Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Az ecetet már az ókori rómaiak is fogyasztották frissítő italként, gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítőként. Az ételeket aromásabbá és nem utolsó sorban könnyen emészthetővé teszi.

Nem csak saláták nélkülözhetetlen kiegészítői az ecetek. A hagyományos zöld flakonos eceten túl számos különleges ecet lehet segítségünkre a konyhában pácoláshoz, sőt még gyümölcsök ízesítéséhez is.

Hagyományos ecetsav
Kapható 10% és 20%-os változatban is. Evéshez csak nagyon erős gyomrúaknak ajánlott.
Hígítva és édesítve nyári saláták ízesítője. Tartósításhoz, takarításhoz és vízkőoldáshoz is remek.

Borecet
Borecetből kétféle is van: fehér és vörös, az eredeti kizárólag borból készül. Minősége a kiindulásul használt bortól függ. A legjobb boreceteket egy-két év alatt érlelik tölgyhordóban. A vörösborecetet tovább kell érlelni, mint fehér társát. A legjobb fajtáknak jellegzetesen gazdag és lágy íze van. Főként savanyúságokhoz használják.

Pezsgőecet
Ha borból készülhet ecet, akkor pezsgőből is! A végeredmény egy különleges csillogású és izgalmas ízhatású drága ecetkülönlegesség.

Létezik fehér és vörös borecet, sőt balzsamecet is
Létezik fehér és vörös borecet, sőt balzsamecet is

Balzsamecet
A balzsamecet az olasz Modena városából származik. Mint minden itáliai ínyencség, a balzsamecet is történelmi múltra tekint vissza. Jótékony hatását már Vergilius és Apicius is megénekelte. 1862-ben pedig egy Francesco Aggazzotti nevű ügyvéd a lehető legaprólékosabban lejegyezte a tradicionális modenai balzsamecet receptjét. Máig ennek alapján dolgozik az a száz termelő, aki jogot szerzett az eredetvédett nedű előállítására.

A balzsamecethez felhasznált must csak és kizárólag lambruscoból és/vagy trebbiano szőlőből származhat. A város ugyanis ősidők óta a vitis lambrusca nemesített fajtáinak gyűrűjében áll. A szőlő préselését követően, mielőtt az erjedés beindulna, a mustot megszűrik, és addig forralják, míg sűrűsödni kezd. Amikor a megfelelő koncentrációt elérte, lehűtik, és különböző fajtájú fákból (gesztenye, tölgy, eper, mogyoró) készített kisméretű hordókban érlelik. Végső formáját a fahordós érlelés alatt nyeri el. Ahogy érik, úgy lágyul és sűrűsödik a szerkezete, kialakul a gazdag selymes-balzsamos aromavilága. A gondosan szelektált alapanyag több mint tíz éven keresztül érik.

A balzsamecetet elsősorban saláták, húsok, gyümölcsök kiegészítője. Borral és eperrel összeforralva a vaníliafagylalt ízének fokozására ajánlják a szakértők. A nemes ecet rajongói Itália szerte aperitifként is legurítanak belőle egy-egy kupicával.


Gyümölcsecet
Gyümölcsecet

Gyümölcsecetek
Nemcsak szőlőből készülhetnek finom ecetek, hanem más gyümölcsökből is. Az almaecet a fogyókúrázók kedvence. Ez a jellegzetes ízű ecetfajta, amely erjesztett almamustból készül, zsírégető és emésztést segítő hatásáról ismert. Gyümölcsös íze kitűnően illik a nyers zöldségételekhez.

Számos bogyós gyümölcsökből, például málnából, áfonyából és szederből is készülhet ecet. Ezek a fajták édesek, nagyon különleges ízűek, és remekül illenek gyümölcsökhöz vagy salátákhoz.


Fűszeres ecetek
Ezek közül a tárkonyos és a fokhagymás változat a legkedveltebb. Fűszeres eceteket házilag is készíthetsz. Nem kell mást tenni, mint jó minőségű borecetbe beletenni a kiválasztott fűszernövényt, és hagyni, hogy aromáját átadja.


Rizsecet
A hagyományos rizsecet ecetsavtartalma mindösszesen 3-5%. Erjedt rizsből készül. Íze és illata nem hasonlít semelyik más ecetéhez, sokkal lágyabb, selymesebb, mint a hagyományos ételecetek. A japán és kínai konyha ízeinek meghatározója. A japánok híres szusijának nélkülözhetetlen kelléke, ettől kapja az étel jellegzetes savanykás ízét. Különböző salátaöntetekbe, fűszeres pácokba, mártogatnivaló szószokba egyaránt használhatod.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.