Először egy tavaly őszi teljesítménytúrára sütöttem hókiflit, afféle kalóriapótlóként. A töltelék – minő meglepetés – mák, illetve saját főzésű szilvalekvár volt. A 30 kilométert egyébként szintidőn belül teljesítettük (köszönjük a tapsot!), leszámítva a hókifliket, mert azok már a táv felénél elfogytak.:) Legutóbb a hét végi családi összeröffenésre sütöttem - az öt gyerkőcre tekintettel - dupla adagot, ám ennek a többszöröse is simán elfogyott volna.
Nagy kedvenc lett tehát a hókifli minálunk, olyannyira, hogy már az eddigi abszolút favorit vaníliás kukacka elsőségét is veszélyezteti... Ám miért ne lehetne két első helyezett?
Külön bejáratú hókifli kreálmányomat a Mindmegette alapjaira építettem. Az az igazság, hogy megpróbálkoztam egy tejföl nélküli, élesztős recepttel is, de a tekerés fázisában szétszakadt a tésztája, nem tudtam kiflentyűket formázni belőle. :( Ekkor jött az ötlet, hogy kombinálom Ibolya receptjét eme másikkal: nagyszerű hókiflik születtek belőle, azóta felváltva sütöm az Ibolya-félét meg a fúziósat. Na de sok beszédnek... szóval lássuk a receptet, mert még elolvad a hó, és aktualitásukat vesztik a kiflik. :)
- konyhai mérleg
- egy mély keverőtál
- a szájánál kb. 8 cm átmérőjű, vékony peremű (üveg)pohár vagy hasonló méretű pogácsaszaggató a tészta szaggatásához
- a mákfőzéshez egy nagyobbacska edény fedővel
- poharak, kanalak
- gáztepsi sütőpapírral bélelve
- citromreszelő (ha nincs a készleten citromhéj)
A nyújtáshoz (rétes)lisztezett gyúródeszka és sodrófa
- 42 dkg finomliszt és 8 dkg grahamliszt keveréke (vagy 50 dkg finomliszt)
- 20 dkg sózatlan étkezési sertészsír
- Egy kis pohár (175-200 ml) 20%-os tejföl
- 1 zacskó instant élesztő (megfelel 2,5-3 dkg friss élesztőnek, keresd a zacskón a feliratot)
- csipetnyi show
- 1 dl tej
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- a szóráshoz vaníliás porcukor
A máktöltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tej
A lekvártöltelékhez:
- sűrű szilvalekvár (más édes lekvár is jó, csak ne legyen híg)
Az igazat megvallva, a hókifli nem tartozik a leggyorsabban elkészíthető sütemények közé, elsősorban a töltése igényel időt és odafigyelést. Persze ez is csak gyakorlat kérdése. Higgyék el, kedves Olvasóim, ha nekem sikerült, Önöknek biztosan menni fog. :)
A hozzávalók kimérése után, bemelegítésként keverjük el az instant élesztőt 1 dl langymeleg, 2 kanál kristálycukorral dúsított tejben. Néhány perc alatt szépen felfut, addig dobjuk egymásra a lisztet, sót, reszelt citromhéjat, a szobahőmérsékletű zsírt, és öntsük bele a langyos tejfölt. Ügyesen gyúrjuk össze őket, majd adjuk hozzá az élesztős tejet is. Folytassuk a gyúrást-dagasztást mindaddig (kb. néhány percig) :), amíg a tészta elválik az edény falától, vagy legalábbis már nem cuppan rá nagyon.
Rugalmas, ám puha masszát kapunk, amit kissé nehéz lenne kinyújtani, ezért tegyük kb. fél órára a fridzsider leghűvösebb polcára. Ezalatt a fentebb közölt arányokkal készítsük el a máktölteléket (ennek menetét lásd a bejgli receptnél). A lekvár is menjen a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen. (Figyelem! Lassan beizzíthatjuk a sütőt 220 fokra.)
