Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A tenger összes gyümölcse, a mediterrán zöldségek és gyümölcsök teljes skálája az asztalunkra kerül, ha Szicíliában járunk. A legtöbb persze a tenger gyümölcseiből, kecskesajtból, szárított paradicsomból és erdei gombákból lészül, amit nálunk nehéz beszerezni. Ám ezeket a receptet még itthon is elkészíthetjük…
Caponata

Hozzávalók:
4 padlizsán
20 dkg olívabogyó
5 dkg kapribogyó
1 zellergumó
4 paradicsom
1 kis pohár borecet
1 evőkanál cukor

bors
olívaolaj

Elkészítése: A padlizsánt héjastul felkockázzuk és sós vízbe áztatjuk 2 órára. Meghámozzuk a zellert, vékony csíkokra vágjuk, és öt percig sós vízben főzzük, majd leszűrjük. A paradicsomot forró vízbe dobjuk két percre, majd leszűrjük, lehúzzuk a héját, és felkockázzuk. Egy nagy serpenyőben megpirítjuk a felkarikázott hagymát, a kapribogyót, kimagozott olívabogyót. Hozzáadjuk a paradicsomot. Egy másik serpenyőben kevés olajon megforgatjuk a lecsepegtetett padlizsánt, hozzáadjuk a zellert, és még egy kicsit együtt pirítjuk. Ráöntjük a paradicsomos szószt, és még 5 percig főzzük. Beleszórjuk a cukrot, meglocsoljuk az ecettel, és még egyet forralunk rajta. A legfinomabb kihűtve, pirítóssal.

Fűszeres és különleges a caponata
Fűszeres és különleges a caponata

Omlett ricottával (Fruttata con la ricotta)

Hozzávalók:
5 tojás
30 dkg ricotta

bors
olaj

Elkészítése: A ricottából szeleteket vágunk, és kevés olajon egy serpenyőben megpirítjuk először egyik, majd a másik felét. A tojásokat villával felverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a ricottára öntjük. Amikor az egyik fele megsült, egy tányérra csúsztatjuk, majd a sületlen felével lefelé visszaborítjuk a serpenyőbe, és megsütjük.

Szicíliai narancssaláta (Insalata fantasia di arance)

Hozzávalók:
2-3 szép narancs

bors
1 fej hagyma
olívaolaj
olajbogyó
esetleg 1 doboz szardella

Elkészítése: A narancsot meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olívabogyót, és meglocsoljuk egy kevés olajjal. Jól összekeverjük, majd a szardellával díszítjük. Kiváló előétel.

Avokádóval is gazdagítható a narancssaláta
Avokádóval is gazdagítható a narancssaláta

Tök édes-savanyú szószban (Zucca all’agrodolce)

Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 gerezd fokhagyma
1 kis pohár fehérborecet
1 evőkanál cukor
fahéj
friss menta
kevés olaj

Elkészítése: Meghámozzuk a tököt, és körülbelül 1 centis szeletekre vágjuk. Forró olajon egy serpenyőben a fokhagymával együtt megpirítjuk mindkét felüket. Leöntjük a tökről a felesleges olajat, meghintjük cukorral, a fahéjjal, leöntjük a borecettel. Óvatosan összekeverjük, majd a friss mentával díszítjük.

Citromos karaj (Arrosto di maiale al limone)

Hozzávalók:
80 dkg karaj
3 citrom
1 kg burgonya
1 gerezd fokhagyma
rozmaring
babérlevél
kevés liszt

fehérbors
5 evőkanál olívaolaj

Elkészítése: A karajszeleteket megforgatjuk lisztben, majd forró olajban a fűszerekkel együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított fekarikázott krumplit (újkrumplival a legjobb!), sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük 1 citrom héját, majd hozzáöntjük a citromok kifacsart levét és egy pohár vizet. Lefedjük, és körülbelül 30 percet pároljuk.

Friss, üde fogás a citromos karaj még melegben is
Friss, üde fogás a citromos karaj még melegben is

Tojáspacal (Trippa di uova)

Hozzávalók:
6 tojás
50 dkg érett paradicsom
10 dkg reszelt sajt
1 gerezd fokhagyma
bazsalikom

bors
kevés olaj

Elkészítése: Felverjük a tojást, belekeverjük a reszelt sajt kétharmadát, ízesítjük sóval, borssal. A tojás felét megsütjük omlettnek, majd a másik feléből egy másodikat sütünk. Ha kész, vágjuk vékony csíkokra. A fokhagymát pirítsuk meg egy kevés olajban, adjuk hozzá a kockákra vágott, előzőleg meghámozott paradicsomot, a borsot és a felaprított bazsalikomot. Főzzük öt percig, majd adjuk hozzá a felcsíkozott omlettet. A maradék sajttal szórjuk meg a tetejét.

Az izgalmas szicíliai konyha >>>

Minden, ami világkonyha >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.