a hagymafélék is megtették hatásukat: noha nem éreztem ki az ízüket, aromásabb volt a hús. (Azt hiszem, lehet még emelni azt a hagymaadagot). :)

S ha már úgyis fritőzöztem, köretként rántott cukkinikarikát szolgáltam fel, saját termésből, majonézzel, aminek legalább akkora sikere volt, mint a – végre puha – rántott csirkének.

Ez (volt) a legkisebb
Ez (volt) a legkisebb

Újabb fordulók

Még le sem nyeltem a csirkecsontot (vau!):), máris újabb kísérleten töröm a fejem: jelesül hogy a számos változatban kapható fűszeres sültcsirke-sóval szórom majd be a nyers combokat só helyett, a rántott karajnál bevált módszert követve pedig prézli és darált dió keverékébe forgatom a combokat (melleket) a natúr prézli helyett.

Mondtam már, hogy szeretem a fűszereket?

Hé, neked gyerekadag jár!
Hé, neked gyerekadag jár!

Jó étvágyat kíván:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.