A hűtőből kivett tésztát osszuk 2 cipóba, majd az egyiket mindjárt dugjuk is vissza ugyanoda. A másikat tegyük lisztezett gyúródeszkára, és sodrófával vasaljuk vékonyra, kb. 4 milliméteresre. Ezután pohárral vagy pogácsaszaggatóval vágjunk korongokat a tésztából mindaddig, amíg a leeső részek újranyújtásával el nem fogy az anyag. A kész korongokat a tenyerünkkel elliptikusan kissé lapítsuk szét, hogy egy picit nagyobbak legyenek (mivel a kelés miatt időközben megvastagszanak, amúgy sem árt vékonyítani).
Következik a fő attrakció, a korongok megkenése és kiflentyűsítése. Én természetesen a mákkal szoktam kezdeni. :) Ha jól osztottuk el a tésztát (aminek a fele ugye még a hűtőben van), akkor most kb. 18 korongocska mosolyog ránk a gyúródeszkáról. A töltési módszerem a következő: a korong szélesebb, hozzám közelebb eső ívétől mérve kb. 1 cm-re nagyjából 3 teáskanálnyi mákot teszek (a lekvárból kevesebbet), a kanállal óvatosan megnyomogatom, hogy egyenletesen vastag legyen (de nem terítem szét), majd ráhajtom a tésztát úgy, hogy észak felé elzárja a töltelék útját. Ezután a korong alsó részét hajtom vissza a felsőre, magam felé – ezzel a nehezén túl vagyunk.
Most a tésztarúd két végét zárom le oly módon, hogy mindkét oldalán csavarok néhányat rajta, majd elnyomkodom. Ha a töltelék ki akarna jönni, fakanál nyelével még időben visszatoloncolom. A megtöltött tészta ilyenkor egy kis delfinre hasonlít. :) A formázás utolsó stádiuma következik: az egykori körívek illesztésénél varratszerűen összecsípem a tésztát, hogy kis pereme legyen, majd úgy forgatom a delfineket, hogy a varrat nagyjából alulra essen.
Ezután az egészet csinos kiflialakúra görbítem, majd ha mindenikkel eljátszottam ugyanezt, egymástól 2 centiméterre elrendezem őket a sütőpapíros tepsiben. A kimaradó kifliket hűtőbe teszem, és a második adaggal együtt sütöm meg. Leírva kissé bonyolultnak tűnhet mindez – főleg ha én írom -, de higgyék el, nem az.
Egy mondat erejéig visszatérnék a töltésre, mert szerintem ez a hókiflikészítés alfája és rómeója: ha túl sok a mák/lekvár, vagy rosszul helyeztük el, a töltelék kifolyik az illesztéseknél, s így nem lehet rendesen lezárni a tésztát, na meg csupa ragacs lesz minden. Viszont az sem jó, ha kevés a matéria: a hókifli akkor igazán finom, ha dundira van töltve. Érdemes az első néhány kiflit kísérleti célra feláldozni (ezeket is bátran megsüthetjük).
A tepsiben sorakozó kifliket dugjuk a sütő felső régiójába (pihentetni nem szükséges őket), és 220 fokon, tényleg nem tudom, mitől függően, 12-25 percig süssük őket.
Az első ellenőrzést mindenesetre már 10 perc múlva ejtsük meg, de nehogy megijedjünk a látványtól, az élesztő és a forró levegő párosa ugyanis alaposan felfújja a kifliket. :)
Amikor az aljuk tejeskávé színűre váltott, s felül is kaptak némi pírt, kivehetjük a sütőből.
Ekkor hagyjuk, hogy kissé kihűljenek a tepsiben, majd egyesével forgassuk meg őket vaníliás porcukorban. Kóstoljuk meg! – na milyen?... A hempergetést kicsivel később ismételjük meg, így lesznek szép „havasak” a hókiflik.
De nemcsak szépek meg havasak, hanem nagyon-nagyon finomak is. Többet nem is jártatnám a klaviatúrát, beszéljenek a fotók helyettem.
Ne feledkezzünk el a hűtőben pihenő tésztacipóról sem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.